Kanal Edirne Projesi' Start Aldı - Son Dakika
Güncel

Kanal Edirne Projesi' Start Aldı

Kanal Edirne Projesi\' Start Aldı

Edirne’de, kış aylarında yaşanan nehir taşkınlarını önlemek amacıyla başlatılan ‘Kanal Edirne Projesi’ start aldı.

19.08.2015 13:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'de, kış aylarında yaşanan nehir taşkınlarını önlemek amacıyla başlatılan 'Kanal Edirne Projesi' start aldı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "Artık 'Edirne' denince akla 'taşkın' gelmeyecek" dedi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı ve DSİ yetkilileri ile birlikte Edirne Bosnaköy mevkiinde, 'Kanal Edirne Projesi' çalışmalarını başlattı. Vali Şahin, Edirne'nin artık taşkın şehri olmaktan çıkacağını belirtti.

Vali Şahin, 'Kanal Edirne Projesi' çalışmalarının toplam 46 araç ve 50 personel ile birlikte start aldığını dile getirerek, "Devlet Su İşleri, gerçekten başında bulunan 'devlet' olduğunu burada kendini gösteriyor. 7.8 kilometre uzunluğundaki bu kanal, inanıyorum ki, eğer hava şartları uygun giderse seneye bu vakitlerde tamamlanmış olacak. Artık 'Edirne' denince taşkın olmayacak. Çünkü devlet burada elinden geleni yapıyor. Sadece bay pass kanalıyla değil, bunun yanında Meriç Nehri'nin vadi temizliğinin de çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak. Artık Edirne taşkın şehri değil, Edirne hak ettiği yere bu şekilde varmış olacak" ifadelerini kullandı.

KANAL EDİRNE PROJESİ NEDİR?

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Edirne'de yaşanan su baskınlarını ortadan kaldırmak için geçtiğimiz Mart ayı döneminde çalışma başlatmıştı. Ana yatak üzerine rüsubat engelleyici regülatör ve Karaağaç Sulaması kapsamında yapılacak 773 m3/s kapasiteli Meriç Nehri yatağına ilave 7 bin 27 metre uzunluğundaki Karaağaç Tahliye ve Drenaj Kanalının (Kanal Edirne Projesi), DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapımına başlandı. Hem tahliye kanalı hem de taşkın koruma vazifesi yapması ön görülen projede, kanal sayesinde su baskınlarının engellenmesi ve tarım arazilerinde sulama programlarında kullanılması hedefleniyor. Öte yandan, Karaağaç Mahallesi'nde 12,5 kilometre boyunca Meriç Nehri yatağında 3.891.000 m3 temizlik yapılması hedefleniyor.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU PROJEYİ YERİNCE İNCELEMİŞTİ

Edirne'de geçtiğimiz kış döneminde kentte yaşanan ve yüzyılın felaketi olarak adlandırılan sel ve su taşkınlarında, Meriç ve Tunca Nehri su debileri, tarihi rekor seviyelere yükselmiş, Yunanistan ile Türkiye'yi karayolu ile birbirine bağlayan Lozan Caddesi ve binlerce dönüm tarım arazisi günlerce su altında kalmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bölgeye gelerek, sel ve su taşkını alanlarını yerinde incelemişti. Başbakan Davutoğlu'nun talimatıyla ilk olarak taşkın sahasında yaşayan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için hava köprüsü kurularak, vatandaşlar askeri helikopterle taşınmıştı. Kentte yaşanan ve yaşanması muhtemel sel ve su taşkını felaketlerini önlemek amacıyla DSİ'ne talimat vererek, 'Kanal Edirne Projesi' yapımı için çalışma başlatmıştı. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kanal Edirne Projesi' Start Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement