Kandilli'deki Kömür İşletmesinin Kapatılacağı İddiası - Son Dakika
Yerel

Kandilli'deki Kömür İşletmesinin Kapatılacağı İddiası

Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. Kandilli Kömür İşletmesi: "Üretim yapmamız için yeni bulunan alanda hazırlık çalışmaları için süre verilmemesi ve ısrarla redevans talebinde bulunulmasının mağduriyetinin emekçilerimize yansıtılmasından büyük üzüntü duymaktayız"

15.08.2014 19:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hattat Enerji ve Maden Ticaret  A.Ş. Kandilli Kömür İşletmesi, Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde işlettiği kömür sahasında üretimin durdurulacağı iddasıyla ilgili, açıklama yapıldı.

Kandilli Kömür İşletmesinden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kandilli İşletmesi ihalesinde sözleşme ve şartnamede belirtilen rezervin yarısının dahi bulunmadığı önü sürelerek, mahkeme kanalıyla yaptırılan bilirkişi incelemelerinde ve kurumunun kendi bünyesinde yaptırdığı tetkik sonucu rezervin raporda açıkça belirlendiğini vurgulandı.

İhaleyle kendilerine verilen bölgede işletmekte oldukları kuyularda ekonomik değer taşıyan çıkarılabilir kömür rezervi kalmadığı anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Halen ihaleyle tarafımıza verilen bölgede işletmekte olduğumuz kuyularda ekonomik değer taşıyan çıkarılabilir kömür rezervi kalmamıştır. Ancak sözleşme ve şartnamede belirtilen alanın dışında kısmen üretimi yapılabilir kömür varlığı şirketimizce büyük maliyetler sonucu yaptırılan karotlu sondajlarla saptanmıştır. Bu kömürün can ve mal emniyetini dikkate almak suretiyle 1950 yılında TTK'nın açtığı ocakta, galeri ve kuyuların yenilenmesi ve modernize edilerek tahmin edilen rezerve ulaşılıp yer altındaki taş kömürün Türkiye'de ikinci bir büyük kazaya neden olmadan emniyetli bir şekilde çıkarılabilmesi için ek hazırlık süresine ihtiyaç bulunmaktadır."

İşletmenin konuya ilişkin ek hazırlık süresi taleplerinin TTK Genel Müdürlüğüne 04.06.2014, 04.07.2014. 04.08.2014 tarihli yazılarla bildirdikleri vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ayrıca 06.06.2014, 10.06.2014, 17.07.2014 ve 18.07.2014 tarihli yazılarımızla kurumdan konuyla ilgili resmi görüşme talebinde bulunmamıza rağmen TTK teknik toplantı talebimiz için randevu vermemiştir. Bu olumsuz durum Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) genel başkanlığına bildirilmiştir. Ayrıca TTK 17 numaralı panodan yapılan üretimi herhangi bir teknik zorunluluk olmamasına rağmen durdurmuş, üretimi tamamen yapılamaz hale getirmiştir. Dört ayı aşan bir süredir üretim yapılmamasına rağmen kurumun neden olduğu sebeplerle çıkartılamayan kömüre redevans bedeli ödemek zorunda bırakıldık.

TTK üretim yapılamadığını bilmesine rağmen eskalasyona bağlı artırımlı redevans ödemelerini ısrarla talep etmektedir. Bu durumda şirketimiz dört aydır üretim yapamadığı için işçilerin bir kısmını işten çıkarmak zorunda kalmıştır. Şirketimiz işçilerine sadıktır. Üretim yapmamız için yeni bulunan alanda hazırlık çalışmaları için süre verilmemesi ve ısrarla redevans talebinde bulunulmasının mağduriyetinin emekçilerimize yansıtılmasından büyük üzüntü duymaktayız."

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Hema Endüstri AŞ'nin işlettiği kömür sahasında üretimin durdurulacağını iddia eden maden işçileri, Temmuz ayında şirket ve TTK Genel Müdürlüğü önünde oturma eylemi gerçekleştirmişti.

İşçiler, işverenin 20 kişinin iş akitlerinin feshedildiğine yönelik bildiri göndermesinin ardından sabah 08.00 vardiyasındaki işçiler, üretim yapmayarak ocaktan çıkmama eylemi başlatmıştı. İşçiler, eylemi akşam saatlerinde sonlandırılmıştı. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kandilli'deki Kömür İşletmesinin Kapatılacağı İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement