Kalkınma Bakanı Yılmaz - - Son Dakika
Güncel

Kalkınma Bakanı Yılmaz -

Kalkınma Bakanı Yılmaz -

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yakın bir gelecekte 2014-2018 dönemini kapsayan yeni GAP Eylem Planını oluşturacaklarını söyledi.

28.02.2014 20:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yakın bir gelecekte 2014-2018 dönemini kapsayan yeni GAP Eylem Planını oluşturacaklarını söyledi.

Bakan Yılmaz, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ı makamında ziyaretinde yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılında Diyarbakır'da ilan ettiği GAP Eylem Planı için çok yoğun çalışmalar yürüttüklerini, çalışmaların olumlu sonuçlarını gördüklerini belirtti.

Geçtiğimiz 5 yılda yapılan çalışmalarla GAP bölgesinin her bakımdan çok farklı bir noktaya geldiğine dikkati çeken Yılmaz, geçen yıl GAP bölgesinde ihracatın 8.9 milyar dolara ulaştığını, Türkiye genelinde 4 kattan fazla bir artış olurken, bölgede ihracatın 13 kat arttığını söyledi.

Son 5 yılda Türkiye genelinde istihdamda yüzde 20, GAP bölgesinde ise yüzde 33 artış sağlandığını, Türkiye'nin istihdam artışında çok başarılı olduğunu aktaran Yılmaz, yüz binlerce insanın son 5 yılda yeni bir işe kavuştuğunu dile getirdi.

- GAP bölgesi 5 yılda yükselişe geçti

Bölgede, anne ve bebek ölümlerinde çok hızlı düşüşlerin yaşandığını, okullaşma oranında yükseliş olduğunu, bütün illerde üniversitelerin açıldığını, üretimden ihracata, istihdamdan sosyal göstergelere kadar her alanda GAP bölgesinin son 5 yılda önemli bir gelişme gösterdiğini vurgulayan Yılmaz, geldikleri noktada 2 kritik projenin bulunduğunu, bunların enerjide Ilısu Barajı, sulamada Silvan Barajı Projesi olduğunu bildirdi.

Silvan Projesinin tamamlanmasıyla 250 bin hektara yakın alanın sulamaya açılacağını, yüz binlerce insan için istihdam imkanı oluşacağını anlatan Yılmaz, projenin tamamlanmasıyla özellikle Diyarbakır'ın çok farklı bir yere geldiğini hep birlikte göreceklerini söyledi.

Silvan Projesinde geçen yıllarda bazı sıkıntıların yaşandığını ama şuanda hızlı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Duble yol yapımında 5 kat artış oldu. Neresinden bakarsanız bakın Türkiye ortalamalarından daha iyi bir performans görüyoruz. Bu sevindirici. Bu işimizin bittiği anlamına gelmiyor. GAP bölgesinin halen gelişmeye, kalkınmaya, iyi noktalara gitmeye ihtiyacı var. Bu çerçevede de yeni bir eylem planı hazırlığı içindeyiz. Bütün ilgili kurumlarla yeni bir GAP Eylem Planı yapıyoruz. GAP'ın yeni safhasını oluşturuyoruz. Yakın bir gelecekte yeni GAP Eylem Planını oluşturmuş olacağız. 2014-2018 dönemini kapsayan şekilde hazırlıklarımızı son aşamaya getirmiş durumdayız. Bu yeni eylem planında entegre bir anlayış var. Bütün unsurlarıyla sadece sulama ve enerji değil, sosyal boyuttan ekonomik kalkınmaya kadar entegre, insan odaklı, sürdürülebilir bir kalkınma planı hazırlıyoruz."

Diyarbakır'ın çok önemli bir şehir olduğunu, geçen yıllarda bazı olumsuz şartlardan dolayı yeterince potansiyelini harekete geçiremediğini ifade edenYılmaz, tarihi ve kültürel değerlerini cazibe merkezi programıyla açığa çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

Diyarbakır'ın geleceğini çok parlak gördüğünü, özellikle çözüm süreciyle eski sıkıntılarından kurtulmuş şekilde imkanlarla daha iyiye gideceğini bildiren Yılmaz, huzur ve güven ortamında yatırımcıları cezbedecek illerden biri olduğuna işaret etti.

Organize Sanayi Bölgesinin büyütüldüğü halde yatırımcılara yeterli gelmediğini, Diyarbakır'ın yeniden canlandığını, çözüm sürecinin çok hayati olduğunu söyleyen Yılmaz, "Huzur ve güven ortamı olmadan özel yatırımları çekmek kolay değil. Çözüm süreciyle bölgede huzur ve güven ortamı tesis edilmiş. Bunun gelişmesini temenni ediyorum. İnşallah hiç kimsenin kafasında soru işareti kalmayacak şekilde bu süreç tamamlanır. O soru işaretleri de kalktığı zaman bölgede çok daha fazla yatırım göreceğiz" ifadelerini kullandı.

- "Tuzaklar, oyunlar boşa çıkacak"

"Yerel seçimler var. Fakat Türkiye'nin geldiği bu tartışmalarla son dönemde yaşadığımız bir takım tartışmalarla bu seçimler yerel seçimlerin çok ötesinde bir anlam kazanmış durumda. Ben inanıyorum ki 30 Mart'ta halkımızın başbakanımıza, hükümetimize, siyasi istikrarımıza vereceği destekle Türkiye'ye kurulmaya çalışılan tuzaklar, oynanan oyunlar boşa çıkacak. Halkımız bunlara en güzel cevabı inşallah sandıkta verecektir" diyen Yılmaz, huzur ve güven içerisinde seçimin geçmesini diledi.

Hiç kimsenin hiç kimseye baskı yapmadığı, korkutmadığı, sindirmediği, iradesine ipotek koymadığı bir ortamda halkın özgür iradesini sandığa yansıtması temennisinde bulunan Yılmaz, başka türlüsünün bir anlamının bulunmadığını, korkuyla ve sindirmeyle sağlanan bir temsilin anlamının olmayacağına dikkat çekti.

"Vatandaşlar, kimi beğeniyorsa, kimin politikalarını tasvip ediyorsa kimi bu ülke için hayırlı görüyorsa ona oyunu verdiği bir süreç olmasını temenni ediyorum. Demokrasilerde yarış normal, ama bu yarışın tatlı bir şekilde olması lazım. Siyasi partiler birbirlerinin düşmanı değil, rakibidirler. Halkımıza katılım çağrısında bulunuyorum. Yüksek bir katılım olsun. AK Parti olarak Diyarbakır'da her türlü çabayı sarf edeceğiz. Vatandaşımızın oyunu kazanmak için her türlü çabayı göstereceğiz, fakat çıkan sonuç ne olursa olsun ona saygı göstereceğiz" diyen Yılmaz, seçimlerin hayırlı olmasını diledi.

-İstanbul merkezli operasyon

Bakan Yılmaz, "İstanbul merkezli operasyon kapsamında tutuklu 5 kişinin tahliye edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, sahada olduğu için haberleri pek izleyemediğini, fakat duyduğunu anlattı.

Mahkemenin, hukukun verdiği bir karar olduğunu, hukuki kararlarla ilgili yorum yapmayı doğru bulmadığını bildiren Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Hukukta kim ne yaptıysa bu bireyseldir, geneli bağlamaz. Suçu ispat edilene kadar herkes masumdur. Medyada birtakım haberlerle, şunlarla, bunlarla insanları suçlu veya masum ilan edemeyiz. Hukuki süreçler vardır. Tahliye nihai hukuki bir karar değildir. Mahkemenin sonucunu beklemek gerekiyor. Fakat esas olan insanların tutuksuz yargılanmasıdır. Asıl olan budur. Çünkü sonucunu bilemiyorsunuz. İnsanları uzun süre tutuklu tutarsanız sonuçta beraat ettiğinde bu arada aldığı cezalarda telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açar. Bu yargılanmaların sonucunu da hep birlikte göreceğiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kalkınma Bakanı Yılmaz - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement