Kadınlar Tandır Evi'yle Üretime Katılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Kadınlar Tandır Evi'yle Üretime Katılıyor

Kadınlar Tandır Evi\'yle Üretime Katılıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hasırlı Mahallesi'nde bulunan Tandır Evi'nden yılda 1719 kadın düzenli olarak faydalanıyor.

24.03.2015 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, göç alan mahallelerden biri olan Hasırlı Mahallesi'ndeki Tandır Evi aracılığıyla kadınların üretime katılmasını ve aile bütçesine katkı sunmasını sağlıyor.

Yoksulluğun yoğun olarak yaşandığı Hasırlı Mahallesi'nde 2003 yılında Çamaşır Evleri'nin yanına kurulan Tandır Evi'nden yılda 1719 kadın düzenli olarak faydalanıyor. Tandır Evi, bugün artık sadece hane içinde tüketilen ekmek ihtiyacının giderilmesine değil kadınların üretime katılmasına da aracılık ediyor. İlk başta sadece kendi evinin ihtiyaçlarını gidermek için Tandır Evi'ni 1719 kadından 8'i ise günlük ortalama 70 adet tandır ekmeği üreterek, satışını gerçekleştiriyor.

Kadınlar memnun

Tandır ekmeğini üretip satışını yapan 7 çocuk annesi Mekiye Yaşa, Tandır Evi'ndeki hizmetten memnun. "7 yıldır Tandır Evi'ne gidip geliyorum. Daha önce sadece evimin ekmek ihtiyacını karşılıyordum. Çarşıda tandır ekmeğinin satıldığını görünce, bende bu işi yapmaya karar verdim" diyen Yaşa, eşinin gündelik işlerde çalıştığını, Tandır ekmeği yapıp satmaya başlayınca eşiyle ilişkilerinde de olumlu yönde değişiklikler olduğunu söyledi. Yaşa, "Üretimin çok güzel bir şey olduğunun farkına vardım, özgüven kazandım." dedi.

Kadınlar arası dayanışma gelişti

Tandır Evi'nde kadınlarla bir dayanışma içinde olduklarının altını çizen Yaşa, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başta sadece ekmek yapmak ve çamaşır yıkamak için bu merkezi kullanıyorduk. Sonradan bazı şeylerin farkına vardık. Kadınlar sorunlarını anlatınca yaşadığımız sorunların birbirine benzediğini gördük. Bu da aramızdaki bağın güçlenmesini sağladı."

Filiz: Kadınların sosyal hayatı gelişti

Mahallenin gelir seviyesinin oldukça düşük olduğunu belirten DİKASUM Hasırlı Şubesi çalışanı Gülistan Filiz, genelde erkeklerin inşaatlarda, çocuklarında simit ve tatlı gibi mamulleri satarak geçimlerini sağladıklarını kaydetti. Hasırlı Mahallesi'nin göç alan bir bölge olduğunu bildiren Filiz, son dönemde semtte Rojava ve Suriye'den gelenlerin de ikamet ettiğini söyledi. Kadınların Tandır Evi'ni ailelerinin ekmek ihtiyacını karşılamak ve aile ekonomisine katkı sunmak amacıyla kullandıklarını söyleyen Filiz, 8 kadının düzenli olarak ekmek yapıp sattığını ifade etti. Filiz, kadınlar tarafından Tandır Evi'nde yapılan ekmeklerin Balıkçılarbaşı ve Dağkapı'da satıldığını dile getirdi.

Kadınların, üretime katılmasının oldukça önemli olduğuna işaret eden Filiz, "Kadınların üretime katılması öncelikle aile ekonomisine katkı demektir. Ekonomik sıkıntılardan dolayı aile de geçimsizlik yaşanabiliyor. Kadınların aile ekonomisine katkı sağlaması hem ekonomik hem de kadının yeri açısından önemlidir" dedi.

Tandır Evi'nin asıl amacının kadınlar arasında dayanışmayı sağlamak olduğunu vurgulayan Filiz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınların ev işleri ve çocuk bakımından dolayı sosyal bir hayatları olmuyor. DİKASUM'a gelen kadınlar burada bir nebzede olsa nefes alıyor. Aynı zamanda sorunlarını paylaşacakları bir ortamı buluyor."

Oyun evleri kadınları rahatlattı

DİKASUM olarak kadınlar dışında çocuklara yönelik çalışmalarının da olduğuna dikkat çeken Filiz, merkezdeki oyun odalarının tandır ekmeği yapmaya gelen annelerin rahatlattığını, anne işini yaparken çocukların da oyun odalarında eğitim görerek vakit geçirdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Ekonomi Kadınlar Tandır Evi'yle Üretime Katılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement