Kahtalı Mıçı'ya Akbank'tan Yanıt - Son Dakika
Yerel

Kahtalı Mıçı'ya Akbank'tan Yanıt

' Sorusunu Şöyle Yanıtladı: 'Bizim Yok

11.01.2011 16:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

' sorusunu şöyle yanıtladı:

'Bizim yok. Biz özellikle fiziksel olarak bankacılık konusunda varlığımızı Türkiye'de konumlandırmaya devam ediyoruz, geliştirmeyi hedefliyoruz. Ama bu bölgede, bu coğrafyada özellikle muhabirlerle daha verimli çalışma ortamı yaratmak adına kendi içimizde bazı organizasyonel değişiklikler yaptık. Bu sayede bölgelerdeki verimliliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Özellikle 2008 krizinden sonra bankacılık dünyada zor olduğu gibi yabancı bir bankanın yabancı bir ülkeye gitmesi zor hale geldi. Hem zorluklar, hem maliyetleri düşündüğümüz zaman özellikle stratejik işbirlikleri, stratejik çalışma ortamları bu konuda herhalde en iyi yol olacaktır diye düşünüyorum.'

Sektöre yönelik alınan önlemlerle ilgili olarak da Akkurt, 'Maliyetler ve bankacılık sektörüne yüklenen yükleri belki tartışmak daha doğru olur. Bankaların karlılıkları 2011'de negatif etkilenecektir. Bunun faydası var mıdır, tartışılır. Şirketin bünyesinden para çekilmeyen, ortakların hiçbir şekilde para çekmediği, sermayesini azaltmadığı tek sektör bankacılık sektörüdür. Bankaların karlılıklarının azalması o kadar da olumlu görülmemeli. Özellikle bölgede etkin olsun dediğimiz Türk bankaları açısından bu durum handikap yaratmaktadır' değerlendirmesinde bulundu.

-'TÜRKİYE'DE BONUS MEVZUSU OLDUĞUNU ZANNETMİYORUM'-

Bonus tartışmalarına ilişkin de Akkurt, şunları kaydetti:

'Türkiye'de anglo sakson bankacılığında olduğu gibi bir bonus mevzusu olduğunu zannetmiyorum. Bugüne kadar tartışılıp hala sonuç çıkmamasında, bunun altında farklı ve ağır mekanizmaların yattığını düşünüyorum. Bir ülkenin gücü sadece siyasetçilerinin iyi konuşmasıyla veya çok fazla askerinin olmasıyla değil, ekonomik gücüyledir. Ekonomik gücü de arkasındaki finansal güçle ortaya çıkar. O yüzden herkes sahip olduğu bankacılık sektörünü korumaya ve desteklemeye çalışıyor. Eğer Türkiye, bu coğrafyada etkin olmayı hedefliyorsa ekonomisinin arkasındaki finans, bankacılık sektörünü her zaman güçlü tutmak zorundadır. Zayıflatmak, 'yurt dışında, Avrupa'da bu yapılıyor' diye benzerini Türkiye'de uygulamaya çalışmak bence finans sektörünü, dolayısıyla Türk ekonomi sistemini zafiyete uğratır. O konuda da çok dikkatli hareket edilmesi gerektiği kanaatindeyim.'

-'SEÇİMDEN ÖNCE BİLE REYTİNG ARTIŞI GELEBİLİR'-

Türkiye'ye yatırımların artacağını, özellikle yabancı yatırımların gelmesini beklediğini dile getiren Akkurt, 'Büyük ihtimalle Türkiye bu sene yatırım reytingini alacak. Bütün bunlar tabii ki tabloyu çok fazla değiştirecek. Benim gördüğüm kadarıyla seçimden önce bile reyting artışı gelebilir. O yüzden seçimlerin sonucunun pek önemi olmayabilir. Dünyada zaten 3 tane reyting şirketi kaldı. Üçü de reytingi artıracak diye tahmin ediyorum' şeklinde konuştu. Akkurt, bu kadar rekabetin olduğu bir ortamda bankaların, ücret ve komisyonlarını yüksek şekilde artırmalarının beklenemeyeceğini belirtti.

Ziya Akkurt, özellikle doların son dönemlerdeki artışıyla dövizle borçlananların yaşadığı sıkıntılara ilişkin bir soruyu, 'Ben hiç kimseye zorla döviz kredisi aldırıldığına inanmıyorum. Bankacılar tavsiyelerde bulunmuşlardır, insanlar da almışlardır. Eğer hala 1994'teki krizden ders alınmamışsa... Bu milletin geçmişinde Kastelli olayı vardır. Bu yüzden her defasında bir problem yaşadıklarında üçüncü tarafı suçlamaya devam edeceklerdir. Taksim'deki gösterileri ben bu bağlamda yorumluyorum' şeklinde yanıtladı. Akkurt, hedeflere ilişkin de 2010 hedeflerinin hemen hemen hepsini tutturduklarını vurguladı.

2011'de özellikle yeni finansal enstrümanlar düşünülürse kaldıraç oranlarının artabileceğini belirten Akkurt, Citibank ile ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı:

'Citibank, gelişmekte olan ülkelerde başta Türkiye olmak üzere varlığını devam ettirmek istiyor. 2006'da anlaşmayı imzaladık. 2007'de gerçek anlamda yürürlüğe girdi. O günden bugüne bayağı mesafeler kat ettik. Yakında da bayağı ses getirecek bir iki tane projeyi açıklayacağız. Citibank, özellikle Akbank ile yurt içi piyasada, Akbank da uluslararası piyasada Citibank ile hareket etmekten büyük mutluluk duymakta ve bundan büyük güç almakta.'

Akkurt, Hasankeyf'e ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:

'Hasankeyf konusunda biz krediyi özel kuruluşlara vermiyoruz. Hazine'ye veriyoruz. Bu konuda Garanti Bankası ile bize yapılan bazı ithamları haksız buluyorum. Ama bundan ders almadık mı? Aldık. Burada kamuoyunun bankaları zorlarken devletin ilgili organlarını da zorlaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bizler sonuçta devletin verdiği, altına mührünü bastığı ÇED raporuna göre hareket ediyoruz. Eğer bir kredinin içinde ÇED raporu varsa, biz bu krediyi gönül rahatlığıyla veriyoruz. Eğer bunun kriterlerinde uygunluk yoksa bence bunu ilgili mercilere yöneltip kriterlerin düzeltilmesini bekleyebiliriz.'

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, KOSGEB kredilerinin dağıtılmasıyla ilgili tartışmalara ilişkin de, şunları kaydetti:

'KOSGEB konusunda, sanki bir bankanın dışında diğer 17-18 banka, öğle tatillerinde çalışmadı, herkes kafelerde gidip oturdu, yemek yedi gibi hava yaratıldı. Bunlar bana göre Türk bankacılık sektörüne yöneltilen çok acı yakıştırmalardır. Bırakın öğle yemeği, arkadaşlarımız uykularından dahi fedakarlık ederek KOSGEB kredilerinde birşeyler yapmaya çalıştılar. Benim gördüğüm kadarıyla KOSGEB böyle bir işe girmeden önce kendi internet altyapısını test etmeliydi. KOSGEB eğer bir hata yaptıysa 'evet, ben hata yaptım, altyapım yetersizdi' diye çıkıp açıkça söyleyebilmesi gerekir. Eğer herhangi bir negatif müdahale yok ise...' - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kahtalı Mıçı'ya Akbank'tan Yanıt - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının 104. kuruluş yıl dönümünü kutladı
    06 Nis Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının 104. kuruluş yıl dönümünü kutladı

    Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının (AA) kuruluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Çakır, AA'nın Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmakta büyük bir rol oynadığını belirterek, kurumun başarılı çalışmalarına ve güvenilir habercilik anlayışına vurgu yaptı. Ayrıca, Anadolu Ajansının kuruluşunda emeği geçenleri şükranla anarak, tüm çalışanlara başarılar diledi.

  • Dublin'deki Müslümanlar Ramazan Ayında Bir Araya Geliyor
    06 Nis Dublin'deki Müslümanlar Ramazan Ayında Bir Araya Geliyor

    İrlanda'nın başkenti Dublin'deki Müslümanlar, her ramazan düzenlenen iftar programlarında bir araya geliyor. Dublin'deki İslam Kültür Merkezi, iftar programlarına ev sahipliği ederek, ülkede yaşayan Müslümanların bir araya gelmesine vesile oluyor. İslam Kültür Merkezi Müdürü Ahmed Husain ve Sosyal Yardım Ofisi Temsilcisi Amilah Ali ile iftarlara katılanlar, AA muhabirine ramazan ayına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • MHP Ürgüp'te seçimleri yenileme kararı aldı
    06 Nis MHP Ürgüp'te seçimleri yenileme kararı aldı

    MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Nevşehir Milletvekili Prof. Dr. Filiz Kılıç, Ürgüp'te yapılan usulsüzlüklere yapılan itirazlar sonucunda seçimlerin yenilenmesi kararı alındığını duyurdu.

  • Ruanda Soykırımı: Uluslararası Güçlerin Vekalet Savaşı
    06 Nis Ruanda Soykırımı: Uluslararası Güçlerin Vekalet Savaşı

    Ruanda'da 1994'te yaşanan soykırımın mağdurları, soykırımın uluslararası güçlerin vekalet savaşından kaynaklandığını ve uluslararası toplumun sessiz kaldığını eleştiriyor. Sağ kurtulanlar, soykırımın önlenebilir bir insanlık felaketi olduğuna inanıyor. Soykırımın nedeni toprak ve kaynakların kontrol altına alınması isteği olarak belirtiliyor. Ruanda hükümetinin cezalandırma, inkar ve manipülasyonlarına inanılmaması gerektiği vurgulanıyor.

  • BTK Akademi, Anadolu'nun farklı bölgelerinde eğitim programları açacak
    06 Nis BTK Akademi, Anadolu'nun farklı bölgelerinde eğitim programları açacak

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren BTK Akademi, lise ve üniversite öğrencilerine siber güvenlikten yapay zekaya kadar çeşitli konularda eğitimler verecek. İstanbul ve Ankara'nın ardından Anadolu'nun farklı bölgelerinde açılacak programlarla gençlerin bilgi ve birikim düzeylerini artırması hedefleniyor. Eğitimler ücretsiz olarak sunulacak ve katılımcılar sertifika almaya hak kazanacak.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç: Seçime gölge düşürmeye çalışanlara aman vermeyerek başarılı olduk
    06 Nis MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç: Seçime gölge düşürmeye çalışanlara aman vermeyerek başarılı olduk

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç, Ürgüp ilçesinde seçimlerin yenilenmesi kararına ilişkin yaptığı açıklamada, MHP'nin usulsüzlükleri takip ettiğini ve hukuki mücadelede başarılı olduğunu belirtti. Kılıç, seçimlerin 2 Haziran 2024'te yenileneceğini ve MHP'nin adayı Mustafa Öz ile birlikte Ürgüp için çalışacaklarını ifade etti.

  • Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti
    06 Nis Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti

    Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti. Ziyarette ilçenin genel durumu ve belediyenin geleceğe yönelik projeleri üzerinde konuşuldu.

  • CHP'li Kadir Aydar Ceyhan Belediye Başkanı olarak göreve başladı
    06 Nis CHP'li Kadir Aydar Ceyhan Belediye Başkanı olarak göreve başladı

    Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ceyhan'da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak görevine başladı. Aydar, binlerce Ceyhanlıya hitap ederek teşekkürlerini iletti ve 112 mahallesinde yoğun şekilde hizmet vereceklerini vurguladı.

  • Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük mazbatasını aldı
    06 Nis Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük mazbatasını aldı

    Malatya'nın Pütürge ilçesinde seçimleri kazanarak yeniden başkanlığa seçilen Mikail Sülük mazbatasını aldı. İkinci dönem için mazbatasını alan Sülük, çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

  • Türkiye'nin İhracatında 14 İl 1 Milyar Doların Üzerinde İhracat Gerçekleştirdi
    06 Nis Türkiye'nin İhracatında 14 İl 1 Milyar Doların Üzerinde İhracat Gerçekleştirdi

    Ticaret Bakanlığı, yılın ilk çeyreğinde 14 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Türkiye ekonomisinin büyüme gösterdiği ve ihracatın arttığı belirtilen açıklamada, illerdeki ihracat artışlarının yerel kalkınmaya katkı sağladığı ifade edildi.

  • Mustafakemalpaşa'nın 47. Belediye Başkanı Şükrü Erdem göreve başladı
    06 Nis Mustafakemalpaşa'nın 47. Belediye Başkanı Şükrü Erdem göreve başladı

    CHP'li Şükrü Erdem, mazbatasını alarak yeni görevine resmen başladı. Erdem, halka layık olmak için var gücüyle mücadele edeceğini belirtti.

  • Bilecik Pazaryeri'nde Yerel Gazeteci 1 Oy Farkla Muhtar Oldu
    06 Nis Bilecik Pazaryeri'nde Yerel Gazeteci 1 Oy Farkla Muhtar Oldu

    Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Gümüşdere köyünde yapılan muhtarlık seçiminde yerel gazeteci Sedat Ceylan, en yakın rakibine 1 oy fark atarak köyün yeni muhtarı seçildi. Ceylan, 6 yıldır ulusal ve yerel haber muhabiri olarak görev yapmaktadır.


Advertisement