Kamu Denetçiliği ile Unıcef Ortaklığında Çocukların Rahatça Şikâyette Bulunması Amacıyla Web Sitesi... - Son Dakika
Güncel

Kamu Denetçiliği ile Unıcef Ortaklığında Çocukların Rahatça Şikâyette Bulunması Amacıyla Web Sitesi...

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, “Kadınlarımız çocuklarımız sorunlarıyla ilgili bize çok az geliyorlar.

22.04.2014 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, "Kadınlarımız çocuklarımız sorunlarıyla ilgili bize çok az geliyorlar. Engelli konusunda müracaatlarımız biraz daha fazla. Ben buradan çekinmeden, kimseden korkmadan, yasamızda öyle hükümde var aynı zamanda biz gizlilik kaydına uymak zorundayız" dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu, çocuk hakları kapsamında çocukların idarelerle yaşadıkları sorunları çözebilmek, çocuk hakları ihlallerini izleyebilmek, çocukların sesini duymak ve duyurabilmek amacıyla UNICEF ile ortak yürütülen çalışmalar doğrultusunda "Çocuk Web Sayfası" açılışına Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Kadın, Çocuk ve Engelliden Sorumlu Ombudsman Serpin Çakın, UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban ve davetliler katıldı.

Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, açılacak olan web site ile birlikte bireyler şikayetlerini rahatça yapacaklarını belirterek, "Çocuklarımızı bizim geleceğimiz, bizim istikbalimiz. Kamu Denetçiliği Kurumu olarak, kurulduğumuzdan bu yana toplumda tanınırlığımızın, farkındalığımızın artması için ben ve arkadaşlarım oldukça büyük gayret gösteriyoruz. Bireylerin, Kamu Denetçiliği Kurumu'na müracaatlarında zorlandıkları veya da kurumu tam olarak çözemedikleri bir ortam da çocuklarımız için Kamu Denetçiliği çocuk internet sitesinin açılmasının önemini ben sizin takdirinize bırakıyorum. Sayın Abulaban'ında değindiği gibi sadece bu sitemizden çocuklarımız müracaat etmeyecek. Belki de öncelikle, çocuklarımızı temsilen, anneleri, babaları, velileri veya da öğretmeleri çok rahat müracaat edebilecekler" dedi.

UNICEF ile birlikte çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Ömeroğlu, şunları söyledi:

"Teknoloji çağının çocuklarına ulaşabilmek için neler yapmamız gerektiğini Kamu Denetçisi arkadaşımla ve proje destekçisi en büyük paydaşımız UNICEF ile devamlı konuştuk. İlk aşamada böyle bir sitenin açılmasının faydalı olacağını, farkındalık yönünün büyük katkı olacağını düşündük ve bunu gerçekleştirdik. Korunmaya daha çok muhtaç dediğimiz kadınlarımız, çocuklarımız, engellilerimiz insan hakları temel hak ve özgürlükleri gibi kamuyu ilgilendiren durumlarda bizim kurumumuzun temel şartlarından biri olan menfaat şartını aramadan herhangi bir bireyin zarar görsün veya tüzel kişinin kurumumuza müracaat etmesi yeterli oluyor. Bunun örneğini kamuoyunda da tartışılan 1 Mayıs olaylarında yaralanan küçük kızımız Dilan ile ilgili yaptığımız inceleme ve araştırma sonucunda verdiğimiz tavsiye kararımızda görülecektir."

Kadın ve çocukların şikayet noktasında Kamu Denetçiliği Kurumu'na destek konusunda başvuruların az olduğuna değinen Ömeroğlu, şunları aktardı:

"Biz çocuklarımıza, kadınlarımıza en kısa yoldan nasıl ulaşabiliriz diye bir gayret gösterdik. STK'ları ziyaret ettik, ilgili kurum ve kuruluşlara gittik, nasıl proje geliştirebiliriz dedik, yalnız anakentte ki değil Anadolu'muzdaki başka kentlerimizdeki kadın ve çocuklarımıza nasıl ulaşabiliriz dedik. Onlar bize nasıl ulaşabilir diye onların da yollarını aradık. Onlardan belli şikayetler bekledik, bize gelip başvurmalarını bekledik fakat maalesef beklediğimiz o başvuruyu, o ilgiliyi göremedik. Ben bu kurumda görev başlarken çok büyük bir yanılgıya düşmüşüm. Özellikle kadın ve çocuklarımızdan bize şikayet değil de, çok başvuru bekliyordum fakat sukutu hayale uğradım. Kadınlarımız çocuklarımız sorunlarıyla ilgili bize çok az geliyorlar. Engelli konusunda müracaatlarımız biraz daha fazla. Ben buradan çekinmeden, kimsenden korkmadan, yasamızda öyle hükümde var aynı zamanda biz gizlilik kaydına uymak zorundayız. Yalnız Kadın ve çocuktan Sorumlu Denetçimiz değil, diğer Kamu Denetçilerimiz her konuda bireylerimizin yaptığı müracaat üzerine yetişmiş uzmanlar eşliğinde, özellikle devlet karşısında bireylerin kaybolan haklarını onlara vermeye çalışıyorlar, vermenin yollarını arıyorlar."

UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban konuşmasında çocuk hakları konusunda Türkiye'nin daha ileri de olduğunu vurgulayarak, "94 yıl öncesinde ve hatta ondan da öncesinde Türkiye çocukları için güzel adımlar atmıştır. Şuan da baktığımız zaman da özellikle çocuk göstergelerinin büyük çoğunluğunda etkileyici ilerlemeler söz konusudur. Bütün başarılarda biz Türkiye'nin ortalığı olarak görülmekten çok büyük gurur duyuyoruz. Bugün aynı zamanda biz Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları sözleşmesinde 25. yılını kutluyoruz. Yine bu çerçevede Türkiye aslında bir adım önde. Çünkü yarın sizler çocuk bayramını kutluyor olacaksınız. Bugün aynı zamanda başka bir acıdan da çok önemli. Bugün biz Türkiye'nin her bir yanındaki çocukların şikayetlerini dile getirebileceği, hak taleplerini dile getirebileceği ve bunları çözüm önerebileceği bir web sitesini açılışı için buradayız. Hem Türkiye'nin aynı zamanda Kamu Denetçiliği Kurumu'nun amaçlarına ulaşmakta ne kadar ciddi olduğunu, ne kadar kararlı olduğunu bir göstergesi olarak değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

Kadın, Çocuk ve Engelliden Sorumlu Ombudsman Serpin Çakın, "Çocuk hakları alanındaki en temel metin olan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinde çocuğun yaşama, gelişme, görüşünün alınması, dinlenme, ayrımcılığa uğramama hakları gibi birçok hakları olduğu düzenlenmiş ve ülkelerde çocukların bu haklarına saygı duyma ve uygulama sözü verildiğini" kaybetti.

Çakın, "Tüm bu hakların yaşama geçirilmesi için dünyada çocuklara yönelik insan hakları kurumları oluşturulmuştur. Çocuk ombudsmanları da bu anlamda kurulmuş ve özellikle Avrupa'da yaygın biçimde uygulanmıştır" dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu çocuk hakları alanında çalışma sürecini anlatan Çakın, şunları söyledi:

"Ülkemiz de bu sözleşmeyi 1990 yılında imzalamış ve 1995 yılında yürürlüğe girmiştir. Çocuk haklarının ülkelerdeki uygulanmasını izlemek üzere kurulan BM Çocuk Hakları Komitesi 2012 yılında yayınladığı sonuç gözlemlerinde Ombudsman kurumunun kurulması sürecinin hızlandırılması ve kurumda çocukların haklarının kapsamlı ve sistemli bir şekilde izlenmesini gerçekleştirmek amacıyla farklı bir birim oluşturmak için önlemler alınması tavsiyesinde bulunulmuştur. Ülkemizde de bu tavsiye öncesinde yasal çalışmaları zaten yürütülmekte olan Kamu Denetçiliği Kurumu 29 Haziran 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 6328 sayılı kanunla kurulmuştur. Kanun koyucu konuya ve çocuk hakları alanına verdiği öneme atfen seçilecek 5 kamu denetçisinden birinin çocuk hakları alanında görevlendirilmesini öngörmüştür. Kurumumuzun seçim süreçleri ve Sayın Başdenetçi tarafından işbölümü belirlemesi çerçevesinde yapılan görevlendirme neticesinde Kamu Denetçiliği Kurumu çocuk hakları alanında çalışmaya başlamıştır."

Çocuk hakları kapsamında çocukların idarelerle yaşadıkları sorunları çözebilmek, çocuk hakları ihlallerini izleyebilmek, çocukların sesini duymak ve duyurabilmek amacıyla UNICEF ile ortak yürütülen çalışmalar doğrultusunda www.kdkcocuk.gov.tr adresi hizmete açıldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kamu Denetçiliği ile Unıcef Ortaklığında Çocukların Rahatça Şikâyette Bulunması Amacıyla Web Sitesi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement