Kadınlar IŞİD'le Savaşta Neden Ön Cephede? - Son Dakika
Dünya

Kadınlar IŞİD'le Savaşta Neden Ön Cephede?

Kadınlar IŞİD\'le Savaşta Neden Ön Cephede?

CNN, militanlarla savaşta kadınların ön cephede yer almasının nedenlerini inceledi, "Kadınların IŞİD hakimiyeti durumunda kaybedecek şeyleri herkesten fazla" dedi.

16.10.2014 08:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

IŞİD'le mücadelede kadınların önemli roller üstlendiğine dair haberler basında sıklıkla yer alıyor. CNN, IŞİD militanlarıyla ön cephede mücadele eden kadınların savaşa katılma gerekçelerini inceledi. Frida Ghitis'in kaleme aldığı makale, IŞİD'in daha önce kadınlara yaptığı insan haklarına aykırı davranışların özetlenmesiyle başlıyor.

"KADINLARIN KAYBEDECEK ŞEYLERİ HERKESTEN FAZLA"

Ghitis, militanların kadınları köleleştirdiğini, kaçırdığını ve savaş ganimeti olarak kabul ettiğini hatırlatırken, kadınların IŞİD tehdidine karşı organize olduğunu ve dünyayın dikkatini de tehdidin büyüklüğüne çektiğini belirtiyor.

Yazıda kadınların IŞİD'le savaşmasındaki ana sebep, "Kadınların IŞİD hakimiyeti durumunda kaybedecek şeyleri herkesten fazla" sözleriyle açıklanıyor. Suriye 'de IŞİD'le mücadele eden Kürtlerin üçte birinin kadın olduğunun vurgulandığı makalede, günden güne daha fazla kadının savaşa katılmak için motive olduğu ifade ediliyor.

" YPG'NİN YÜZDE 35'İ KADIN"

IŞİD'e karşı Kobani'de mücadele eden YPG'lilerden de söz edilen makalede, "Kobani için yapılan savaşta, YPG'nin kara birliklerinin başını iki kişi çekiyor. Bunlardan biri kadın; savaş alanında Narin Afrin olarak bilinen Mayssa Abdo. YPG'nin yüzde 35'i kadın. Bir de 7 bin 500 savaşçılı YPJ var. Türkiye 'den Kürt kadınlar Suriye'deki kardeşlerinin yanında savaşmak için gönüllü oldular." deniyor.

Ghitis, IŞİD'in kontrolü altında tuttuğu Musul'da, kadınların militanların baskıcı yönetimine karşı organize olduğunu söylüyor. Buna göre, kadın hakları aktivisti Sameera Salih al-Nuaimy, IŞİD'in yol açtığı felaketleri sosyal medyada kınayınca tutuklandı, işkence gördü ve idam edildi. Bir diğer eylem ise IŞİD yüzlerini kapamalarını emrettiğinde kentteki kadın doktorlar tarafından gerçekleştirildi. Grev yapan kadınların en az biri idam edildi.

"BU NEDENLE KADINLAR SAVAŞA DAHA FAZLA DAHİL OLUYOR"

IŞİD kontrolü altındaki bölgelerde kadınlar için çok katı kıyafet kuralları olduğu ve kadınların erkek akrabaları olmadan evden çıkmalarının yasak olduğu bilinirken, kural ihlalinde bulunanlar militanlar tarafından idam edilebiliyor. Ghitis, bu kısıtlamalarla karşı karşıya kalan kadınların birçoğunun daha önce modern hayatlar sürdüğünün altını çiziyor. Bu nedenlerle kadınlar savaşa daha fazla dahil oluyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Kadınlar IŞİD'le Savaşta Neden Ön Cephede? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (34)

  • CEVHER: YAA NE ALAKASI VAR KADINLARIN KAYBEDECEK ÇOK ŞEYİ VARMIŞTAAA ONDAN EN ÖNDE ONLAR SAVAŞIYOMUŞ. YABANCI BASIN MENSUPLARI HAVADAN GAZEL OKUMAYIN. SİZ BİLMEZSİNİZ BUNLARI. PYD NİN ERKEĞİMSİ MİLİTANLARI ÖDLEEEKKKKK. BUNLAR ALIŞMIŞ GECE MİLLET UYURKEN EV YAKSIN ARABA YAKSIN . . . YAHU BEN BOŞA MI DİYORUM ALIN TAŞLARI MOLOTOFLARI OTURUN OYNAYIN BİRBİRİNİZLE DİYE 48 9 Yanıtla
  • doğrucu davut: neden olacak erkekleri işidi görünce arkalarına bile bakmadan topukladı kobaniyi savunmak kadınlara kaldı 34 12 Yanıtla
  • MEHMET66: BUNLARIN HEPSİ ZATEN KADIN GİBİ TÜRKİYEDEKİ EYLEMLEREDE ŞALVAR GİYİP ÇIKIYOLAR KEKOŞLAR ANARMAL BİR DURUM DEYİL BU KEKOŞLAR İÇİN GAYET NORMAL PİS YUMUŞAKLAR 21 22 Yanıtla şiyar: sanırım kadınlığa özeniyorlar 0 0
  • celal: 7 tanesi 21 liraaaa. Etek almak isteyen keko varmı 11 28 Yanıtla
  • türkmen: Kürler namusu ve vatani için savaşıyor. Bide bize bakin onlarin korumasi altindayiz Türklerde burda ancak faşistlik yaparlar bize kürtlet sahip çıkti. 17 17 Yanıtla mehmet: sen türkmensen bende çinliyim. provakatörler. hele şu kek kılıklı kekowa kekosunun işi gücü yok hergün burada. varsan baksan devlet memurudur. 0 0 mehmet firat: Ağzına saglik türkmen kardeş senin namusun bizim namusumuzdur tabiki sahip cikariz gerekirse sizin şeref namusunuz ölürüz sizde kardeşimiz siniz 0 0 kekowa: Güzel kapak yaptin bunlara. 0 0 doğrucu davut: valla kroman bana kalırsa bu zat yorumu TÜRKİYEDEN yazıyor:))))))))))) 0 0
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement