"Kamyon" Engelliler İçin Yola Çıktı - Son Dakika
Güncel

"Kamyon" Engelliler İçin Yola Çıktı

Engelliler tarafından ilk defa sahnelenen, araçları sapa bir yolda bozulunca yolda kalan dört kişi ile karşılaştıkları iki köylünün hikayesini anlatan "Kamyon" adlı oyun Başkent'te izleyiciyle buluştu

29.09.2013 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Engelliler tarafından ilk defa sahnelenen, araçları sapa bir yolda bozulunca yolda kalan dört kişi ile karşılaştıkları iki köylünün hikayesini anlatan "Kamyon" adlı oyun Başkent'te izleyiciyle buluştu.

Mehmet Baydur'un yazdığı, danışmanlığını Devlet Sanatçısı Turgay Tanülkü'nün yaptığı "Kamyon" adlı oyunun prömiyeri Yenimahalle 50.Yıl 4 Mevsim Tiyatrosu'nda yapıldı. Oyun, engelli gençlerin eğitim aldıkları takdirde sahne sanatlarında ne kadar başarılı olabileceğini göstermek amacıyla Yön Sanat Atölyesi'nin desteğiyle sahnelendi.

Engelliler tarafından ilk defa oynanan "Kamyon" adlı oyunda, araçları sapa bir yolda bozulunca yolda kalan dört kişi ile karşılaştıkları iki köylünün, köyünden kopanların ve gürültülü bir dünyaya kendi penceresinden gülümseyerek bakanların hikayesi anlatılıyor.

-"Üretirsen yaşarsın, üretemiyorsan yoksun"

Oyunun danışmanı Devlet Sanatçısı Turgay Tanülkü, bu oyunun yıllar önce sahnelendiğini, oyunda kendisinin de rol aldığını hatırlattı. Engelliler tarafından ilk defa sahnelenen oyunun provalarının 3 ay önce başladığını belirten Tanülkü, "Prova süresince onların önce engeliyle alay etmelerini, kendileriyle barışık olmalarını sağlıyorum. Çok duygusal anlar da yaşadık zaman zaman. Engelliler emek harcandığında karşılığını mutlaka veriyor. Üretirsen yaşarsın, üretemiyorsan yoksun. Çocuklar alkışlandığında onure oluyorlar, onların beklentisi bu. Onlar şimdi oyunun çok iyi oynandığında ailelerine ekonomik destek sağlayacaklarının farkında değiller. Bir çoğunun ailesi maddi imkansızlıktan izlemeye gelemedi" diye konuştu.

Prömiyerin ardından turnelere çıkacaklarını ifade eden Tanülkü, oyunu izlemeye tüm tiyatroseverleri beklediklerini kaydetti.

Engellilerle çalışan tiyatro atölyesi

Erdem Öksüz'ün yönettiği, Mehmet Baydur'un yazdığı Yön Sanat Atölyesi'nin 2013-2014 sezonu açıldı. Üç yıl önce Ankara'nın Altındağ, Yenidoğan, Mamak gibi sosyo-ekonomik yoksunluğun yoğun olduğu semtlerde engellerinin yanı sıra sosyal anlamda da engellenmiş çocuk ve gençleri rehabilite etmek amacıyla kurulan Yön Sanat Atölyesince bugüne kadar 163 çocuk yararlandı.

Halen 32 engelli çocuğun ücretsiz olarak yararlandığı çalışmalar kapsamında daha önce de "Sınır" ile "Azrail Blöf Yapmaz" oyunları ile festivallerde sahne alınarak, Ankara'dan Samsun'a, İstanbul'dan Şanlıurfa'ya, Konya'dan Diyarbakır' a kadar uzanan 57 temsil verildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kamyon' Engelliler İçin Yola Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement