Odun Ateşinde Kavrulan Kahvenin Ünü Yurt Dışında - Son Dakika
Yerel

Odun Ateşinde Kavrulan Kahvenin Ünü Yurt Dışında

Çankırı'da 1927'den beri kahvecilik yapan aile, odun ateşinde kavurdukları kahveye Amerika'dan İngiltere'ye, Hindistan'dan Avustralya'ya kadar birçok ülkeden ilgi var.

21.12.2014 11:31  Güncelleme: 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankırı'da 1927'den beri kahvecilik yapan ailenin odun ateşinde kavurduğu ürünler yurt içi ve yurt dışından ilgi görüyor. Dede mesleğini sürdüren aile, Amerika'dan İngiltere'ye, Hindistan'dan Avustralya'ya, Almanya'dan Fransa'ya kadar birçok ülkeye kahve gönderiyor.

Kahveci Eren Karpuzcu, dedelerinden kalan ve severek yaptıkları mesleği sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.

Türkiye'de imal edilen ilk kahve kavurma makinesini kendilerinin satın aldığını belirten Karpuzcu, babasının kahve makinelerine büyük ilgi duyduğunu anlattı.

Karpuzcu, 1950'de İstanbul'da açılan fuara Rusya'dan kahve kavurma makineleri getirildiğini kaydederek, İstanbullu kahvecilerin bu makineleri satın aldıklarını aktardı.

Karpuzcu, şöyle devam etti:

"Kahve kavurma makinelerinden biri bir süre sonra arıza yapıyor. Sahipleri arızadan sonra İstanbul'daki Ermeni ustaya tamir için götürüyor. Makineyi Ermeni usta söküp, iyice inceliyor ve projesini çiziyor. Ardından tamir edip, sahiplerine geri veriyor. Proje doğrultusunda Türkiye'nin ilk odun ateşinden yapılan kahve kavurma makinesini imal eden Ermeni usta, babamın çok yakın dostu. Bu usta yaptığı ilk makineyi babama veriyor. Babam bu makineyi 1956 yılında İstanbul'dan Çankırı'ya getirmişti. 58 yıldır Türkiye'nin ilk odun ateşiyle kahve kavuran makinesinde kahve kavurup satıyoruz."

Karpuzcu, geleneksel yöntemlerle yaptıkları kahveyi birçok ülkeye gönderdiklerini belirterek, "Genel olarak hem Çankırı halkı hem de dışarıdaki vatandaşlarımız kahvemizden övgüyle söz ediyor. Bugün Amerika'dan İngiltere'ye, Hindistan'dan Avustralya'ya, Almanya'dan Fransa'ya kadar birçok ülkeye kahve gönderiyoruz. Çankırı'dan gurbete gitmiş insanlar, kahvelerini bizden alıyor ya da arkadaşları Çankırı'ya geldiği zaman bizden onlarla kahve göndermemizi istiyorlar. Dünyanın her yerine kahvemizi gönderiyoruz. Bundan büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

Odun ateşinde kahve kavuran firmaların Türkiye'de çok az olduğunu vurgulayan Karpuzcu, "Odun ateşinde kavrulmuş kahve, Türkiye'de birkaç firmada var. Birçok kahveci artık odun ateşinde kahve kavurmuyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Odun Ateşinde Kavrulan Kahvenin Ünü Yurt Dışında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement