Kandilli'de Kömür İşletmesindeki İşten Çıkartmalar - Son Dakika
Güncel

Kandilli'de Kömür İşletmesindeki İşten Çıkartmalar

Ereğli ilçesinde, 16 kişinin iş akitlerinin feshedildiği gerekçesiyle eylem yapan madencilerin çalıştığı özel kömür işletmesi, 489 kişiyi işten çıkarma kararı aldı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Demirsu: "Firma kararından vazgeçmezse işten çıkarmalar 22 Ekim 22 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek"

29.09.2014 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde 16 kişinin iş akitlerinin feshedilmesi üzerine iki gün eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan madencilerin çalıştığı özel kömür işletmesi, 489 kişiyi işten çıkarma kararı aldı.

Bir hafta önce arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki göstererek ilçeden 50 kilometrelik yürüyüşün ardından ulaştıkları Zonguldak'ta 2 gün oturma eylemi yapan madencilerin, "torba kanun"un getirdiği yüklerle ilgili düzenleme yapılmaması ve ilgili şirketin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile yaşadığı problemlerin çözülmemesi durumunda işsiz kalacağı öğrenildi.

İlgili kanun gereği toplu işten çıkartmaları bir ay öncesinden Çalışma ve İş Kurumuna bildirme zorunluluğu olmasından dolayı Kandilli'deki özel işletmenin yetkilileri, 686 personelden 489'unun işten çıkartılacağı yönünde müdürlüğe bilgi verdi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu işten çıkarma kararına başvurunun 19 Eylül'de kendilerine ulaştığını, gerekçe olarak da "torba kanun"un sunulduğunu söyledi.

Şirketin, 686 personelden 197'sini maden ocaklarının güvenlik ve bakımı için çalıştırmaya devam edeceğini anlatan Demirsu, "Geri kalanının toplu olarak işten çıkartılacağı belirtildi. Firma kararında vazgeçmezse işten çıkarmalar 22 Ekim-22 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek" dedi.

Şirkette örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası'nın genel başkanı Eyüp Alabaş da kömür işletmesinin hazırlık çalışmaları için süre verilmemesi gibi nedenlerle TTK ile arasında başlayan uyuşmazlığın çözülemediğini, "torba kanun"un yürürlüğe girmesiyle artan maliyetler eklenince işten çıkarmaya yönelik kararın alındığını kaydetti.

Yasa gereği toplu işten çıkarmalarda 1 ay önce ilgili müdürlüğe ve örgütlü olunan sendikaya haber verilmesi gerektiğine işaret eden Alabaş, "Tebliği aldıktan sonra işçilerimizi bilgilendirdik. Şirket yaşadığı problem çözülmediği takdirde 22 Ekim-22 Kasım tarihlerinde söz konusu personelin iş akitleri feshedecek. Yaşanan sorunların çözüleceğini ve işten çıkartmaların yaşanmayacağını umuyoruz. Girişimlerimiz de sürüyor" diye konuştu. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kandilli'de Kömür İşletmesindeki İşten Çıkartmalar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement