Kandil Zirvesinde Hendek Kavgası - Son Dakika
Güncel

Kandil Zirvesinde Hendek Kavgası

PKK'nın hendek eylemleri, Kandil'de derin çatlak yarattı. Hendek savaşını isteyen elebaşları Bayık, Kalkan ve Karasu ile karşı çıkan Karayılan arasında gerilim yaşanıyor.

16.06.2016 07:41  Güncelleme: 08:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Temmuz 2015'ten sonra başlattığı kent kalkışmalarında ağır bir yenilgi alan terör örgütü PKK'nın hendek kazma stratejisinin yol açtığı sonuçlar, Kandil'de derin bir çatlak yarattı. ABD ile koşulsuz işbirliğinden yana olan PKK Başkanlık Konseyi üyeleri Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Mustafa Karasu ile hendek/barikat stratejisinin başarısız olacağını başından beri savunan Murat Karayılan'a bağlı grup arasında sert tartışmalar yaşandığı ortaya çıktı.

2 YIL ÖNCE KARAR ÇIKTI

Devletin istihbarat birimlerinin raporlarında yer alan bilgilere göre, hendek/barikat savaşı stratejisi, Kasım 2014'te Kandil'de yapılan PKK sözde Başkanlık Konseyi toplantısında belirlendi. Sabah'ın ulaştığı bu raporda, toplantıdan sonra konseyin, Çözüm Süreci henüz devam etmesine ve HDP parlamentoda olmasına rağmen ABD'nin desteği ve kışkırtmasıyla silaha sarılma kararı aldığı bilgisi yer alıyor.

Yaklaşık 2 yıl önce hendek stratejisinin belirlendiği toplantıda, konsey üyeleri arasında hararetli tartışmalar yaşandı. Cemil Bayık ve Duran Kalkan gibi örgüt yöneticilerinin görüşü ağır bastı ve PKK, hendek/barikat stratejisiyle Kürt gençlerini ölüme gönderme kararı aldı. Nitekim ABD'nin, örgütün Suriye kolu PYD'ye verdiği silah-mühimmat desteğini artırmayı amaçlayan PKK'nın kırsal kadroları, şehir merkezlerinde sıkışan teröristlere istediği kadar destek vermedi.

HENDEĞİN MİMARLARI...

Kandil kadrosunda hendek savaşlarının mucitleri olarak gösterilen Cemil Bayık ve Duran Kalkan'a yönelik eleştiriler yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Bu eleştirilerin arkasındaki isim ise örgütün sözde askeri kanadı HPG'nin sorumlusu Murat Karayılan. İstihbarat raporlarına göre Karayılan, Duran Kalkan tarafından geliştirilen 'Kıra Dayalı Şehir Gerillacılığı Stratejisi'ni fiyasko olarak görüyor.

Karayılan'ın, Türk güvenlik güçlerinin etkin operasyonları neticesinde, 'kırsal kadroların' bile şehir savaşlarında etkinlik gösteremedikleri bir ortamda, 2-3 ay eğitilen 'kasabalı gençler'le sonuç alınamayacağını en başından beri söylediği belirtiliyor. Hatta Karayılan'ın HPG'yi yönetirken Duran Kalkan'ı, masa başında uydurduğu fantezileri, 'savaş stratejisi' diye pazarlamak ve elini taşın altına koymadan hareket etmekle suçladığı da istihbarat raporlarında yer alıyor.

DIŞARIDAN GİZLİYORLAR

Örgütteki bu ayrışmalar şimdilik dar bir kadro tarafından biliniyor ve dışa pek yansıtılmıyor. Örgütte bir 'yönetim zafiyeti' olduğunun ABD ve Rusya tarafından bilinmesi istenmiyor.

(Kaynak: Sabah)

Kandil Zirvesinde Hendek Kavgası

Son Dakika Güncel Kandil Zirvesinde Hendek Kavgası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (59)

  • kürt serok erdoğan : ben kürdüm 1989 dan beri pkk yi tanıdım çok yakınım tanıdığım dağa çıktı inanın hepsinin de leşleri tek tek geldi ama bitmez chp zihniyeti bitmedikçe 33 27 Yanıtla m: Akp şakşakçısın sen kürt dglsn 18 34
  • vatandaş: Allah bu mübarek günlerin yüzü suyu hürmetine hepinizi kahreylesin. Acı çeke çeke geberin leş olun inşallah... 46 13 Yanıtla
  • KEVIRO: BÖYLE HABERLERİ BOŞUNA YAPIP ZAMAN HARCAMAYIN... YORUMLARA BAKINCA HİÇ BİR KÜRDÜN BU HABERİ OKUMADIĞI ANLAŞILIYOR... YANİ KENDİN PİŞİR KENDİN YE YAPMIŞSINIZ... HAHAHAHA 19 38 Yanıtla KEVIRO: ERZURUMLU SABAHLARI BÖYLE FASON HABERLERİ OKUMAK RUHUMA İYİ GELİYOR... GÜLÜYORUM VESSELAM... KAHVE GİBİ KEYİF VERİYOR YANİ... 6 1 Erzurumlu: Sen okumuşsun .. 4 2
  • Osmanli: Ya bukadar detaylı gazete yazıyorda. MİT Okey mi oynuyor ?. Hadiii MİT indirin şu fareleri canlı değil gebermiş olarak görmek istiyoruz 46 4 Yanıtla
  • DERSİMLİ CEM: DOĞU VE GÜNEYDOĞUDA BİNLERCE KANDIRILMIŞ KÜRT GENCİ DAĞLARDA ŞEHİRLERDE BARİKATLARDA ÖLDÜRÜLDÜ 300.000 KÜRT GÖÇ ETTİ YÜZBİNLERCE KÜRT ÇOCUĞU OKULA GİDEMEDİ EVLER OKULLAR SOKAKLAR CAMİLER KOSOCA İLÇELER HARABEYE DÖNDÜ KİMİN NEYİN UĞRUNA BU SAVAŞ SONUÇ NEDİR??? ELDE EDİLEN BİR TANE HAK GÖSTERİN BANA PEKİ MAĞDUR OLAN KÜRTLER NEDEN BATIYA GÖÇ EDİYOR HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZMÜ ÇÜNKÜ İSTANBULUN İZMİRİN DAĞLARINDA PKK YOK MAYIN YOK SİLAH SESİ YOK BASKI YOK TEHDİT YOK HERKES EŞİT HERKES EKMEĞİNİN DERDİNDE 36 10 Yanıtla TÜRKIYE: BOSALTIN arap ve türk yerlestirecek devlet. Gizli anlasma 0 1
  • nb: kaynak kim sabah gazetesi peki bu gazetenin patronu kim acaba ? ...yalan haber :) 15 29 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

  • Epic Games Store, 28 Mart'ta ücretsiz olarak Islets adlı macera oyununu dağıtıyor
    00:34 Epic Games Store, 28 Mart'ta ücretsiz olarak Islets adlı macera oyununu dağıtıyor

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyun dağıtmaya devam ediyor. Bu hafta Islets adlı macera oyununu ücretsiz olarak sunan platform, kullanıcılarına yeni bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Oyun, 4 Nisan 18.00'e kadar kütüphaneye eklenebilir.

  • Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu
    00:34 Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu

    Ünlü şarkıcı Hakan Peker, bir televizyon programında üç kez evlenip boşandıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, 'Sevgi Yedeklemesi' olarak adlandırdığı bir durumu fark ettiğini açıkladı. Peker, psikolojik olarak travma yaşayan insanların birden fazla ilişkiyi aynı anda sürdürme eğiliminde olabileceğini ve bunun arkasında derin duygusal nedenlerin yattığını belirtti. Ayrıca programda, Hakan Peker'in belediye başkanlığı adaylığına hazırlık süreci ve siyasete giriş kararı da konuşuldu.


Advertisement