Kalaşların Yaz Festivali: Uçhal - Son Dakika
Kültür Sanat

Kalaşların Yaz Festivali: Uçhal

Kalaşların Yaz Festivali: Uçhal

Tarihteki Makedonya Kralı Büyük İskender'in kayıp kabilesi olarak adlandırılan Kalaş kabilesinin yaz festivali Uçhal, renkli görüntülere sahne oldu.

24.08.2016 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihteki Makedonya Kralı Büyük İskender'in kayıp kabilesi olarak adlandırılan Kalaş kabilesinin yaz festivali Uçhal, renkli görüntülere sahne oldu.

Pakistan'ın kuzey batı Afganistan sınırındaki 3 bin metre yüksekliğindeki dağların arasındaki Bumburet, Rumbur ve Biriu adlı derin vadilerde yaşayan Kalaş topluluğunun yaz festivali olan ve tarımsal verimliliği kutlamak için düzenlenen Uçhal, Bumberot ve Rumbur Vadisi'nde kutlandı.

İnanışları Pagan kültürünün izlerini taşıyan Kalaşların yıl içinde kutladıkları dört ana festivalden Uçhal'da önce Rumbur Vadisi'ndeki tapınakta dua edildi. Köyün çobanları tarafından yapılan peynirler ekmekle beraber duaya katılanlara dağıtıldı.

Tapınaktaki duanın ardından Rumbur Vadisi'ndeki kutlama alanında toplanan erkekler ve geleneksel renkli giysileri içindeki kadınlar dans ederek renkli görüntüler oluşturdu.

Dans alanında yaşlı erkekler de iç halka oluşturarak maniler söyledi.

Gündüz Rumbur Vadisi'nde gerçekleştirilen kutlama daha sonra aynı bölgedeki Bumburet Vadisi'nde yaşayan Kalaşlar tarafından gece boyu devam ettirildi.

Kalaşlar

Fiziksel görünüşleri, inançları ve gelenekleriyle bölgede yaşayan diğer halklardan büyük farklılıklar gösteren Kalaşların, M.Ö 2. yüzyılda Asya'yı fethetmek için Makedonya'dan yola çıkan Büyük İskender'in Afganistan'da iki yıl kaldıktan sonra Çin'e geçmek isterken Hindikuş Dağları'nda ölümüyle sonuçlanan son seferinde ülkelerine dönmeyen ve bölgede kalan ordusunun soyundan geldiklerine inanılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kalaşların Yaz Festivali: Uçhal - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement