Kahramanmaraş'ta Kök Hücre Nakli - Son Dakika
Güncel

Kahramanmaraş'ta Kök Hücre Nakli

Kahramanmaraş\'ta Kök Hücre Nakli

Kahramanmaraş'ta gerçekleştirilen başarılı kök hücre ameliyatlarının ardından birçok kentten hastalar tedavi olmak için başvuruda bulundu.

16.06.2015 12:48  Güncelleme: 14:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kahramanmaraş'ta Op. Dr. Mehmet Kirişçi başkanlığında ekip tarafından gerçekleştirilen başarılı kök hücre ameliyatlarının ardından birçok kentten hastalar tedavi olmak için Necip Fazıl Şehir Hastanesi'ne başvuruda bulundu. Yapılan 10'un üzerinde kök hücre operasyonunun ardından hastane, kök hücre nakil merkezine dönüştü.

Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde Op. Dr. Mehmet Kirişçi tarafından kentte ilk kez Ocak ayında diyabete bağlı damar tıkanıklığı olan evli ve 2 çocuk babası Hüsnü Berkkan'a uygulanan kök hücre naklinin ardından Adana, Bingöl, İstanbul, Sinop ve Uşak gibi illerden birçok hasta, sağlığına kavuşabilmek için hastaneye başvuruda bulundu. 10'un üzerinde kök hücre nakli yapılan hastanede son olarak Uşak'tan gelen ve yürümekte güçlük çeken kamyon şoförü 63 yaşındaki Tekin Ulusoy'un kemik iliklerinden alınan kök hücreler, çoğaltılarak saflaştırıldıktan sonra sağ bacağındaki tıkanan damarlara enjekte edildi. Yürüme yetisini kaybetmeye başlarken gerçekleştirilen operasyonla bacakları kesilmekten kurtarılan Ulusoy, rahatça yürüyebiliyor.

KÖK HÜCRE NAKLİYLE UZUV KAYBI ÖNLENİYOR

Op. Dr. Mehmet Kirişçi, kök hücre naklinin gelecek yıllarda daha çok uygulanacağını belirterek, kök hücre nakliyle uzuv kaybının önlendiğine ve erken teşhisin önemine dikkat çekti. 10'un üzerinde kişiye kök hücre nakli tedavisi uyguladıklarını ve hepsinin başarılı geçtiğini ifade eden operatör doktor Kirişçi, birçok kentten gelen başvuruları da inceleyerek operasyon yapacaklarını anlattı ve şöyle dedi:

"Son yıllarda ülkemizde ve dünyada uygulanan kök hücre tedavisi hastanemizde de kullanılıyor. Uyguladığımız hastalarda gayet pozitif cevaplar alıyoruz. Kök hücre tedavisi uzuv kaybını önlüyor, hayat konforunu ciddi bir biçimde artırdığını gözlemliyoruz. Kök hücre tedavisi zor bir ameliyat değil önemli olan en erken dönemde teşhis konulabilmesi. Doğru zamandaki kök hücre tedavisiyle artık uzuv kayıplarını önlüyoruz. Kök hücre, hastanın kendi kemik iliğini alıp saflaştırıp bu ilkten tıkanan damarlara kök hücrelerin nakli yöntemiyle yapılan tedavi metodudur. Zor bir işlem değil. Hastalarımız için yaklaşık bir saatlik ameliyat ama pozitif manada çok ciddi etkisini görüyoruz. Son 6 ay içerisinde 10'un üzerinde hastayı tedavi ettik. Damar muayenesi sonucu teşhisi koyuyoruz. Hastalarda yürüyemem, ağrı şikayetleri ve parmaklarda kesilme oluyor. Uzuv ve bacak ampütasyon olmuş hasta guruplarda gelebiliyor. Damar görüntüleme yöntemiyle ne yapabileceğimize karar veriyoruz. Kök hücre en son tedavi metodumuz öncelikle ameliyatla veya stentle, balonla bir çözüm bulabilir miyiz diye çözüm yoluna bakıyoruz. Çözüm olmadığı zaman son tedavi şekli olan kök hücre tedavisini kullanıyoruz."

Sağ bacağı kesilmekten kurtulan ve kendi başına yürüyebilen Tekin Ulusoy ise 70 ülkeyi gezdiğini ve şoförlüğü çok özlediğini kaydederek, "Ayağımda yaralar oluştu. Hocamın Kahramanmaraş'ta kök hücre nakli yaptığını duyunca Uşak'tan kalktım buraya geldim. Tetkikler yapıldı. Son çarenin kök hücre nakli olacağını söyleyerek beni tedavi etti. Uzun yol şoförüyüm, uluslararası yük taşıyorum. Yaklaşık 70 ülkeyi dolaştım. Ayağımın bu durumda olmasından uzun süre çalışamadım. Mesleğimi özledim. İnşallah ayağımın iyileşmesiyle tekrar işime başlayacağım" diye konuştu. - Kahramanmaraş

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kahramanmaraş'ta Kök Hücre Nakli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement