Kafatasından 12 Santimetre Çapında Tümör Çıkartıldı - Son Dakika
Güncel

Kafatasından 12 Santimetre Çapında Tümör Çıkartıldı

Kırşehir'de, gittikçe artan baş ağrısı şikayeti ve şişlik oluşması nedeniyle hastaneye başvuran yaşlı kadının kafatasından 12 santimetre çapında tümör çıkarıldı.

17.08.2016 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de, gittikçe artan baş ağrısı şikayeti ve şişlik oluşması nedeniyle hastaneye başvuran yaşlı kadının kafatasından 12 santimetre çapında tümör çıkarıldı.

Kırşehir'de yaşayan 85 yaşındaki Ayşe Kılınç, kafasındaki şişlik ve giderek şiddetlenen baş ağrısı şikayetiyle Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu.

Kılınç'ın beyninde yaklaşık 12 santimetre çapında tümör oluştuğu ve tümörün kafatasını delerek büyüdüğü tespit edildi. Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ziya Asan, yaklaşık 2 saat süren uyanık cerrahi ameliyatında hasta ile konuşarak 3 parça halindeki tümörü çıkardı. Kafatasının tümörün erittiği bölümü, tümör çıkarıldıktan sonra yapay kemikle düzeltildi.

Asan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın yaklaşık bir yıl önce kafatasındaki şişlik ve şiddetli baş ağrısı şikayetiyle hastaneye geldiğini, 12 santimetre çapındaki tümörün 6-7 santimetrelik bölümünün beyne baskı yaptığını, diğer kısmının da kafatasını deldiğini tespit ettiklerini belirtti.

"Sakinleştirici ilaçlarla ameliyat"

Hastanın ilk başlarda şişliğin başını bir yere vurmasından kaynaklandığı düşünülerek fazla önemsenmediğini öğrendiklerini aktaran Asan, şöyle devam etti:

"Filmlerinde beyin tümörünün hem beyine hem de kafatasını delerek dışarı doğru büyüdüğünü gördük. Ameliyat kararı verdik. Hastamızın yaşının ileri olması ve diğer hastalıkları nedeniyle genel anestezi alamayacağını öngörerek anestezi ekibimizle durumu istişare ettik. Sakinleştirici ilaçlarla ameliyat etmeye karar verdik. Yaklaşık 2 saat süren bir ameliyattı. Tümör için kısa denilebilecek bir ameliyattı. Beklemediğimiz herhangi bir durumla karşılaşmadık. Ameliyat esnasında hastamızla sohbet de ettik. Tümör çıkarıldıktan sonra, tümörün erittiği kafatası kemiği de yapay bir kemikle düzeltildi. Bir günlük yoğun bakımdan sonra servise çıkardık. Hastamız gayet iyi, herhangi bir yakınması yok."

"Tümörün davranış şekli biraz farklı"

Tümörün cinsinin patolojik incelemeden sonra belli olacağını vurgulayan Asan, şunları söyledi:

"Literatürden tespit ettiğim kadarıyla öngördüğümüz bu cinste en büyük tümörün 7 santimetre çapında olduğunu öğrendik. Hastamızdaki tümör 12 santimetre boyutundaydı. Bu nedenle biraz sıra dışı bir olgu olduğunu düşünebiliriz. Tümörün davranış şekli biraz farklı. Patolojik incelemeden sonra kesin bir bilgi ortaya konacak. İncelediğim kaynaklarda 7 santim çapında bu şekilde davranan bir metastaz, yani akciğer kanserinin beyne sıçraması şeklinde bir olgu olduğunu tespit ettik. Bizim olgumuzun da metastaz olma olasılığı var fakat net tanıyı henüz koymadık."

"Kafasını bir yere vurmuştur, geçer diye düşündük"

Hastanın kızı Döndü Erkoç da annesinin kafasındaki şişliği ilk başlarda önemsemediklerine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Annemin kafasında bir yıl önce bir şişlik oluştu. Kafasını bir yere vurmuştur, geçer diye düşündük. İlk başlarda hiç ağrısı falan yoktu. Bir haftanın içinde bayağı bir büyüdü. Yatamaz oldu. Daha sonra da yemek yememeye ve uyuyamamaya başladı. Biz de hastaneye getirdik, ameliyat edildi. Hastanemize ve hocalarımıza teşekkür ediyorum."

Ayşe Kılınç da ameliyattan sonra ağrılarının kalmadığını dile getirerek operasyonu gerçekleştiren ekibe ve hastane yetkililerine teşekkür etti..

Kafatasından 12 Santimetre Çapında Tümör Çıkartıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kafatasından 12 Santimetre Çapında Tümör Çıkartıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.


Advertisement