Kafkasya'daki Üniversite Rektörleri Bişkek'te Toplanacak - Son Dakika
Güncel

Kafkasya'daki Üniversite Rektörleri Bişkek'te Toplanacak

Kafkasya coğrafyasında yer alan ülkelerdeki 100'ü aşkın üniversitenin üye olduğu Kafkasya Üniversiteler Birliğinin (KÜNİB) 6. Olağan Kongresi, gelecek ay Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapılacak.

27.04.2016 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kafkasya coğrafyasında yer alan ülkelerdeki 100'ü aşkın üniversitenin üye olduğu Kafkasya Üniversiteler Birliğinin (KÜNİB) 6. Olağan Kongresi, gelecek ay Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapılacak.

KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kafkasya Üniversiteler Birliği olarak kongreye hazırlandıklarını belirterek, 100'ü aşkın üniversite rektörünün Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te buluşacağını kaydetti.

Korkmaz, Ardahan merkezli olarak 5 yıl önce, 3 ülkeden ve 7 üniversitenin katılımıyla kurulan, bugün 13 ülkeden 105 üniversitenin üyesi bulunduğu bir yapıya kavuşan KÜNİB'in, 6. Olağan Kongresi'nde bu sayının 130'u bulabileceğini belirtti.

Birliğin, bölgenin geleceği için çok önemli bir misyon üstlendiğini belirten Korkmaz, kongrede bölgenin kaderini ilgilendiren önemli çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Korkmaz, her yıl başka bir ülkede yapılan kongreye Türkiye'den ve diğer ülkelerden rektörlerin katılacağını söyleyerek "Bu organizasyonun bölgede çok ciddi bir sinerji yarattığını gördük. Kafkasya'daki 100'ü aşkın rektör mayısta Bişkek'te olacak. Bu kadar rektörü bir araya getiren başka bir organizasyon yok. Kongrede anlaşmalar imzalanacak, ortak projeler geliştirilecek." dedi.

Akademik diplomasi

Korkmaz, birliğin en önemli işlevinin, yapılan çalışmalarla Kafkasya'da akademik bir diplomasi yürütülmesine imkan sağlamak olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nokta çok önemli. Bu akademik diplomasi her şeyi ilgili bakana, başbakana havale etmeyecek, devletlerin bölgesel çalışmalarını yapacaktır. En önemli rollerden birisi bu. Avrupa ve Amerika'da birçok üniversite yapıyor. Bu coğrafyada da biz yapacağız. Buna 'akademik diplomasi' deniliyor. Yani gerektiğinde siyasetin önünü açacak, ona zemin oluşturacak, siyasilerin daha rahat bir zeminde buluşmalarını sağlayacaktır.

Mayısta yapılacak kongrenin ana teması da 'İpek Yolunun Yeniden İnşası" olacak. İpek yolu demek, tarihin yeniden kurgulanması ve yeniden canlanması demek. Örneğin Çıldır/Aktaş Sınır Kapısının açılması tarihi bir kazanımdır. Bu kapı bölgenin kaderini değiştirecektir. Bu sinerjiye bölgeyi hazırlamamız lazım. Türkiye değişimin merkezinde bir ülke. Şu an dünya değişiyor, bu değişimin merkezinde de Türkiye yer alıyor. Bu değişime Türkiye ve bölgeyi hazırlamalıyız."

"Yerel yönetimler de aynı çatı altında birleşmeli"

Korkmaz, birlik olarak, yükseköğretimin yanı sıra bölgede yerel yönetimler gibi farklı alanlarda da birlikler oluşturulmasına öncülük etmeyi planladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bölgenin yerel yönetimleri de ayın çatı altında birleşsin istiyoruz. Ülkeler arası yerel diplomasi oluşsun. Çok sayıda belediye başkanından bu yönde teklif aldık. Biz de bunun olup olamayacağı yönünde bölgemizde bir değerlendirme yapmış olacağız. Bu toprakların imkanlarını nasıl daha aktif hale getirebilirler diye bir araya gelmeye çalışacağız. Sınırları nasıl geçişken hale getirebiliriz? Avrupa'da sınırlar kalktı. Birbirine en fazla zararı veren Almanya, Fransa bugün sınırları kaldırmışlar. Demek ki dünya birleşerek büyüyor ve güçleniyor. Biz Kafkasya'da dost ve akraba topluluklarız, devletleriz. Biz daha çok yakınız birbirimize. Biz neden birleşmeyelim, bizim kültürel farklılıklarımız çok azdır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kafkasya'daki Üniversite Rektörleri Bişkek'te Toplanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement