Kamulaştırma Mağdurlarına 'Torba Yasa' Darbesi - Son Dakika
Güncel

Kamulaştırma Mağdurlarına 'Torba Yasa' Darbesi

Kamulaştırma Mağdurlarına \'Torba Yasa\' Darbesi

Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde BOTAŞ kurulduktan sonra 1975'te taşınmazları kamulaştırılan hak sahiplerinden Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde oturan Yusuf Ziya Kıymacı, Torba Yasa ile mağdur edildiklerini söyledi.

18.05.2015 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde BOTAŞ kurulduktan sonra 1975'te taşınmazları kamulaştırılan hak sahiplerinden Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde oturan Yusuf Ziya Kıymacı, Torba Yasa ile mağdur edildiklerini söyledi. İstimlak bedelini almak için açtıkları dava devam ederken, Meclis'ten geçen yasa değişikliği ile arsa sahiplerine bugünkü metrekare fiyatı 98.22 TL yerine 1975'te hesaplanan 3.99 TL'den ödeme yapılma olasılığının ortaya çıktığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ceyhan İlçesi'ndeki denizin kenarına 1974'te kurulan BOTAŞ için devlet tarafından 1975'te vatandaşlara ait 2 bin 500 dönümlük arazi kamulaştırıldı. Ancak, bedeli ödenmedi. O dönem tarla olan taşınmazlar, daha sonra yapılan imar değişikliği ile 'arsa' statüsü kazandı. Devlet de BOTAŞ'ın üzerine tesis kurduğu ancak bedeli ödenmediği için tapusu sahiplerinin üzerinde olan arsalar için vergi tahakkuk ettirdi.

İLK DAVADA 65 TL'DEN ÖDEME KARARI ÇIKTI

BOTAŞ'tan kamulaştırma bedelini almak için yaptıkları tüm girişimlerden olumsuz yanıt alan arazi sahiplerinden bazılarının 2008 yılında açtığı dava 2010'da sonuçlandı ve kamulaştırılan alan arsa kabul edilip metrekaresi 65 liradan hak sahiplerine ödeme yapılmasına karar verildi. Bunun üzerine diğer 325 hak sahibi bu kararı emsal göstererek, 2012'de BOTAŞ aleyhine dava açtı.

Ceyhan 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde davada mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi, dava tarihi olan 17 Ekim 2012 itibariyle taşınmazın metrekare değerinin 98.22 lira, kamulaştırma tarihi olan 1975'te ise 3.99 lira olduğunu kaydetti.

TORBA YASA HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Dava devam ederken 'Torba Yasa' olarak bilinen ve 11 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Bazı kanunlar ile 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılması hakkında kanun' ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun Geçici 6'ncı Maddesi değiştirildi. Yapılan değişiklikte "İdarenin daveti veya malikin müracaatı üzerine, fiilen el konulan taşınmazın veya üzerinde tesis edilen irtifak hakkının idarenin daveti veya malikin müracaat ettiği tarihteki tahmini değeri; bu Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre teşkil edilen kıymet takdir komisyonu marifetiyle, taşınmazın el koyma tarihindeki nitelikleri esas alınmak ve bu Kanunun 11'inci ve 12'nci maddelerine göre hesaplanmak suretiyle tespit edilir" denildi.

"AİHM KARARLARINA AYKIRIDIR"

Davacı avukatlarından Cihan Tufan, bu değişiklikle hak sahiplerinin mağdur edildiğini söyledi. Bu maddenin iptali CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı itirazın da sonuçsuz kaldığını ifade eden Tufan, bu değişikliğe göre hak sahiplerine arazinin bugünkü değerinin 25'te 1'i oranında ödeme yapılmasının söz konusu olduğunu söyledi. Bunun hukuka ve kamu vicdanına uygun olmadığını belirten Tufan, şunları söyledi:

"Taşınmazın el koyma tarihindeki nitelikleri esas alınarak yapılan bir tespit Evrensel Mülkiyet Hukuku Prensipleri'ne, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına da aykırıdır. Dava tarihi itibari ile gerçekte muadil arsalar bölgemizde 300- 400 bin TL arasında alım-satımı yapılmaktadır. Taşınmaz bulunduğu yer itibarıyla da üstün vasıflara sahiptir. Muadili olmayan bir yerde bulunmaktadır."

"HAKKIMIZ GASP EDİLİYOR"

Toplam 325 hak sahibinden biri olan Yusuf Ziya Kıymacı ise, kamulaştırma bedelinin 40 yıldan bu yana ödenmemesi nedeniyle karşılaştıkları mağduriyet ardından bir de Torba Yasa darbesi yediklerini söyledi. BOTAŞ'ın kamulaştırdığı ve bedelini ödemediği için tapularının kendilerinde olmasından yıllardır devlete arsa vergisi ödediklerini ifade eden Kıymacı, tepkisini şöyle dile getirdi:

"Elimizde bilirkişinin metrekare fiyatını 98 liradan belirlediğine dair belge var iken bilirkişi raporundaki tespite göre son değişiklikle burayı 1975 yılının kamulaştırma bedeli olan 3,99 TL'den hesaplama yapılmaktadır. Bizim hakkımız burada gasp ediliyor. Sahilde bulunan bu yerler bizim 1000 yıldır ata yurdumuz. Buralar bize dedelerimizden kalma. Biz kimsenin yerini gasp etmedik, hazine mallarının üzerine oturmadık. Buraların tapuları bizlerde. 1975 yılındaki fiyatlarla bugünkü fiyatlar bir mi? Bu nasıl bir kanun? Bunun düzeltilmesini istiyoruz. Yıllardır buraların beyannamesini arsa olarak veriyoruz ve vergisini de arsa olarak ödüyoruz. Eğer bize Adana Ceyhan'ın bu en güzel yerini vermiyorsa bize emsaline uygun 2 bin 500 dönüm yer versin. Dörtyol'dan, Payas'dan, İskenderun ya da Arsuz'dan vereceği yere razıyız. 325 mağdur adına konuşuyorum. BOTAŞ bize ya arsamızı versin ya da arsamızın emsali olan bir yer versin. Böyle adalet olmaz, bu haksızlığa bir son verilsin." - Dörtyolhatay

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kamulaştırma Mağdurlarına 'Torba Yasa' Darbesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement