Kalitesiz Uyku Geçmeyen Yorgunluğa Neden Olabilir - Son Dakika
Sağlık

Kalitesiz Uyku Geçmeyen Yorgunluğa Neden Olabilir

Kalitesiz Uyku Geçmeyen Yorgunluğa Neden Olabilir

Ortalama yaşam süresinin 3'te 1'ini oluşturan uyku, sağlıklı bir hayat için vazgeçilmez öğelerden biridir.

10.02.2016 09:33  Güncelleme: 09:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ortalama yaşam süresinin 3'te 1'ini oluşturan uyku, sağlıklı bir hayat için vazgeçilmez öğelerden biridir. Uyku kalitesinin düşük olması, uyku apnesi ve uykusuzluk da kişinin iş ve sosyal yaşamını durma noktasına kadar getirebilir. Uyku bozuklukları modern tanı ve tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilmektedir. Memorial Kayseri Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Petek Karagöz, uyku problemleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kalitesiz uyku depresyon, baş ağrısı ve kiloya neden olabilir

Horlama, uykuda solunum durmasının en sık görülen belirtisidir. Erkeklerin %50'si, kadınların %25'i ve çocukların %10'u horlama sorunu yaşamaktadır. Horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi ve ardından derin ve gürültülü bir sesle tekrar nefes almaya başlanması akla solunum durmasını getirmelidir. Bu sorunla yüz yüze gelenlerde gece boyu bu durum birçok kez yaşanır. Kalitesiz bir uyku sonucunda gün boyu süren yorgunluk ve gündüz aşırı uyku hali devam eder. Aşırı kilolar, boğaz, burun ve çene yapısındaki bozukluklar solunum yolunun daralmasına yol açar. Uyku sırasında tüm kaslar gibi solunum kaslarının gevşemesiyle dar olan solunum yolunun kapanması, solunum durması yani apneye sebep olur. Ayrıca gece göğüs ve ensede aşırı terleme, gece sık idrara gitme, idrar kaçırma, bazı erkeklerde cinsel sorunlar, depresyon, dikkat eksikliği, öğrenme problemleri, sabah baş ağrısı ve ağız kuruluğu ile uyanma, kilo verememe sorunları görülebilir. Uzun dönemde bu sorunu yaşayan kişilerde yüksek tansiyon, kalp krizi ve beyin damar tıkanıkları nedeniyle gelişen felçlere yol açmaktadır.

Huzursuz bacak sendromu yatağa yattıktan sonra kendini gösteriyor

Huzursuz bacak sendromu, akşam saatlerinde ve özellikle yatağa yattıktan sonra ortaya çıkmaktadır. Hastalar genelde bu durumu istirahat halindeyken karıncalanma, uyuşma, bacakta çekilme, sıkılma olarak tarif etmektedir. Hastalar bu histen bacaklarını hareket ettirerek kurtulduklarını düşünürler, fakat birkaç dakika sonra aynı hissi yaşarlar. Uykusuzluk sorunu alkol, aşırı fiziksel aktivite ve kafein şikayetlerini arttırır. Yapılan araştırmalarda nadiren demir eksikliği, üremi, diyabet gibi hastalıkların da uyku problemlerine neden olduğunu göstermektedir.

Uyku kalitesini arttırmanın ilk adımı uyku testi

Uykuda solunum durması sorunu yaşayan hastalara uyku bozuklukları merkezinde Polisomnografi (PSG) tetkiki yapılmaktadır. Bu tetkikle, gece uykusu sırasında hastanın vücudunun çeşitli yerlerine takılan elektrotlar sayesinde; beynin elektriksel aktivitesi, göz küresi, bacak ve solunum hareketleri ile oksijen takibi yapılmaktadır. Bu tetkikin sonucuna göre solunum durmalarının süresi, sıklığı ve bu sırada ortaya çıkan durumlar tespit edilir. Tedavi sonuca göre belirlenir. Orta ve şiddetli solunum durması olan hastalara CPAP yani burun yolu ile devamlı pozitif basınç veren cihaz önerilmektedir. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Kalitesiz Uyku Geçmeyen Yorgunluğa Neden Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak
    19:51 TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mide ilaçlarına ilişkin kararıyla ilgili, 'Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır' dedi.

  • Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak
    18:14 Türkiye'de 3'üncü: Bu merkezde bedensel engelli bireyler spor yapacak

    Kastamonu'da hizmet vermeye başlayan ve Türkiye'de 3'üncü olan merkezde bedensel engelli bireyler spor yapma imkanı bulacak. Merkezin tanıtım programında konuşan Kastamonu Belediye Başkanı Rahmi Galip Vidinlioğlu, 'Ciddi bir emek var. Böyle bir merkez bir İstanbul'da var, bir Antep'te var üçüncüsü de burada var' dedi.

  • Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi
    17:01 Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi

    Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, merkezin hayırlı olmasını diledi ve sağlık alanında yapılan yatırımların devam edeceğini belirtti. Törene, Cumhur İttifakı'nın Yüreğir Belediye Başkan adayı Halil Nacar da katıldı.

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı
    16:25 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı

    Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, izinsiz ve yetkisiz bir şekilde tıbbi işlem yapıldığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda, bin 757 tıbbi malzeme ve cihaza el konuldu. Yabancı uyruklu işletme sahibi gözaltına alındı ve hakkında adli ve idari işlem yapıldı. Antalya Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların sağlığını tehlikeye atan ve haksız kazanç elde eden kişilere yönelik çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan işletmeye adli ve idari işlem
    16:12 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan işletmeye adli ve idari işlem

    Antalya'da, izinsiz ve yetkisiz tıbbi işlem yapılan bir işletmenin yabancı uyruklu sahibine adli ve idari işlem yapıldı. Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Konyaaltı İlçe Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Kuşkavağı Mahallesi'ndeki bir apartman dairesinde yapılan aramada, bin 757 adet çeşitli tıbbi malzeme ve cihaz ele geçirildi.


Advertisement