Kale Grubu'ndan Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılında 100 Milyon Liralık Yatırım - Son Dakika
Güncel

Kale Grubu'ndan Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılında 100 Milyon Liralık Yatırım

Kale Grubu, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılını 100 milyon liralık granit fabrikası yatırımı ve "Çanakkale'nin Evlatları/Sons of Gallipoli" belgeseliyle kutladı.

18.03.2015 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kale Grubu, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılını 100 milyon liralık granit fabrikası yatırımı ve "Çanakkale'nin Evlatları/Sons of Gallipoli" belgeseliyle kutladı.

Kale Grubu'nun üretime geçen ilk fabrikasının yerine inşa edilecek olan granit fabrikasının temel atma töreni, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Kale Grubu yöneticilerinin ve çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, temeli atılan yeni fabrikanın Kale ailesi için çok farklı bir anlamı olduğunu belirterek, "1950'lerin ortasında hayvan pazarı kurulan bu yere, kendini ülkemizin sanayileşmesine adamış 24 yaşındaki idealist bir genç, fabrika kurdu. Fabrikanın temelini rahmetli Adnan Menderes ve Fatin Rüştü Zorlu ile o dönem misafirleri olan Irak Başbakanı birlikte attı. Bugün, Kale Grubu'nun doğduğu ilk fabrikayı yeniden, yepyeni bir teknoloji ile hayata geçirmek için temel atıyoruz" diye konuştu.

Granit fabrikasının temellerinin, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılında atılmasının kendilerine ayrı bir duygu ve heyecan verdiğini dile getiren Okyay, şöyle devam etti:

"Bir anlamda istiklalimizin temelinin atıldığı yerde bu kez istikbalimiz için ekonomik zaferleri çoğaltmak üzere aynı duygularla bir aradayız. Bundan 58 yıl önce bu fabrikada 15 santimetreye 15 santimetrelik seramiği 72 saatte pişirirken, şimdi 1 metreye 3 metrelik levhaları yarım saatte pişirerek üretiyoruz. Bugün temelini atacağımız yatırım ile bir önceki fabrikamıza oranla yüzde 20 enerji tasarrufu sağlayan bir teknolojiyle yola çıkıyoruz.

O gün bu fabrikanın çatısını yapan usta, bu işi hisse karşılığı yapmış. Girişimcisinde, ustasında, işçisinde, köylüsünde o  zamanki sanayiye bakış ve inanç gerçekten takdire şayan. Şimdi bu ustanın oğlu bizde Kale Grubu şirketlerinin IT direktörü olarak çalışıyor. Kale Grubu böyle bir temel ve aile ruhu üzerine inşa edildi.  İnşallah biz de bunu sürdürme gayreti ve azmi içerisinde olacağız."

-"Toplam cironun yüzde 1,8'i Ar-Ge harcamalarına"

Okyay, 1963 yılında başladıkları ihracat hamlesi sonucunda bugüne kadar dünyanın her kıtasına toplam 350 milyon metrekare seramik ihraç edildiğini ve bundan toplam 1,5 milyar dolarlık gelir sağlandığını söyledi. Türkiye'nin akıllı büyümesinde Ar-Ge'nin hayati öneme sahip olduğuna dikkati çeken Okyay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz Ar-Ge odaklı bir grup olmayı seçtik ve Kale Seramik olarak ilk sistematik araştırma ve geliştirme faaliyetlerine 1973 yılında başladık. Kale Grubu'nun Ar-Ge harcamalarının toplam ciroya oranı 2012'de yüzde 1,45, 2013'te yüzde 1,58 ve 2014 yılında yüzde 1,80 olarak gerçekleşti. 2015 yılında da ciromuzun yüzde 2,2'sini Ar-Ge'ye ayırmayı planladık. Bu rakam Türkiye ortalamasının iki katından fazla. Biz bu alanda inandığımızı yapıyoruz. Geleneksel sanayi kollarında da diğer yeni girdiğimiz alanlarda da inovasyona odaklandık. Kalesinterflex, Kale Aqua, nem kontrollü karo gibi rekabeti tanımlayan ürünlerle geleneksel sektörümüzde seramikte farklılaşıyoruz."

Yeni büyüme alanı olarak havacılık ve savunma alanlarını seçtiklerini dile getiren Okyay, bu sektörlerde en dinamik gruplardan biri olma azmi içerisinde olduklarını söyledi. Okyay, şunları kaydetti:

"İnsansız hava aracı, Türkiye'nin ilk milli piyade tüfeği, turbojet motor gibi önemli işlerde imzamız var. İzmir'de kurduğumuz uçak motoru fabrikamızda F35 uçakları için motor parçaları üretiyoruz. Önümüzdeki 5 sene 420 milyon liralık yatırım yapmayı, 2019 yılında satışlarımızın 3 milyar lirayı aşmasını hedefliyoruz. Biz Kale Grubu olarak doğduğumuz bu topraklara bugüne kadar 1,5 milyar dolar yatırım yaptık. Çan, biz yatırıma başladığımızda bin kişilik nüfusu olan küçük bir yerleşim yeriydi. Bugün 50 bin nüfusu bulunuyor. Kale Grubu'ndan emekli olanların sayısı 30 bini aştı. Sadece son 5 yılda bu topraklara yaptığımız yatırım 360 milyon lira."

100 milyon liralık yatırımla inşa edilmesi planlanan granit fabrikasının yıllık üretim kapasitesi 7 milyon metrekare, toplam kapalı alanı 30 bin metrekare ve fırın uzunluğu 184,26 metre olacak. Yeni fabrikada 171 kişi istihdam edilecek.

-Çanakkale Zaferi'nin 100. yılına özel "Çanakkale'nin Evlatları" belgeseli

Temel atma töreninin ardından, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılına özel olarak Kale Grubu'nun ana sponsorluğunda hazırlanan "Çanakkale'nin Evlatları/Sons of Gallipoli" belgeselinin ilk gösterimi yapıldı.

Uluslararası bir ekibin hazırladığı interaktif belgeselde, 100 yıl önce gerçekleşen Çanakkale Zaferi'ne bugünün annelerinin gözünden bakılıyor. Belgesel, 11 bölümlük film, 300 belgeden oluşan belge arşivi ve savaşın yaşandığı bölgeye dair 38 interaktif haritadan oluşuyor.

Belgeselde, biri Türk biri Anzak iki anne, kendilerini 100 yıl önce evlatlarını cepheye gönderen annelerin yerine koyuyor ve onların yaşadıklarını, savaşın ne ifade ettiğini anlamaya çalışıyor.

"Çanakkale'nin Evlatları/Sons of Gallipoli" belgeseli, Türkçe ve İngilizce versiyonlarıyla "canakkaleninevlatlari.com" ve "sonsofgallipoli.com" internet adreslerinde gösterime girdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kale Grubu'ndan Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılında 100 Milyon Liralık Yatırım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement