Kaman Cevizinde "Don" Etkisi - Son Dakika
Yerel

Kaman Cevizinde "Don" Etkisi

Kırşehir'de mayıs ve haziran aylarındaki don nedeniyle bu yıl yüzde 80 rekolte düşüşü yaşanan Kaman cevizinde, üreticiler siparişlere cevap veremiyor.

14.11.2015 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de mayıs ve haziran aylarındaki don nedeniyle bu yıl yüzde 80 rekolte düşüşü yaşanan Kaman cevizinde, üreticiler siparişlere cevap veremiyor.

İnce kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizinin kilogramı 25-35 liradan satılmasına rağmen büyük ilgi görüyor.

Kaman Ziraat Odası Başkanı İbrahim Öncül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıldır mayıs ve haziran aylarında yaşanan don olayı nedeniyle Kaman cevizinde rekolte düşüşü yaşandığını hatırlattı.

Üretimde geçen yıl yüzde 100, bu yıl ise yüzde 80 oranında düşüş olduğunu ifade eden Öncül, ilçenin bazı yüksek rakımlı köyleri dışında bu yıl Kaman cevizi toplanamadığını dile getirdi.

Başka illerden getirilen cevizin Kırşehir'den Kaman cevizi diye pazarlanmaya çalışıldığını vurgulayan Öncül, "Yaşanan don olayları Kaman cevizinin geçen sene yüzde 100'ünü, bu sene ise yüzde 80'ini etkiledi. Piyasada büyük bir sıkıntı var. Başka yerlerden getirdikleri cevizleri burada 'Kaman cevizi' diye satıyorlar" dedi.

Değerini bilenlerin yoğun bir şekilde Kaman cevizi siparişi verdiğini ancak bu talebe üreticilerin yetişemediğini aktaran Öncül, "Kaman cevizi piyasada yok denecek kadar az. Almak için sipariş gönderen çok ancak ceviz yok" ifadesini kullandı.

"Eşe, dosta bile ceviz göndermekte zorlanıyoruz"

Üretici Halit Alkan da Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok yerden sipariş almalarına rağmen bu talebe cevap veremediklerini söyledi.

Yakınlarına bile ceviz göndermekte zorlandıklarını ifade eden Alkan, "Çünkü bu sene de cevizi don vurdu. Ceviz bahçelerinden bu sene çok az mahsul çıktı. Adeta ceviz yok satıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kaman Cevizinde 'Don' Etkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • nafi: kamanda ceviz olmuyorsa içki faiz dedikodudan olmuyor bir an önce islamiyete sarılsın yoksa kamanda çok ceviz olmaz alkolü bırakmadığı sürce 0 0 Yanıtla

Advertisement