Kadınlar Işid'i, Savaşı ve Mücadeleyi Konuşuyor" Paneli - Son Dakika
Güncel

Kadınlar Işid'i, Savaşı ve Mücadeleyi Konuşuyor" Paneli

HDP İstanbul Milletvekili Tuncel: "Çözüm dünkünden daha yakın, çünkü barış ve özgürlük isteyen, halkların kardeşliğini ve eşitliğini isteyen çok daha geniş bir çevre var"

25.10.2014 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, "Çözüm dünkünden daha yakın, çünkü barış ve özgürlük isteyen, halkların kardeşliğini ve eşitliğini isteyen çok daha geniş bir çevre var" dedi.

Tuncel, Ankara Kadın Platformu tarafından, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konferans Salonu'nda düzenlenen, "Kadınlar IŞİD'i, Savaşı ve Mücadeleyi Konuşuyor" panelinde, kadınların barışı konuşmasının önemine değindi.

Asıl konuşması gerekenlerin Kobani'den gelenler olduğunu ifade eden Tuncel, HDP olarak konuya bakış açılarını aktaracağını söyledi.

Sınırın bu tarafında bulunmanın daha zor olduğunu ifade eden Tuncel, şöyle konuştu:

"Kadınların dayanışması çok önemli. Çünkü bu sistemin kendisi eşitsizlik üretiyor, aslında bu sistem tamamen değişmeden kadınların özgürlük mücadelesi başarıya ulaşmaz. Kadınlar her zaman mücadele içinde olmalı. Erkek egemen bir saldırı ile karşı karşıyayız. Bunu her ortamda görüyoruz, dolayısıyla bu mücadeleyi büyütmek önemli. Bu bağlamda Rojava'ya bakmak daha önemli. Kadınlar orada savaşa katıldı, kadınlar orada yaşamın tüm alanlarında eşitlikçi bir alan kuruyor. Erkekleri de dönüştürüyor."

Egemen güçlerin IŞİD'in arkasına sığınarak bu savaşı büyüttüğünü ileri süren Tuncel, "Aslında Esad'a karşı yürütülen her türlü destek bugün karşımıza çıkan IŞİD'in büyümesine neden olmuştur" dedi.

Hala 5 ila 7 bin kadının IŞİD'in elinde olduğu yönünde bilgiler bulunduğunu belirten Tuncel, bu kadınların çoğunun ise "cinsel olarak kullanıldığını" ileri sürdü.

"Kadınların savaş ganimeti" olarak değerlendirildiğini iddia eden Tuncel, "IŞİD'in bu kadar kadın katliamına karşı direnen kadınlar var. Bu çok önemli. Kadınların burada halkını savunma duruşunun ben çok değerli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Tuncel, sadece Kobanili kadınların değil, Türkiye'deki kadınların da gelecekleri için birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

"Ortadoğu barışının yolu Kobani'den geçer. Türkiye'deki çözüm yolunun kaderini de Kobani belirleyecek" değerlendirmesini yapan Tuncel, şunları kaydetti:

"Çözüm süreci Türkiye halklarına yeni bir yaşam inşa etme şansı sunuyor. Türkiye'nin demokrasi yolunda adımlar atmasını zorunlu kılıyor. Çünkü mevcut yasalarla ne Türkiye'nin değişmesi mümkün, ne Kürt sorununun çözümü mümkün. Biz 30 yıldır bu sorun çözülsün diye mücadele ediyoruz. Eğer devlet bugüne kadar adım atmışsa, Sayın Öcalan'la müzakere süreci geliştirmişse, bu konuda halkların barış talebidir bu, çözüm talebinin çok güçlü olmasıyla alakalı bir şeydir bu. Çözüm dünkünden daha yakın, çünkü barış ve özgürlük isteyen, halkların kardeşliğini ve eşitliğini isteyen çok daha geniş bir çevre var. Nerede gördük bunu? Kobani dayanışmasında gördük. Ortaya çıkan durum benim umudumu artıran bir durum.

-Salih Müslim'in eşi Ayşe Efendi

Suriye'deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim'in eşi Ayşe Efendi de kendilerine "direnişin" miras kaldığını söyledi.

Efendi, "Arap halkı Suriye'de bir devrim gerçekleştirdi ve dediler ki 'bu bir Arap devrimidir.' Ama bir süre sonra bu devrim satıldı. Ama Kürt halkı Rojava'da yeni bir devrim gerçekleştirdi. Devrim içinde devrim yaptılar ve direnecekler de" diye konuştu.

"Kürt grupların Kobani'de yeni bir sayfa açtıklarını ve bir tarih yazdıklarını" öne süren Efendi, şöyle devam etti:

"Yediden, yetmiş yediye özellikle de Rojava ve Kobani'de herkes asker oldu, siyasetçi oldu, doktor oldu ve bu savaşta galip olmak için savaştı. Kürt kadını yoksuldu, umutsuzdu. Yaşadığı köyden bir şehire rahatça gidip gelemiyordu. Hem aile, hem aşiret, hem de sistem tarafından eziliyordu. Ama yeni bir bilinçle ve felsefeyle, Abdullah Öcalan'ın hareketiyle yeniden doğdular. Türk, Arap, Laz, İranlı kim olursa olsun Kürt annesine düşman olan her kadına diyorum ki hepimizin acısı ortak. Doğum sancılarımız aynı, acılarımız aynı. Bizim üzerimizden yapılan siyasete artık yeter diyelim. El ele tutuşalım, bir olalım.. Kadınların doğasında narinlik, yumuşaklık vardır ve barışı isterler."

IŞİD'in kendilerine saldırdığında Müslüman devletlerin sesinin çıkmadığını ileri süren Efendi, "Çünkü onların öğrencileri ve dostlarıdır o militanlar. Oralarda yetişiyorlar. Kürtlerin kaderi üzerinde oyun oynamayın, buna hakkınız yok. Çünkü Kürtler artık siyaseti, askerliği ve her şeyi biliyor, her şeyin farkındalar" ifadelerini kullandı.

Efendi, Koalisyon devletlerinin eğer isterlerse 24 saat içinde IŞİD'i bitirebileceklerini ileri sürdü.

Efendi, "Hepiniz Ömer Muhtar filmini izlemişsinizdir. Orada savaşanlar yaralandıklarında başlarındaki sarıkları çıkarıp, bacaklarını bağlıyorlar savaştan kaçmamak için ve şehit oluyorlar. Biz de onlar gibi olacağız ve öyle savaşacağız kanımızın son damlasına kadar" ifadesini kullandı.

"Kobani Kadın Meclisi" üyesi olduğu ifade edilen Narin Temu da sivil kadın hareketinde bulunanlar ve çalışanların eğer irade sahibi olurlarsa asla yenilmeyeceklerini söyledi.

Temu, "Şengal'de kadınların namusuna el uzatıldığında, pazarlarda satıldıklarında dünya kadınları Şengal için, Kobani için ne yaptılar? Eğer kadınlar irade sahibi olurlarsa, dünyada her şeyi gerçekleştirebilir ve değiştirebilirler. Arap, Kürt, Süryani eğer herkes birlikte hareket ederse bu durum değişir. Çünkü acımız ortak" diye konuştu.

Öte yandan daha önce panele katılacağı bildirilen CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, parti içi çalışmalarından dolayı panele katılmadığı belirtildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kadınlar Işid'i, Savaşı ve Mücadeleyi Konuşuyor' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.


Advertisement