Kanal İstanbul'a Kardeş Proje: "Kanal Tokat" - Son Dakika
Güncel

Kanal İstanbul'a Kardeş Proje: "Kanal Tokat"

Kanal İstanbul\'a Kardeş Proje: "Kanal Tokat"

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Kanal İstanbul’a kardeş projenin Japonların bulduğu rubber dam (şişme boru) sistemle Yeşilırmak’ta 2 metre su seviyesinin yükseltilerek yapılacağını söyledi.

20.04.2016 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Kanal İstanbul'a kardeş projenin Japonların bulduğu rubber dam (şişme boru) sistemle Yeşilırmak'ta 2 metre su seviyesinin yükseltilerek yapılacağını söyledi.

Tokat'ta 2 yıllık görev sürecini basın mensuplarına değerlendiren Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, sunum yaptı. "Söz Verdik Yaptık"? temasıyla gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında Başkan Eroğlu, göreve talip olduklarında söz verdikleri projelerin yüzde 48'inin tamamlandığını, yüzde 24'ünün devam ettiğini geriye kalan yüzde 28'lik dilimin ise yapılacak olan projeler olduğunu söyledi. Eroğlu, projeler için öz bütçelerinden bugüne kadar 129, 7 milyon TL kaynak kullanıldığını bildirdi. Vizyon şehir projelerinden Kanal Tokat, Kent Park, Meydan, Tarih ve Kültür Yolu, Yeni Şehir Stadyumu, Yeni Şehir Terminali, Atatürk Köprüsü Önü Alt Geçit, Belediye Kültür ve Kongre Merkezi, Ulaşıma Çözüm ve Otopark Projeleri, Kapalı Pazar Yeri, Tema Parkları ve Temiz Şehir Tokat Projelerindeki gelişmelerle ilgilide Başkan Eroğlu ayrıca sunum yaptı.

YEŞİLIRMAK ÜZERİNDE OSMANLI KAYIKLARI YÜZECEK

Yeşilırmak'ın turizme kazandırılması ve rekreasyon projesi kapsamında Kanal İstanbul'a kardeş olarak gösterilen "Kanal Tokat" projesinin ırmağın belirli bir kısmında şişirme tekniği ile ırmak seviyesi aynı düzeyde tutulacak, durgunlaştırılacak ve akı debisi kontrol altına alınacak. Akı debisi kontrol altına alınan su üzerinde Osmanlı kayıkları ile gezinti yapabilecek. Irmak kenarında kent dokusuna uygun, karşılıklı dinlenme mekanları, gezi, koşu ve bisiklet yolları hazırlanarak Yeşil ırmak bir cazibe merkezi haline getirilecek.

JAPONLARIN BULDUĞU RUBBER DAM SİSTEMİ KULLANILACAK

Yeşil ırmak üzerinde yapılması planlanan "Kanal Tokat" projesinin iki etaptan oluşacağını ifade eden Başkan Eroğlu, Tokat Devlet Hastanesi karşısındaki trafik eğitim pisti ile projenin sosyal ayağını başlatmış olduklarını devamında ise bir çay bahçesi ile nikah salonun yıkıldığını, belediye şantiyesinin de taşındıktan sonra yıkılacağını söyledi. Yeşilırmak'ın her iki tarafında yaşam alanları, parklar ve belediyeye ait sosyal tesis yapacaklarını ifade eden Başkan Eroğlu, projenin ikinci ayağını ise Demirköprü ile Taş Köprü arasındaki 1 kilometrelik alanda oluşturacakların söyledi. Kayıkların yüzeceği bir Yeşilırmak için Japonların bulduğu rubber dam (şişme boru) sistemle ırmağın şişirilerek 2 metre su seviyesinin yükseltileceğini ifade eden Başkan Eroğlu, "Bu projeye 6 ay çalıştık ve DSİ'ye sunduk. 2 kez incelemeye tabi tuttular bazı eksiklikler var dediler o eksiklikleri de tamamlayıp dosyamızı nihayete erdirmenin çabası içindeyiz. Muhakkak akıllara bir sel baskını olursa, kum çakıl selle sürüklenirse tesis ne duruma gelir, depremde ne gibi sıkıntı olabilir, suyu yükselttiğimizde o su tabandan kaçarak çevredeki evlerin altından su çıkar mı? Soruları gelecektir. Bu soruların hepsinin çalışmasını yaptık cevabını hazırladık. Bir fanusu düşünün bizde 1 kilometrelik alanı fanus içerisine alıyoruz. Bu alanı membranla kaplayarak hem dışarıdan gelen suların hem de içeriden dışarı kaçabilecek suların dışarıya sızmasını engelleyeceğiz. Şuan DSİ Bölge Müdürlüğü'nden projenin onayını bekliyoruz. Onay verildikten sona projenin startı verilecek" dedi.

KAPALI PAZAR YERİ PROJESİ

OKA destekli yapacakları Meydan Projesi için önemli mesafe kat ettiklerini ifade eden Başkan Eroğlu, Çevre Yolu yakınlarında ise yeni bir terminal binası yapacaklarını kaydetti. Kapalı Pazar Yeri projesini Karşıyaka Mahallesi ve Meydan Çarşısı olmak üzere iki yerde yapacaklarını ifade eden Başkan Eroğlu, "Kapalı Pazar Yeri projesi için Yeşil ırmak okulunun olduğu yeri tespit ettik. 5 bin metrekarelik bir alanda okul yıkılarak iki katlı kapalı pazar yeri yapacağız. Burası hafta içi otopark olarak hafta sonları ise pazar yeri olarak tanzim edeceğiz. Bu proje kapsamında ise 16 derslikli bir okul yaparak Yeşilırmak okulunu yakın bir bölgeye taşıyacağız" diye konuştu. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kanal İstanbul'a Kardeş Proje: 'Kanal Tokat' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement