Kadına Duygusal ve Psikolojik Şiddet İlk Sırada - Son Dakika
Güncel

Kadına Duygusal ve Psikolojik Şiddet İlk Sırada

Kadına Duygusal ve Psikolojik Şiddet İlk Sırada

Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği'ne yılın ilk altı ayında başvuran kadınların çoğunluğu, duygusal ve psikolojik şiddetten yakındı.

12.07.2016 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği'ne yılın ilk altı ayında başvuran kadınların çoğunluğu, duygusal ve psikolojik şiddetten yakındı.

Derneğe bu yılın ilk 6 ayında 49 kadın başvurdu. Görüşülen kadınların 31'inin duygusal ve psikolojik şiddet, diğerlerinin ise fiziksel şiddet nedeniyle derneğe başvurduğu belirtildi. Bu kadınlardan 22'sine hukuki destek, 11'ine psikolojik destek sağlandığı, 8'inin kadın sığınma evine yönlendirildiği, 22 kadına da danışmanlık hizmeti verildiği belirtildi. 2000 yılından bu yana kadına şiddetle mücadele alanında çalışan derneğin aktif gönüllü sayısının ise 40 olduğu açıklandı.

YENİ BİR KAVRAM 'KÜLTÜREL ŞİDDET'

Antalya'da çok sayıda yabancı uyruklu kadının yaşadığı, bunların diğer şiddet türlerine ek olarak kültürel şiddete maruz kaldıkları ifade edildi. Yaşadıkları şiddeti farklı coğrafyada olmaktan dolayı bir kat daha fazla hisseden kadınların, merkeze başvurarak sorunlarını aktardıkları kaydedildi.

YABANCI UYRUKLU KADINLAR YALNIZLAŞTIRILIYOR

Türklerle evlenen yabancı kadınların sayısının hayli fazla olduğu, onların da Türk kadınların uğradığı şiddete maruz kaldığı ifade edildi. Dil bilmeyen yabancı uyruklu kadınların derdini anlatmakta zorlandığı, destek, yardım alabilecekleri yerleri çok iyi bilmedikleri, bu şehirde yakınları olmadığı için daha yalnızlaştırıldıkları, yaşadıkları şiddeti daha yoğun hissettiklerine dikkat çekildi.

KAPILARIMIZ TÜM KADINLARA AÇIK

Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği Gönüllüsü emekli bankacı Safiye Papila, kapılarının tüm kadınlara açık olduğunu belirtti. Papila, "Yaş, meslek, dini inanç, ırk, milliyet gözetmeksizin başvuran tüm kadınlara gerekirse gönüllü psikologlarımız tarafından psikolojik destek, gerekirse de gönüllü avukatlarımız tarafından hukuki destek veriyoruz" dedi.

KADINA ŞİDDET POLİTİKTİR

Kadına şiddetin politik, erkek egemen sistemin yarattığı bir olgu olduğunu aktaran Papila "Erkeğin kendi hakimiyetini sağlayabilmek, kadını hakimiyet altına almak için kullandığı etkili yöntemlerden biri şiddet. Eskiden taciz ve şiddet gören kadın susardı, ama artık kadınlar susmuyor. Anlatıyor ve destek istiyorlar. Pek çok taciz olayı, kadınlar susmadığı için ortaya çıkıyor artık" diye konuştu.

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kadına Duygusal ve Psikolojik Şiddet İlk Sırada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement