Kalp Cerrahı Olmamasına Rağmen Ameliyat Yaparak Yaralı Çocuğu Kurtardı - Son Dakika
Güncel

Kalp Cerrahı Olmamasına Rağmen Ameliyat Yaparak Yaralı Çocuğu Kurtardı

Kalp Cerrahı Olmamasına Rağmen Ameliyat Yaparak Yaralı Çocuğu Kurtardı

Afyonkarahisar'da Kalbinden Bıçaklanan 14 Yaşındaki Çocuk Kaldırıldığı Bolvadin Devlet Hastanesi'nde Kalp Cerrahı Olmadığı İçin Opr. Dr. Salim Atalay Tarafında Yapılan Açık Kalp Ameliyatıyla Hayata Döndürüldü. Ancak Ameliyathanede Hijyen Koşullarına Uyulmadığı ve Operasyonun Cep Telefonlarına Kaydedildiği Ortaya Çıkınca Soruşturma Başlatıldı.

12.09.2008 02:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar’da kalbinden bıçaklanan 14 yaşındaki çocuk kaldırıldığı Bolvadin Devlet Hastanesi’nde kalp cerrahı olmadığı için Opr. Dr. Salim Atalay tarafında yapılan açık kalp ameliyatıyla hayata döndürüldü. Ancak ameliyathanede hijyen koşullarına uyulmadığı ve operasyonun cep telefonlarına kaydedildiği ortaya çıkınca soruşturma başlatıldı.

AFYONKARAHİSAR’ın Bolvadin İlçesi’nde 4 Eylül’de arkadaşının kalbinden bıçakladığı 14 yaşındaki Osman Tokuş, Bolvadin Dr. Halil İbrahim Özsoy Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Yaralı çocuğu muayene eden Genel Cerrah Uzman Opr. Dr. Salim Atalay, aşırı kan kaybı nedeniyle çocuğun nabzı durunca başka bir hastaneye yetiştirilecek zaman kalmadığı gerekçesiyle acilen ameliyat edilmesine karar verdi. Hastanede kalp cerrahı olmadığı için ameliyatı yapmayı üstlenen Atalay, baba Ahmet Tokuş’tan onay alarak açık kalp ameliyatı yaptı. 1.5 saat süren ameliyat, başarılı geçti. İyileşen Osman Tokuş’un tedavisine devam ediliyor. Branşı olmadığı halde ameliyatı gerçekleştiren Opr. Dr. Salim Atalay, hastayı kurtarmak için bu ameliyatı yapmaktan başka bir çaresi olmadığını söyleyerek, "Acil ameliyatlar çok yaptım ama kalp ameliyatı ilk defa yaptım" dedi.

Görüntüler ceplerde Ancak mesleki ve hukuki riskleri göze alan Uzman Opr. Dr. Salim Atalay ameliyatı yaparken, ameliyathanede bulunması gereken hijyen koşullarının hiçe sayıldığı belirlendi. Üzerlerinde ameliyathane giysileri ve yüzlerinde maske olmayan, günlük giysili sağlık personelinin ameliyathanede dolaştığı, birbirleriyle şakalaşarak ameliyat görüntülerini cep telefonlarına kaydettiği, yine bir cep telefonu ile çekilmiş görüntülerle ortaya çıktı. Açık kapısından girip çıkanlar olduğu görülen ameliyathanede, operasyonu gerçekleştiren ekibin de maske kullanmadığı, maske takanların da kurallara uygun kullanmadığı görüldü.

Ameliyatı yapan Atalay, hijyen koşullarına uyulmamasıyla ilgili olarak, "Kalbinden bıçaklanan insanlar için saniyeler kıymetlidir. 2 dakika içinde ameliyathaneye aldık. O ekiple öylece ameliyata girdik. O görüntüler ameliyatın son dönemlerinde çekilmiş. İlçede ilk kez yapılan bir ameliyatı tespit etmek isteyen arkadaşlarımız maalesef biraz fazla heyecanlanmışlar. Ben o sırada kendi işimi yapıyordum, çevremde olanları fark etmedim. O menfi durum da başarımızı gölgeliyor şimdi" dedi.

Soruşturma başlatıldı Hastane Başhekimi Ramazan Parakazan, olaydan haberdar olur olmaz yasal süreci başlattıklarını, inceleme için heyet oluşturduklarını bildirdi. Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Hasan Hüsnü Eren de soruşturma yapılmak üzere görevlendirme yaptıklarını belirterek, "Hastanede bu tür uygulamaların olmaması gerekiyordu. Ameliyathane ortamının hijyeni, ciddiyeti ve hasta hakları açısından dikkat edilmeliydi. Bu olayın tek teselli bulunacak tarafı hastamızın bu operasyon sırasında kurtulmuş olmasıdır" diye konuştu. Eren, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun da soruşturma başlattığını söyledi.

Tabip Odası: Etik değil

AFYONKARAHİSAR Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Demirkırkan, Osman Tokuş’un ameliyatını şöyle değerlendirdi: "İlk edindiğim bilgiye göre buradaki ameliyat ağır bir kalp ameliyatı değil. Akciğere nafiz bir durum söz konusu. Böyle durumlarda kalp kapakçıklarına dolan kanın boşatılması gerekir ve doktor arkadaşımızın bunu yaptığını anlıyorum. Çok büyük bir ameliyat olduğunu sanmıyorum. Ancak ameliyathaneler hastanelerin en ciddi bölümleridir. Biz bu görüntülerde görüyoruz ki burada hiçbir kurala uyulmamaktadır. Etik değil kesinlikle."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kalp Cerrahı Olmamasına Rağmen Ameliyat Yaparak Yaralı Çocuğu Kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement