Kalbi Duran Mühendis, Hipotermi Tedavisiyle Yaşama Döndü - Son Dakika
Güncel

Kalbi Duran Mühendis, Hipotermi Tedavisiyle Yaşama Döndü

Kalbi Duran Mühendis, Hipotermi Tedavisiyle Yaşama Döndü

İZMİR'in Gaziemir İlçesi'nde alışveriş merkezine gittiği sırada aniden fenalaşıp yere yığılan ve kalbi duran inşaat mühendisi 23 yaşındaki Turgay Tosun, yaklaşık 1 saat 15 dakika boyunca kalp mesajı yapılarak hayata döndürüldü.

04.08.2016 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İZMİR'in Gaziemir İlçesi'nde alışveriş merkezine gittiği sırada aniden fenalaşıp yere yığılan ve kalbi duran inşaat mühendisi 23 yaşındaki Turgay Tosun, yaklaşık 1 saat 15 dakika boyunca kalp mesajı yapılarak hayata döndürüldü. Gaziemir'de, geçen Ramazan Bayramı öncesi bir alışveriş merkezine giden Turgay Tosun aniden fenalaştı. Çevredekilerden su isteyen Tosun daha sonra kendini kaybetti. Haber verilmesiyle gelen sağlık görevlileri, kalbi duran Tosun'a kalp masajı yaptı ve yakındaki bir sağlık kuruluşuna kaldırdı. Buradan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen Tosun'un duran kalbi toplamda 1 saat 15 dakika boyunca kalp masajı yapılarak yeniden çılıştırıldı. Tosun'un tıkalı kalp damarına Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selim Ekinci tarafından stent yerleştirildi. Başarılı geçen işlemin sonrasında Turgay Tosun Anestezi Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi altına alındı.

VÜCUT ISISI 35 DERECEYE DÜŞÜRÜLDÜ

Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Nimet Şenoğlu, Uzm. Dr. Uğur Uzun, Dr. Gökhan Yaman ve Asistan Dr. Pakize Yeşil'den oluşan ekibin kontrolünde beyin ve diğer hayati organlardaki oksijensizliğin yarattığı hasarı en aza indirgemek için Tosun'un vücut ısısı özel donanımlı yöntemlerle ve kontrollü olarak 48 saat boyunca 35 dereceye düşürülerek hipotermi tedavisi uygulandı. Yoğun bakımda yattığı sürede akciğer ve genel sistemik sorunlar yaşayan Turgay Tosun, tedavisinin 10'uncu gününde Anestezi Yoğun Bakım ekibi ve ailesinin yüzünü güldürdü. Bilinci açılan genç adamın hemşirelerden ilk istediği şey ise 'Su' oldu. 21'inci günün sonunda yoğun bakımdan servise çıkartılan genç mühendis, 24'üncü gününde hayati ve bilişsel fonksiyonları tamamen düzelmiş olarak sağlıklı bir şekilde hastaneden taburcu edildi.

İLERİ DÜZEY YOĞUN BAKIMDA TEDAVİ ÖNEMLİ

Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Nimet Şenoğlu, Turgay Tosun'un tedavi süreciyle ilgili şunları söyledi:

"Hastamızın taburcu edebilmesi tüm ekip için heyecan ve mutluluk vericiydi. Bu hastamıza benzer, kardiyoloji ekibiyle çalışarak yüz güldürücü sonuçlar aldığımız hastalarımız da başarının en önemli etkeni; ani kalp durması sonrası aralıksız kalp masajı yapılması ve dolaşım döndükten sonra ileri düzey bir yoğun bakım merkezinde tedavi edilmesidir. Ani kalp durması gelişen vakalarda acilen 112 aranarak doğru bir şekilde adres verilmesi, bu arada hastanın en yakınındakilerin iki eliyle kalp masajı yapmasıyla ancak bu şansa sahip olunabilir. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ve Türk Resüsitasyon Derneği işbirliği ile 'Hayata El Ver' adlı proje kapsamında vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi söz konusu. Turgay Tosun, tıbbın başarısının güzel bir örneği ve bizlerin motivasyon kaynağı oldu. İlk başta Turgay'a el veren kişiden, tedavisinde rol alan tüm sağlık çalışanlarının özverili yaklaşımı ve ekip ruhu olmadan bu iş başarılamazdı. Tüm kardiyoloji ve anestezi yoğun bakım ekibimizi de bu başarılı çalışmaları için kutluyorum."  Kardiyoloji Sorumlusu Doç. Dr. Öner Özdoğan da, bu tür vakalarda erken müdahalenin önemini vurguladı.

HAYATIN VE GENÇLİĞİN KIYMETİNİ ANLADIM

Nişanlı olan ve evlilik hazırlığı yapan Turgay Tosun, yeniden hayata dönmenin mutluluğunu yaşadığını vurguladı. Tosun şöyle dedi:

"Şu an hayatta olduğum için çok mutluyum. Hayata yeniden dönünce hayatın kıymetini daha iyi anladım. Gençliğimin kıymetini bilip, hayatı ertelemeden sevdiklerimle birlikte hayata daha sıkı sarılacağım. Bana yeniden hayat veren doktorlarıma ve tüm emeği geçen sağlık çalışanlarına çok teşekkür ediyorum."

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kalbi Duran Mühendis, Hipotermi Tedavisiyle Yaşama Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement