Kalkınma Bakanı Yılmaz - - Son Dakika
Güncel

Kalkınma Bakanı Yılmaz -

Kalkınma Bakanı Yılmaz -

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Baskıyla alınan oyun demokratik bir ağırlığı ve kıymeti olmaz. Asıl kıymetli oy, vatandaşın özgür iradesiyle verdiği oydur.

18.03.2014 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Baskıyla alınan oyun demokratik bir ağırlığı ve kıymeti olmaz. Asıl kıymetli oy, vatandaşın özgür iradesiyle verdiği oydur. Özgür iradesiyle insanların verdiği oyu alırsanız demokratik temsil ağırlığınız olur" dedi.

Tük- İran İş Konseyi Bilgilendirme Forumu kapanış toplantısına katılmak ve seçim çalışmalarına destek vermek amacıyla Van'a gelen Kalkınma Bakanı Yılmaz, Gevaş ilçesindeki seçim bürosunda partililerle buluştu.

2011 yılında meydana gelen depremlerde Van'da çok büyük acıların yaşandığını ancak devlet olarak tüm imkanları Van için seferber ettiklerini belirten Yılmaz, hükümet olarak 5 milyar lira kaynak aktararak depremin açtığı yaraları sardıklarını, kısa zamanda yaptıkları yollar, binalar ve hastanelerle kentin tamamını yenilediklerini söyledi.

Yılmaz, depremin ardından kente ilk gelen bakanlardan biri olduğunu, nöbetçi bakan olarak da uzun süre kentte kaldığını anımsatarak, bu süre içinde kent nüfusunda çok önemli bir azalmanın yaşandığını, insanların kenti terk ettiğini, bunun da büyük bir moral bozukluğu yaşattığını ifade etti.

Van'dan ayrılanların geri gelmeyeceği yönünde söylemler olmasına karşın, bugün kentin nüfusunda artış olduğunu gördüklerine değinen Yılmaz, şöyle konuştu:

"Van'ın uzun zamandır en büyük beklentisi büyükşehir olmaktı. Son düzenlemeyle bu da sağlanmış oldu. Van artık büyükşehir ve bunun avantajlarını kullanarak deprem sonrası yardımların da etkisiyle daha ileriye gidecek. Bakanlık olarak dolaylı ve doğrudan yatırım çalışmaları yürütüyoruz. Kurumlara yatırım programlarını tahsis ederken Van'a ayrıcalıklı davranıyoruz. Yüzüncü Yıl Üniversitesini son zamanlarda adeta yeniden inşa ettik. Son 5 yılda üniversiteye yatırımları için 313 milyon lira kaynak tahsis ettik. Bir de doğrudan yaptığımız çalışmalar var. Bunların en önemlilerinden biri Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı. Bu ajansımızla Van'ın üretime yönelik 77 projesine 21,5 milyon lira hibe desteği verdik. SODES programını Kalkınma Bakanlığı çerçevesinde uyguladık ve Van'da 297 projeye 43,3 milyon lira destek verdik."

Yılmaz, KÖYDES Programı kapsamında da kente 227 milyon lira kaynak aktardıklarını ve Van'ı 6. teşvik bölgesine aldıklarını bildirerek, geçen yıl 47 teşvik belgesinin alındığını ve bu belgelerin teşvik miktarının 345 milyon lira olduğunu açıkladı.

-Çözüm süreci

Çözüm sürecinin de etkisiyle gelecek dönemde çok fazla özel sektör yatırımı göreceklerine dikkati çeken Yılmaz, sadece kamu yatırımlarıyla bir kentin kalkınmasının mümkün olmayacağını, Türkiye genelinde yapılan yatırımların yüzde 80'inin özel sektör, yüzde 20'sinin de kamu yatırımı olduğunu dile getirdi.

Bakan Yılmaz, çözüm süreci, teşvik programı ve komşu illerle ticaretin oluşturduğu etkiyle özel sektör yatırımlarının artacağını vurgulayarak, cazibe merkezleri kapsamında da Van'a özel yatırımlar yaptıklarını, deniz otobüsleri aldıklarını ve tekstil kenti inşa ettiklerini anlattı.

Van'ın turizm açısından önemli bir kent olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Gevaş Van içinde özellikli bir yere sahip. İnşallah yeni başkanımızla birlikte potansiyeli artıracak ve marka yapacak çalışmaları hayata geçireceğiz. İran'la ticaret Van için hayati öneme sahip. İran'la ekonomik ilişkilerden sorumlu bakan olarak söylüyorum, İnşallah buradaki ticaret artacak. Kapıköy-Razi Gümrük Kapısını iyileştirmeye yönelik çalışmalarımız var. Önceden trenlerle geçiş sağlanıyordu ancak biz yoğun çaba göstererek araç trafiğine de açtık. Ama İran tarafında bazı altyapı eksiklikleri var. Onlar da giderilince kapımız etki olarak faaliyet gösterecek."

Yılmaz, yerel yönetimlerin kalkınma açısından son derece önemli olduğuna, bu nedenle kalkınma vizyonlarının hazırlanması gerektiğine işaret ederek, Gevaş'ta yolların çamurlu olmasının yatırımla ilgili olduğunu, altyapı çalışmaları sırasında bu tür sıkıntıların yaşanabileceğini ancak bu çalışmaların tamamlanmasıyla çamurlu yol sorununun ortadan kalkacağını belirtti.

-"Van tarihteki gücüne kavuşmalıdır"

Doğu Anadolu Bölgesi'nin kalkınması için Van'ın atak yaparak tarihteki gücüne kavuşması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu kadar medeniyet bir yerde boş yere olmaz. Demek ki burası özellikli bir yer. Demek ki bizim burayı yeniden eski konumuna taşımamız lazım. Seçimlere az kaldı. Herkes gitsin oyunu kullansın, katılım çok önemli. Oyunu kime verecekse versin ama oyunu mutlaka kullansın. Barış ve huzurlu bir ortamda seçimlerin gerçekleşmesini istiyoruz. Farklı fikirler, görüşler olabilir. Vatandaş oyunu hayırlı gördüğü partiye verir. Önemli olan vatandaşın baskı altında kalmadan oyunu kullanması. Baskıyla alınan oyun demokratik bir ağırlığı ve kıymeti olmaz. Asıl kıymetli oy, vatandaşın özgür iradesiyle verdiği oydur. Özgür iradesiyle insanların verdiği oyu alırsanız demokratik temsil ağırlığınız olur. Herkes kardeşlik ortamında kendi projelerini anlatsın. Vatandaş da kimi hayırlı görüyorsa oyunu ona versin. Biz vatandaşın tüm tercihlerine saygılıyız. Destek olsa da olmasa da tercihlerine saygılıyız."

-Yerel seçimler

Yılmaz, son zamanlardaki tartışmalardan dolayı seçimlerin, yerel seçimlerin ötesinde bir önem kazandığını, kendisinin de bu seçimleri "referandum" olarak adlandırdığını bildirerek, "17 Aralık olayları sonrasında bu seçimler artık bir referandum. Başbakana saldıranlarla başbakanı savunanlar arasında bir referandum. İstikrarı koruyanlardan mı, bozmak isteyenlerden mi yana olacağız? Çözüm sürecinden mi, çözüm sürecini sabote etmek isteyenlerden mi yana olacağız? Vatandaşlarımız buna karar verecek. Bin inanıyorum ki vatandaşlarımız güçlü destek vererek oynanan oyunları bozacak" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından bir süre önce hayatını kaybeden Übeyit Tugay'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunan ve Gevaş Devlet Hastanesinde tedavi gören hastaları ziyaret ederek "geçmiş olsun" dileklerini ileten Yılmaz, Kaymakam Nedim Akmeşe'den de ilçedeki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kalkınma Bakanı Yılmaz - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement