Kanser Haftası - Son Dakika
Yerel

Kanser Haftası

Ünye Sağlık Grup Başkanı Araz, kanserde erken teşhise dikkat çekti.

02.04.2014 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünye Sağlık Grup Başkanı Engin Araz, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını vurguladı.

Araz, Kanser Haftası nedeni ile yaptığı açıklamada, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini belirtti.

Ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada kanserin geldiğinin altını çizen Araz, "Öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde de çok ağır kayıplara neden olmaktadır" dedi.

Meme, rahim ağzı, genital kanserlerin kadınlar arasında yaygın kanser türleri olduğuna dikkat çeken Araz, şunları söyledi:

"Kanser türleri arasında meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türü. Ülkemizde yılda en az 20 bin kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmekte ve ne yazık ki olguların da büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Rahim ağzı kanseri ülkemizde en sık ilk on kanser arasında olup, 1300-1500 arası yeni vaka teşhis edildiği düşünülmektedir. Bununla beraber mevcut sosyo-kültürel değişiklikler ile beraber rahim ağzı kanser yükünün her geçen gün artacağı ve ülkemiz için gelecek yıllarda çok daha büyük bir tehdit oluşturacağı düşünülmektedir. Genital kanserler arasında en ölümcül olanı ise yumurtalık kanseridir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olguların en az dörtte üçü ileri evrelerde teşhis edilmekte ve bu evrelerde de bu kanserler yüzde 80 ölümcül seyretmektedir. Rahim kanserleri de en sık ilk on kanser arasındadır. Genellikle de eşlik eden meme, yumurtalık ya da kolon kanserleri de olabilir. Tarama programı olmasa da semptomatik olması nedeni ile vakaların çoğu erken evrede teşhis edilir."

Kanser hastalığından korunma yöntemlerine ilişkin ise Araz, şunları dile getirdi:

"Kanser hastalığından korunmak için sağlıklı beslenme, sigara ve güneş ışınlarından korunma, güvenli su kullanımı, erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Özellikle kadınlarda, kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan meme kanserinden korunmada erken teşhisin çok önemli bir yeri vardır. Kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma alışkanlığı kazanmaları, hayatlarını kurtaracak çok önemli bir adımdır. Kansersiz bir hayat ve kanser hastalığından korunmak mümkündür." - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kanser Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement