Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu: "40 50 sene önce gıda yardımı alan bir ülkeydik.

13.10.2014 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve International Data Comporation (IDC) Türkiye işbirliğinde düzenlenen 16. Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği Toplantısı (KAMU-BİB), Antalya'da başladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde düzenlenen toplantıda, 1990'ların başlarında internet devrimi başlarken 90'ların ortasından sonra mobil iletişim çağı yaşandığını, sonlarından itibaren de SMS'nin endüstriyel hale geldiğini kaydetti.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin önemine değinen Kavranoğlu, "Bilgi ve iletişim teknolojileri geride kalmış toplumlar için çok büyük bir hızla kalkınıp yoksulluktan kurtulmak için tarihi bir fırsattır. Gerektirdiği tek şey, iyi yetişmiş insan potansiyeli ve bu insanların önünü açan bir yönetimdir" dedi.

Türkiye'nin 12 yılda geldiği nokta

Kavranoğlu, Türkiye'nin son yıllarda çok hızlı bir değişim ve gelişme sürecinden geçtiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1963'te TÜBİTAK kurulduğunda, Türkiye'nin toplam ihracatı 350 milyon dolardı. 60'lı yılların sonunda ilkokula giderken Amerika'dan süt tozu ve un şeklinde gıda yardımı alan bir ülkeydik. Yani 40-50 sene önce gıda yardımı alan bir ülkeydik. Şükürler olsun geçen yıl dünyaya 3,5 milyar dolar insani yardım yapan, yardıma muhtaç insanlara din, dil, ırk farkı gözetmeden cömertçe destek olan bir ülke haline geldik."

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde Türkiye'nin önemli atılımlar yaptığını, hızla değişip, kalkınmaya başladığını söyleyen Kavranoğlu, hızlı kalkınma ve hamle devrinin 28 Şubat darbesi ve takip eden soygun dönemi ile bitirilmek istendiğini öne sürdü.

Türkiye'nin 2002'de 35 milyar dolar ihracat yapan bir ülke konumunda olduğunu belirten Kavranoğlu, "Son 12 yılda Türkiye sessiz bir devrim yaşadı. Kişi başına milli gelir 3 bin dolarlardan 11 bin dolar seviyelerine geldi, ihracatımız 35 milyar dolardan 152 milyar dolar seviyesine yükseldi" diye konuştu.

Son 12 yıldaki başarıların topluma özgüven sağladığını anlatan Kavranoğlu, yeni Türkiye döneminde de Türkiye'nin ekonomide, bilimde, insan hakları ve demokratik standartlarda dünyanın en ileri ülkeleri arasına girmeyi hedeflediğini vurguladı.

Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine değinen Kavranoğlu, şöyle konuştu:

"Bu hedeflere eski Türkiye'nin sistemiyle varılamaz. Türkiye'nin gelişmiş, kalkınmış bir ülke olmasına giden çabası, bilimden, teknolojiden, bilgiden, inovasyondan geçer. Hiçbirimiz 500 milyar dolar ihracat hedefine bugün sattığımız mallardan daha fazla satarak, miktarı artırarak varacağımıza inanmıyoruz. Daha fazla domates, hıyar, fındık, limon satarak bu hedeflere varamayız."

"Ar-Ge için kaliteli proje bulamıyoruz"

Ar-Ge çalışmalarına da değinen Kavranoğlu, devlet olarak Ar-Ge'ye ayrılan kaynağın tümünü verecek kaliteli proje bulamadıklarını ifade etti.

Son 11 yılda Ar-Ge'ye ayrılan paranın 8 katına çıktığına dikkati çeken Kavranoğlu, "Ar-Ge'ye bu yıl 8 milyar dolar değil de 80 milyar dolar ayırsak, çok bir şey değişir mi? Bence değişmez, sadece israf artar. Demek ki bizim problemimiz para, kaynak problemi değil, sistem" diye konuştu.

Bilimin, teknolojinin, üniversitelerin, girişimcilerin, sanayileşmenin, yatırım politikalarının yeni Türkiye hedefleri ile uyumlu hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Kavranoğlu, eski Türkiye için o günün şartları ile biçilmiş elbisenin yeni Türkiye'ye dar geldiğini, Türkiye için yeni bir elbiseye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

"Türkiye'nin bilişim alanında büyük projelere ihtiyacı var"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer ise bilişim ve iletişim alanında büyük firmaların desteklenmesi ancak bunların standartasyon ve sertifikasyonlarının belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Bilişim sektöründe nitelikli eleman konusuna değinen Acarer, "Bilişim sektöründe nitelikli elemen konusunda ithal eden ülkeden ihraç eden ülke konumuna geçeceğine inanıyorum" dedi.

TBD Başkanı Turhan Menteş ise Avrupa Birliği'nin "Sayısal Gündem" programın üzerinde çalıştığını, bu programda Türkiye'nin de olması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin geleceği açısından programın önemli olduğuna işaret eden Menteş, "Avrupa Birliği kenarında dolaşan bir ülkeyiz, alırlar almazlar, hiç önemli değil. Biz yolumuzda ilerleyelim istiyoruz. Bu program bizim için de geçerli, bu programda var olmalıyız" ifadesini kullandı.

Menteş, Türkiye'nin geleceği için bilişim projelerine yönelmesi gerektiğini kaydetti. Katılımcılara, bilişim alanında projeler üretmelerini öneren Menteş, "Türkiye'nin geleceğini aydınlatacak büyük projelere ihtiyacı var ama bunu yaparken başka bir şey daha yapmamız gerekiyor; büyük bilişim firmaları yapmamız. Sektör olarak en büyük eksiğimiz bu" diye konuştu.

Geçmişte var olan bilişim firmalarının yok olduğunu, bunların geri kazanımının sağlanması gerektiğini belirten Menteş, bilişim alanında üretilecek projelerin sadece bölge coğrafyasına değil, Avrupa'nın birçok ülkelerine satılacağını söyledi.

TBD Kamu-BİB Temsilcisi İzzet Gökhan Özbilgin, artık akıllı devlet sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'de bilişimin daha etkin kullanılması ve bu alanda yeni projeler üretilmesi gerektiğine işaret eden Özbilgin, bu açıdan bu tür toplantıları önemsediklerini bildirdi.

"Sayısal Gündem 2020" temalı toplantı, 15 Ekim'de sona erecek. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz
    08:20 AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz

    AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye ile olumlu bir ilişki kurmak istediklerini ve aşamalı, orantılı ve geri dönebilir bir yaklaşım temelinde çalışmak istediklerini belirtti. Michel ayrıca AB liderlerinin İran'a yönelik yeni yaptırımlar uygulama konusunda anlaştığını ve Ukrayna'ya destek konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangın kontrol altında
    08:16 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangın kontrol altında

    İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik fabrikasına da sıçradı. Yangın, 3 saatlik çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Her iki fabrikada da soğutma çalışmaları devam ediyor.

  • İzmir Çiğli'de Metal Kaplama ve Plastik Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı
    08:16 İzmir Çiğli'de Metal Kaplama ve Plastik Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik fabrikasına da sıçradı. Yangın, yaklaşık 3 saatlik çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Her iki fabrikada da soğutma çalışmaları devam ediyor. Can kaybı ve yaralanma yaşanmadı.

  • İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı
    07:59 İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı

    İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama ve plastik fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışması sonucunda kontrol altına alındı. Yangın sırasında bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Fabrikalardaki soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

  • Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı
    07:58 Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 ve 4,1 şiddetindeki depremlerin ardından Tokat Belediyesi, sabah saatlerinde vatandaşlara çorba dağıttı. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, depremin ardından Vali Numan Hatipoğlu ile toplantı yaptıklarını ve kriz masasının oluşturulduğunu belirtti. Sabah saatlerinden itibaren ise 2 mobil ikram aracıyla vatandaşlara çorba ve ekmek dağıtıldı.

  • Milas'ta orman yangını
    07:52 Milas'ta orman yangını

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi
    07:31 Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi

    AFAD verilerine göre Tokat'ta 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Sivas ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerde de hissedilen depremde olumsuz bir durum oluşmazken, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu geceyi dışarıda ateş yakarak geçiren vatandaşları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Öte yandan 3 ilçede okullar tatil edildi.


Advertisement