Kadınlar Seslerini Konak'tan Duyurdu - Son Dakika
Yerel

Kadınlar Seslerini Konak'tan Duyurdu

Kadınlar Seslerini Konak\'tan Duyurdu

’Kadının Siyasete Katılımı ve Liderlik’ konulu panelde konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kadınların yönetime katılmadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini belirterek, “Cam tavanları kırmaya, kadın liderleri çıkarmaya hazır olmalıyız” dedi.

04.01.2015 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Kadının Siyasete Katılımı ve Liderlik' konulu panelde konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kadınların yönetime katılmadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini belirterek, "Cam tavanları kırmaya, kadın liderleri çıkarmaya hazır olmalıyız" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak İlçe Başkanlığı'nın düzenlediği 'Kadının Siyasete Katılımı ve Liderlik' konulu panel, Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan'ın üstlendiği panele Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Huriye Toker, CHP Gaziemir Belediye Meclis Üyesi Birgül Değirmenci ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü konuşmacı olarak katıldı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın yanı sıra CHP Konak İlçe Başkanı Şakir Başak, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Nutku, CHP Konak İlçe Kadın Kolları Başkanı Hülya Yetişkin ile çok sayıda sivil toplum kuruluşundan temsilci yer aldı.

ZEKİYE MİDYAT ÖRNEĞİ

Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi Benal Nevzat Salonu'nun hınca hınç dolduğu panele kadınların yanı sıra erkek izleyicilerin de yoğun ilgi gösterdiği görüldü. Panelin açılışını yapan CHP Konak İlçe Başkanı Şakir Başak, kadının siyasetteki yeri değerlendirildiğinde toplumsal ve feodal yapının oluşturduğu engellerin yanı sıra kadınların kendilerinin de engel yarattığını söyledi. Mardin'in Midyat ilçesinin ilk kadın Belediye Başkanı Zekiye Midyat'ın sinema filmlerine de konu olan yaşamından örnek veren Başak, kadınların isterlerse her şeyi başarabileceklerini ifade ederek, "Siyasette kadınlar arasında maalesef dayanışma yok ve bu da kadınların kendilerini engellemesine yol açıyor" dedi.

"KADIN LİDERLER ÇIKARMAYA HAZIR OLUN"

Panele izleyici olarak katılan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise gelen talep üzerine kısa bir konuşma yaptı. Son yıllarda Türkiye'de ülke meselelerinin kadınlar üzerinden konuşulduğuna vurgu yapan Pekdaş, iktidarın doğacak çocuk sayısından kadınların sosyal yaşamdaki yerine kadar pek çok konuyu gündeme getirerek tartışma oluşturduğunu söyledi. Başkan Pekdaş, "Kadınlar olarak bizim demokrasiye, özgürlüğe, birey olarak hayatın her alanında var olmaya ihtiyacımız ve hakkımız var. Son yıllarda bütün ülke meseleleri kadınlar üzerinden tartışılıyor. Kadınların doğuracağı çocuk sayısından tutun da yapacağı işlere kadar bunu yapıyorlar. En son yeni yıla girerken Sağlık Bakanı, kadının asıl kariyerinin çocuk doğurmak olduğunu söyledi. Biz bunu Hitler Almanya'sından hatırlıyoruz. Kadını çocuk bakımı, kilise ve mutfağın içine hapsediyorlardı. Bugün gördüğümüz de aynen bu. Kadının asıl kariyeri çocuk doğurmak, evine bakmak, mutfağında yemek hazırlamaktır deniyor. Yok Beyler. Kadınlar üretiyor, düşünüyor ve eğitim alıyor. Bir toplumun yarısının hayatın içinde yer almadığı, ülke yönetimine katılmadığı yerde demokrasi olmaz ama kadınlar var ve bu durumu sona erdirecekler. Cam tavanları kırmaya, kadın liderleri çıkarmaya hazır olmalıyız" diye konuştu.

"ÇOK ÇALIŞMA YAPMAK ZORUNDAYIZ"

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan da, kadınların mutlaka kendi aralarında birlik olması gerektiğinin altını çizdi. Dokuzcan, "Bizim asıl sorunumuz kadın sorunlarını da erkeklerin konuşması. Kadın-erkek mücadelesine inanan erkeklerle hareket edildiğinde kadın sorunlarının daha çabuk çözüleceğine inanıyoruz. Bu birlikteliği daha büyük ve güçlü hale getireceğiz. Çok çalışma yapmak zorundayız. Yan yana ve omuz omuza bu mücadeleyi yapacağız. Bizim beklemeye sabrımız kalmadı. Şu an partimizde kadınların siyasi temsil oranı yüzde 16'ya yükselmiştir. CHP bu noktada birinci sıradadır. Bu kadınların emeği ve gücüyle oldu" dedi. Yaklaşık üç saat süren panelde, konuşmacılardan Doç. Dr. Huriye Toker, 'Kadının siyasete katılımı: Norveç ve Kuzey Avrupa Örneği' adlı sunumunu gerçekleştirirken, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü, 'Genel Seçimlere Giderken Kadının Siyasetteki Yeri', Gaziemir Belediye Meclis Üyesi Birgül Değirmenci ise 'Kadın, Liderlik ve Cam Tavanlar' konularında birer sunum yaptı. Konuşmaların ardından panelistlere günün anısına çiçek armağan edilirken, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü çiçeğini Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın elinden aldı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kadınlar Seslerini Konak'tan Duyurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement