Kadın Sünneti Vahşeti ve Korkunç Gerçekler - Son Dakika
Dünya

Kadın Sünneti Vahşeti ve Korkunç Gerçekler

33 yaşındaki Mariya Taher henüz 7 yaşındayken Mumbai, Hindistan'da kendisine zorla uygulanan "khatna" yani kadın sünnetiyle ilgili yaşadıklarını paylaştı.

27.06.2016 12:33  Güncelleme: 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

33 yaşındaki Mariya Taher henüz 7 yaşındayken Mumbai, Hindistan'da kendisine zorla uygulanan "khatna" yani kadın sünnetiyle ilgili yaşadıklarını paylaştı. Daha önce yaşadıklarını ailesinden intikam alınmak ister ve toplumdan dışlanırlar diye bir rumuz ile açıklayan mücadeleci Mariya, bu kez dünyadaki binlerce kadının neler yaşadığına daha çok dikkat çekmek için kimliğini gizlemeden ABC News'e konuştu.

''YERE YATIRIP ELBİSEMİ KALDIRDILAR''

Şuan Cambridge, Massachusetts'te yaşayan Mariya, 7 yaşındayken Mumbai, Hindistan'da başına gelenleri şu sözlerle anlattı: "Hindistan'daki akrabalarımı ziyaret ettiğimizde bir sabah annem ve teyzem beni eski bir binanın içindeki bir apartman dairesine götürdü. Gülüyorlar ve sohbet ediyorlardı.Beni yere yatırdılar ve elbisemi kaldırdlar. Keskin bir aletle beni kestiklerini hatırlıyorum. Acı hissediyordum, ağlıyorum. Çok korkmuştum çünkü çok acımıştı."

''KÖKENLERE SADIK KALMAK''

Mariya'nın kız kardeşine de aynı işkence ABD'deyken uygulanmış. Daha önceden Sarah rumuzuyla yaşadığını anlatsa da cesur Mariya, kadın sünnetinin ABD sınırları içerisinde "kökenlere sadık kalmak" için yapılmaya devam ettiğine daha çok dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için bu kez kimliğini gizlemeden mücadelesine devam etme kararı aldı.

Mariya mücadelesi kapsamında Sahiyo isminde bir organizasyon da kurmuş ve kadın sünnetinin eyalet yasalarınca yasak kabul edilmesi için savaş veriyor.

''GENİTAL SAKATLAMA''

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre sadece ABD'de her yıl 500 binden fazla kadın, kadın sünnetiyle karşı karşıya kalıyor. Bu uygulama Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Örgütü ve çeşitli devletler tarafından genital sakatlama olarak adlandırılıyor.

Dünya genelinde her yıl 3 milyon civarında kız çocuğu risk altında.

Kadın sünneti özellikle batı, doğu ve kuzeydoğu Afrika'da, Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde ve Asya'da görülüyor. Ancak dünyanın dört bir yanında çeşitli etnik gruplar yüzyıllardır devam eden bu çağ dışı uygulamayı sürdürüyor.

4 ÇEŞİT KADIN SÜNNETİ VAR

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 4 çeşit kadın sünneti uygulanıyor. 1. tipte klitorisin bir kısmı veya tamamı ve klitorisin etrafındaki deri kesiliyor. 2. tipte hem klitoris hem de iç dudaklar kısmen veya tamamen kesiliyor. 3. tipte vajinanın daraltılması için dikiş kullanılıyorken 4. tip ise genital bölgeye uygulanan her türlü tıbbi olmayan uygulamaları kapsıyor.

Kadın sünnetinin tahmin edilebileceği gibi yaşattığı travmanın yanı sıra sünnet esnasında enfeksiyon ve kanama riski çok yüksek. Çağ dışı bu uygulama steril olmayan aletler ve mekanlarda yapıldığından fiziksel etkileri çok çeşitli olabiliyor. Kadın sünneti doğum sorunlarına ve ölü doğumlara da neden olabiliyor.

Kadın sünneti, yaygın olduğu topluluklarda sorgulanmadan uygulanıyor ve kadına şiddet kapsamında değerlendiriliyor.

Kaynak: Pembenar/ Gizem Aydoğan


Kadın Sünneti Vahşeti ve Korkunç Gerçekler

Son Dakika Dünya Kadın Sünneti Vahşeti ve Korkunç Gerçekler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • zaaaaaa: chp lilere yeni takma isim buldum akp lilrre koyun diyenler sskk nasil batti bende anlayamadim diyen belediyelerin esseklere nikah yaptigi essegi bile basa koysan %25 oyu veren ama yillardirda hala chp nin iktifara gelemeyecegini anlamayan chp sigir kardeslerim bundan sonra adiniz sigir hadi hayirlisi möööö diyin bakim :)) 24 26 Yanıtla
  • :,,,: sünnet yahudi adeti ancak islamın icine de girmis maalesef kesileceksiniz :))) 2 13 Yanıtla
  • Kaya: Koyunlu böyle birşey. 7 6 Yanıtla
  • ....: Cahiler islamda kadin sünneti yok sadece erkeklere var ne kadar zayif imaniniz var nerde bi yanlis olsa islamdan soguyorsunuz sanki cok inanclisiniz soguyun ya defolun gidin islamida o pis agizlariniza almayi burda ahkam kesiyonuz kimbilir ne pis isleriniz var önce kendinizi yoklayin. 7 3 Yanıtla
  • Nijerya Ordusu, Kaçırılan 16 Kişiyi Kurtardı
    14:09 Nijerya Ordusu, Kaçırılan 16 Kişiyi Kurtardı

    Nijerya ordusu, Kaduna eyaletinde fidye için kaçırılan 87 kişiden 16'sının kurtarıldığını açıkladı. Operasyonun devam ettiği belirtilirken, Nijerya'da fidye için kaçırma olaylarına sıkça rastlanmasına rağmen insan kaçırma suçunun cezasının idam olduğu biliniyor.

  • Prenses Kate Hakkında Çılgın Komplo Teorileri Yayılıyor
    13:57 Prenses Kate Hakkında Çılgın Komplo Teorileri Yayılıyor

    Prenses Kate'in eşi Prens William ile yan yana yürürken gülümseyen bir videosu yayınlandı. Ancak çılgın komplo teorileri hala çevrimiçi platformlarda dolaşıyor. Bazıları videodaki kişinin vücut dublörü olduğunu iddia ederken, diğerleri yapay zeka kullanıldığını söylüyor. Kraliyet hayranları ise bu iddiaları kınamaktadır.

  • Belçika'da Diyanet Vakfı'na bağlı Kevser Camii'nin ruhsatı 'kötü yönetim ve mali ihmal' nedeniyle 1 yıl askıya alındı
    13:46 Belçika'da Diyanet Vakfı'na bağlı Kevser Camii'nin ruhsatı 'kötü yönetim ve mali ihmal' nedeniyle 1 yıl askıya alındı

    Belçika'da Flaman hükümeti tarafından, Ankara'nın müdahalesi nedeniyle eleştirilen Aalst şehrindeki Kevser Camii'nin ruhsatı, 1 yıllığına askıya alındı. Caminin ruhsatının askıya alınmasıyla görevli imamın maaşını ve oturma iznini kaybedebileceği belirtiliyor. Belçika Diyanet Vakfı, ruhsat kararının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

  • Kazakistan'ın Barış Gücü, BM Golan Tepeleri'ndeki Görevine Başladı
    13:33 Kazakistan'ın Barış Gücü, BM Golan Tepeleri'ndeki Görevine Başladı

    Kazakistan'ın 139 askerden oluşan barış gücü, Birleşmiş Milletlerin (BM) Golan Tepeleri'ndeki Ateşkes Gözlem Gücü (UNDOF) misyonunda görevlerine başladı. Kazak askerler, Golan Tepeleri'ndeki BM Gözlem Üssü'nde tanıtım programı düzenlendi ve günlük görevlerine başladı. Kazakistan Parlamentosu tarafından onaylanan bu misyon, ülkenin ilk bağımsız barış gücü olarak tarihe geçti.

  • Çin'in Guizhou eyaletindeki piramit şeklindeki dağlar havadan görüntülendi
    13:20 Çin'in Guizhou eyaletindeki piramit şeklindeki dağlar havadan görüntülendi

    Çin'in güneybatısındaki Guizhou eyaletine bağlı Anlong ilçesinde yer alan piramit şeklindeki dağlar, kireçtaşının aşınmasıyla doğal olarak oluşmuş. Xinhua Haber Ajansı muhabirleri tarafından havadan görüntülenen bu tipik karstik arazi şekli, ilginç bir manzara sunuyor.

  • Tayland'da define avcısı göçük altında hayatını kaybetti
    13:07 Tayland'da define avcısı göçük altında hayatını kaybetti

    Tayland'ın Prachup Kiri Khan eyaletinde bulunan eski bir altın madeninde define avcıları kazı yaparken meydana gelen toprak kayması sonucu bir kişi göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Kurtarma ekipleri yaklaşık 5 saat süren çalışmanın ardından define avcısının cansız bedenine ulaştı. Olayın ardından maden ocağının çevresi kapatıldı ve kurtulan define avcıları ifadeleri alınmak üzere karakola sevk edildi.


Advertisement