Kahramanmaraş'ta İlk Aspir Hasadı Yapıldı - Son Dakika
Ekonomi

Kahramanmaraş'ta İlk Aspir Hasadı Yapıldı

Kahramanmaraş\'ta İlk Aspir Hasadı Yapıldı

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde Kaymakamlık ve İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında aspir ürününde ilk hasat yapıldı.

19.08.2015 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde Kaymakamlık ve İlçe Gıda Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında aspir ürününde ilk hasat yapıldı.

Bölgede nadasa bırakılan 400 dekar kuru tarım alanının buğday ve arpadan iki kat daha verimli olan bu ürünü yetiştirmek için çok uygun olduğu bildirildi.

Afşin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Proje Kenti Afşin' programı kapsamında yetiştirilen aspir bitkisinin hasadı düzenlenen törenle yapıldı. Törende konuşma yapan Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, aspir bitkisinin önemine değindi.

İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kurt, "İlçemiz tarımında yaygın bir anlayış olan nadasa bırakılan arazilerin nadas olarak kalmayıp milli ekonomiye kazandırılması ve çiftçimize gelir kaynağı olarak dönmesini hedefledik. İlçemizde tarım alanları olarak kullanılan 636 bin dekar arazinin yaklaşık olarak 3'de 1'i sulanabilir arazidir. Geriye kalan 400 bin dekarlık kısım ise kıraç arazidir. Bu kıraç arazilerin büyük bölümünde bir yıl ekim yapıp bir yıl tarlayı boş bırakma yani nadas yapılmaktadır. Aspir bitkisi nadasa bırakılan arazilerde tavsiye ettiğimiz düşünüldüğünde projemizin önemi daha net ortaya çıkacaktır. Aspir bitkisi nadas bitkisi desek de çiftçimizde 'aspir'in buğday ve arpayla karşılaştırdıklarını gördük. İlçe müdürlüğümüz ekiplerimizle yaptığımız analizlerde 100 kilogram 'aspir'in arpa ve buğdaya göre 240-250 kilogram gelir elde edilğini hesapladık" dedi.

Yüzyılın bitkisi olarak adlandırılan Kinoa bitkisinin deneme ekimlerini de yaptıklarını ifade eden Kurt, Kinoa'nın yetişkin insanın bütün gıdalarını karşılayan bir bitki olduğunu söyledi. Kurt, "Medyada süper tahıl olarak nitelendirilen, NASA'nın yaptığı araştırmalarda astronotların gıda ihtiyacı için kullanılan ve astronot gıdası adını alarak meşhur olan bu bitki içerdiği dengeli karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve aminoasitlerle birlikte yetişkin insanın ihtiyaçlarını tek başına karşılayacak bir bitkidir" dedi.

"NADAS ALANLARI DEĞERLENDİRİLECEK"

Afşin'in tarımsal açıdan Kahramanmaraş'ın en önemli ilçelerinden biri olduğunu belirten Kahramanmaraş İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ise Afşin'in tarımsal açıdan Kahramanmaraş'ın önde gelen ilçelerinden biri olduğuna dikkat çekti.

'Aspir'in kuru tarım alanlarında rahatlıkla yetiştirildiğini belirten Kahramanmaraş İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, ürünün bio-dizel üretiminde de kullanıldığını söyledi. Emiralioğlu, "Bu bitki özellikle bio-dizel üretimi ve yağlı tohum olarak kullanımı, hayvanların beslenmesinde kullanılması gibi değişik alternatif kullanım alanlarının bulunması nedeniyle gözde bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Aspir'in bizim için en önemli avantajlarından bir tanesi kuru tarım alanlarına çok iyi adapte olmuş olmasıdır. Bu anlamda hububat tarımının çok miktarda yapılan ilçemizde nadas alanlarının değerlendirilmesi bakımından biz bölgede aspir tarımının ve buna benzer ürünlerin ekiminin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz ülke olarak yağlı tohumları çok fazla yetiştiremiyoruz. Her birimizin fert olarak bu açığın giderilmesi için yapacağımız çalışma hem kendimiz için hem ilçemiz için hem de ülkemiz için son derece önemlidir. Bu anlamda yapılan 'Her şey için Aspir' projesi çok önemlidir. Çiftçilerimiz sözleşmeli tarım yapacaklar. Destekleme ödemesi yapacağız. Aspir ekimi yapan çiftçilerimize mazot ve gübre desteklemesini daha fazla yapacağız. Bunun yanında Aspir eken çiftçilerimizi kilogramda 45 lira pirim desteği yapacağız" diye konuştu.

"ÜLKEMİZ VE DÜNYA TOPLUMUNUN GIDA İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN ÖNEMLİ"

Buğday ve arpanın alternatiflerinin olduğunu belirten Afşin Kaymakamı Edip Budan da, "Tarım toplumu olarak; özellikle son dönemde gıdanın önemi dünyada anlaşıldıktan sonra alternatif ürünlere gerek çiftçilerin gelirlerinin arttırılması gerekse ülkemiz ve dünya toplumunun gıda ihtiyacının karşılanması için belli ürünlere yönelmek durumundayız. Atadan dededen gördüğümüz uygulamalar var, buğdayı arpayı biliyoruz. Ama bunların alternatifleri var. Ziraat mühendislerimiz nezdinde bu projelerin uygulanması önemli bir şey. Toplum olarak biliyoruz ki önce gözümüzle görmemiz bizim o işi kabullenmemiz için çok önemlidir. Az sonra hasadını yapacağımız ürün defalarca bize anlatılmış olsa bile şuan hasatta göreceğimiz çalışmayı, ürünün kendisi ve rekoltesi şüpheleri olan çiftçilerimize ayrıca önem arz etmektedir" ifadesini kullandı. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kahramanmaraş'ta İlk Aspir Hasadı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement