Kalp Pili ile Hayata Yeniden "Merhaba" - Son Dakika
Yaşam

Kalp Pili ile Hayata Yeniden "Merhaba"

Kalp Pili ile Hayata Yeniden "Merhaba"

Kalbin bir çok organdan farklı olarak elektriksel uyarı oluşturma ve iletme özelliğine sahip olduğu ve kaba bir tabirle kendine has bir elektrik şebekesi olduğu belirtildi.

19.08.2014 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalbin bir çok organdan farklı olarak elektriksel uyarı oluşturma ve iletme özelliğine sahip olduğu ve kaba bir tabirle kendine has bir elektrik şebekesi olduğu belirtildi.

Başkent Üniversitesi Özel Başkent Uyguluma ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Mustafa Yılmaz, "Kalbin bu elektrik sistemi; nabzımızın yaşa göre değişmekle birlikte istirahat halinde 60-100 atım/dakika arası olmasını efor sarf ettiğimizde veya heyecanlandığımızda hızlanmasını sağlamaktadır. Kalbimizin elektrik sistemindeki uyarı çıkaran odağın (sinüs nodu) uyarı çıkarmakta sorun yaşaması ve/veya uyarının kalp içindeki özelleşmiş ileti sistemindeki iletiminde problem yaşanması nabzımızda çok yavaşlamaya neden olarak sağlığımızı bozabilmektedir. Bu ve benzeri kalp ileti sistemi problemlerinin tedavisinde kalp pilleri kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

KALP PİLİ VE FARKLI TİPLERİ NELERDİR?

Tüm kalp pillerinin temel olarak 2 kısımdan oluştuğunu ve bunların jenaratör ve elektrod (lead) olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Yılmaz, "Pilin özelliğine göre 1 veya daha fazla elektrod takmak gerekebilir" dedi.

KALP YETMEZLİĞİ OLAN HASTALAR İÇİN

Jenaratör'ün enerji üreten bir pil ve pilin çalışmasını düzenleyen bir devre, elektrodların ise bağlantı bölgesinin kapalı bir kutu içinde birleştirildiği bir cihaz olduğunu kaydeden Yılmaz, elektrodların, kalp pili ile kalp arasındaki etkileşimi sağlayan bir kablo olduğunu kaydetti. Kalp pillerinin temel olarak 4 farklı grupta toplanabileceğini kaydeden Yılmaz, bu konuda şunları söyledi:

"Geçici kalp pilleri, kalp ritmindeki geçici yavaşlamaların veya elektriksel sistem sorunlarının tedavisinde veya kalıcı kalp pili takılmasını gerektiren acil durumların kalıcı pil takılıncaya kadarki ara dönemde tedavisinde kullanılan cihazlardır. Kalıcı kalp pilleri, kalp ritmindeki kalıcı uyarı çıkartma ve iletme problemlerinin tedavisinde kullanılan bir veya 2 elektrodlu alabilen cihazlardır. İmplante edilebilen kardiyoverter-defibrilatörler (ICD), normal kalıcı kalp pillerinin özelliklerine ilave olarak hayati risk oluşturabilen ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan özel manevralar ve şok tedavisi verebilme özelliklerine sahip cihazlardır. Kalp yetmezliği tedavisi amacıyla kullanılan kalp pilleri veya ICD'ler, kalp yetmezliği olan hastaların tedavisinde kullanılan cihazlardır. Özel durumlar dışında 3 elektrodludurlar"

KALP PİLİ NASIL TAKILIR?

Kalıcı kalp pillerinin takılması işlemleri konusunda da bilgi veren Uzm. Dr. Mustafa Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti:

"Kalp pilleri skopik görüntüleme olanaklarının bulunduğu sterilizasyon koşullarının sağlandığı özelleşmiş alanlarda (kateter laboratuvarı, ameliyathane gibi) sıklıkla lokal anestezi altında (hasta bayıltılmadan operasyon bölgesi uyuşturularak) takılır. Hastanın kalp pili takılacak vücut bölgesi olan göğüs duvarının köprücük kemiğinin 1-2 cm altında omuza doğru olan bölgesi özel solüsyonlarla temizlendikten ve örtüldükten sonra yaklaşık 3 cm uzunluğundaki bir kesi yapılıp bu bölgeye kalp pili jenaratörü yerleştirilir. Elektrod veya elektrodlar koldan gelip kalbe giden toplar damar olan subklavyen vene bir iğne aracılığıyla girilerek bu ven aracılığı ile kalbin ilgili odacığı veya odacıklarına yerleştirilir ve daha sonra elektrod jenaratöre bağlanır ve dokular kapatılarak kalp pili takılması işlemi sonlandırılır". - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Kalp Pili ile Hayata Yeniden 'Merhaba' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement