Kamunun Büyük Sanayi Alımları Kökten Değişiyor - Son Dakika
Ekonomi

Kamunun Büyük Sanayi Alımları Kökten Değişiyor

Kamunun Büyük Sanayi Alımları Kökten Değişiyor

Yeni modelde, savunma alımlarında uygulanan sistem, tren setleri, otobüsler gibi yüklü kamu alımlarına da uygulanacak.

25.10.2014 12:21  Güncelleme: 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümetin 25 alandaki dönüşüm programında ayrıntılar belli oluyor. Ekonomi bürokrasisi tıpkı savunma sanayiinde olduğu gibi büyük kamu alımlarını tek merkezden koordine etmeye hazırlanıyor.

Kasımda açıklanacak program, trenler, otobüsler gibi yüklü kamu alımlarına uygulanacak.

TAMAMEN YENİLENECEK

Kamu, milyarlarca lirayı bulan büyük sanayi alımlarında izlediği modeli kökten değiştirmeye hazırlanıyor.

Ekonomi bürokrasisinin üzerinde çalıştığı yeni modele göre savunma alımlarında uygulanan sistem, tren setleri, otobüsler gibi yüklü kamu alımlarına da uygulanacak. Alım yapılacak şirketlere Türkiye'de belli düzeyde yerli üretim yapma koşulu getirilecek. Alımların tek bir merkezden koordine edilmesi de masada.

SAVUNMA SANAYİİ ÖRNEK

25 dönüşüm programı içinde önemli sayılan başlıklardan biri olan bu konuda atılacak adımlar da netleşmeye başladı. Bu kapsamda savunma sanayiinde uygulanan sistem mercek altına alındı. Savunma sanayiinde yapılan alımlar tek bir merkezden "Savunma Sanayii Müsteşarlığı" üzerinden yürütülüyor.

Yapılacak yüksek meblağlı alımlarda, off-set koşulu uygulanıyor. "Off-set", büyük alımlarda işi alan ülke ya da firmanın belli bir oranda döviz geri girişi sağlayacak şekilde yurtiçinden mal alımı yapması veya başka ülkelere ihracat garantisinde bulunması gibi koşulları kabul ettiği sistem olarak biliniyor.

Büyük meblağlı alımlarda son kararı ise, Başbakan başkanlığındaki Savunma Sanayi İcra Komitesi veriyor.

YERLİ ALIM ŞARTI

Söz konusu modelin başarıyla uygulandığını belirten yetkililerin verdiği bilgiye göre, bu sistem kamunun büyük alımlar yaptığı diğer alanlara da yansıtılacak.

"Kamu her ay yüksek düzeyli sanayi ürünleri alımları yapıyor. Ancak her bir kurum alımını kendi yapıyor ve farklı üreticileri tercih ediyor. Böyle olunca da kamunun pazarlık gücü azalıyor" diyen yetkililer, "Alımların tek bir merkezden yönlendirilmesi bu sorunları büyük ölçüde aşacaktır. Bu nedenle Savunma Sanayii Müsteşarlığı benzeri bir yapı gündeme gelebilir. İhaleyi kazanan firmaya belli ölçüde yerli alım şartı, Türkiye'ye teknoloji transferi şartları da bu kapsamda değerlendiriliyor" bilgisini verdi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Kamunun Büyük Sanayi Alımları Kökten Değişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.


Advertisement