Kalkınma Bakanı Yılmaz, Silvan'da - Son Dakika
Yerel

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Silvan'da

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "AK Parti döneminde olduğu kadar hiçbir dönemde demokrasi, hak ve özgürlükler artırılmadı.

09.05.2015 19:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "AK Parti döneminde olduğu kadar hiçbir dönemde demokrasi, hak ve özgürlükler artırılmadı. Kürt meselesi konusunda atılması gereken bütün adımları attık. 7 Haziran'dan sonra milli iradeyi daha da güçlendireceğiz" dedi.

Diyarbakır'daki temaslarını sürdüren Bakan Yılmaz, beraberinde AK Parti Diyarbakır milletvekilleri ve milletvekili adaylarıyla Silvan ilçesini ziyaret etti.

Silvan Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda ilçedeki kanaat önderleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, bölgedeki il ve ilçeleri çok daha farklı noktalara taşıyacaklarını söyledi.

"AK Parti döneminde olduğu kadar hiçbir dönemde demokrasi, hak ve özgürlükler artırılmadı. Kürt meselesi konusunda atılması gereken bütün adımları attık. Birileri zorladı diye değil, AK Parti insanların hakkını, hukukunu koruduğu için bu adımları attık. 7 Haziran'dan sonra milli iradeyi daha da güçlendireceğiz" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Siyasi propaganda açısından hiçbir yasak kalmadı. Sırf bunlar için dahi AK Parti'ye oy vermeye değmez mi? Sanki AK Parti hiçbir şey yapmamış gibi konuşuyorlar. Onlar konuşur, AK Parti yapar. Devlet Güvenlik Mahkemelerini kim kaldırdı? Tabiki biz. Silvan'ın geçmişte neler yaşadığını biliyoruz. 3 parti bir oldu, anayasayı değiştirmemek için ellerinden geleni yaptılar. Farklı farklı gerekçeleri savundular ama aynı şeyi söylüyorlar. Bunlar statükocu partilerdir. Devletimize hizmet etmeye devam edeceğiz."

Bakan Yılmaz daha sonra esnafı ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.

Silvan Kaymakamlığına giden Yılmaz, Kaymakam Berkan Sönmezay'dan ilçede yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Yılmaz, mevcut sorunların çözüme kavuşması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirtti.

"Bölgede geçmişte karanlık birçok olay yaşandı"

Silvan'ın tarihi açıdan bölgenin önemli ilçelerinden biri olduğunu vurgulayan Yılmaz,  ilçede hala gün yüzüne çıkarılmamış tarihi yerlerin olduğunu aktardı.

Yılmaz, şöyle dedi:

"Burası Hassuni Mağaraları, Selahaddin Eyyübi Camisi gibi birçok değerleriyle kadim bir ilçemiz. Bu bölge geçmişte maalesef çok büyük sıkıntılar çekti. Bölgede geçmişte karanlık birçok olay yaşandı. O dönemde bölgeyi karıştırmak için çeşitli kesimlerce maalesef bir takım eylemler olduğu görüldü. Bu da halkımızın zihninde halen iz bırakmış durumda ama inşallah Türkiye artık o karanlık günlere dönmeyecek. Silvan o karanlık hadiseleri bir daha yaşamayacak."

Yılmaz, AK Parti tarafından yapılan hizmetlerin önemine değinerek, "AK Parti, bir daha karanlık günler yaşanmasın diye adımlar attı. Bir daha inşallah o günleri hiçbirimiz görmeyiz. Allah'a çok şükür artık farklı bir noktaya gelmiş durumdayız" şeklinde konuştu.

Çözüm sürecinin bölgede olumlu bir hava oluşturduğuna dikkati çeken Yılmaz, çözümün adının bile yettiğini, silahın ve çatışmanın olmadığı bir ortamda Silvan'ın daha da gelişeceğini kaydetti.

Silvan Barajı Projesi

Diyarbakır'ın, "çılgın projesi" olarak nitelendirdikleri Silvan Barajı Projesi'ni uyguladıklarını anlatan Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Silvan Barajı Projesi'nin tamamlanmasıyla bölgede büyük bir tarımsal üretim artışı olacak. Adeta bir patlama yaşanacak. Cazibeli bir şekilde sulama yapılacağı için elektrik problemi de olmayacak. 2,5 milyon dönüm arazi suyla buluşacak. Hem arazilerin değeri hem de çiftçimizin geliri ve istihdam artacak. Burada 245 bin hektar alan söz konusu. Bir hektar bir kişi bile desek yaklaşık 250 bin insana istihdam sağlayacak bir projeden bahsediyoruz. Bu proje GAP'taki Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama projemiz."

GAP Projesinin enerjide Ilısu, sulamada da Silvan Barajı ile aşağı yukarı bittiğine işaret eden Yılmaz, Ilısu Barajı'ndan sonra Cizre Barajı'nın yapılacağını aktardı.

Bundan sonra GAP Eylem Planı'nın hız kazanacağını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımız bunu Mardin'de ilan etti. Sadece GAP Eylem Planı ile 9 vilayetimizde 26,7 milyar doları planladık. İnşallah bununla son hamlelerimizi yapacağız. GAP hiçbir zaman bitmeyecek. Bir kalkınma süreci ise GAP'ın bitmemesi lazım. Bir hedefe ulaştıktan sonra başka hedeflere ulaşmaya çalışacak, bu süreci Allah'ın izniyle devam ettireceğiz. Silvan Barajı'nın bu bölgeye vereceği muazzam etkiyi göreceğiz. Bu kapsamda ticarette artacak. Tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi de gelişecek."

"En yüksek teşvikleri bu bölgeye veriyoruz"

Çözüm süreci ile kamu yatırımlarının yanı sıra özel yatırımların da artacağına dikkati çeken Yılmaz, "En yüksek teşvikleri bu bölgeye veriyoruz. Bu teşviklerle çok daha fazla özel yatırımları göreceğiz" dedi.

Bunun için huzurun önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, huzursuzluk olduğu takdirde özel yatırımı bölgeye getirmenin zor olduğunu söyledi.

Yılmaz, risk ve sıkıntı olan yere kimsenin yatırım yapmadığını ifade ederek, bölgede huzur ve güven ortamı artıkça yatırımların da arttığının görüleceğini belirtti.

Gençlere iş ve AŞ verileceğini dile getiren Yılmaz, yeni projelerin süratle hayata geçirileceğini aktardı.

"Silvan tersine göç yaşayacak"

Bakan Yılmaz, bölgede tersine göç yaşanacağını vurgulayarak, Silvan Barajı'nın tamamlanmasıyla nüfusun artacağını belirtti.

Yerel yönetimlerin işbirliği yaparak, yeni yerleşim alanlarının oluşturulması gerektiğini kaydeden Yılmaz, bir taraftan eski kentsel dönüşüm yapılırken diğer taraftan yeni yerleşim alanlarının hazırlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

İlçeden ayrılan Bakan Yılmaz, Diyarbakır'da AK Parti milletvekili Oya Eronat'ın Yenişehir ilçesi Ofis semtindeki seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kalkınma Bakanı Yılmaz, Silvan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement