Kanser Haftası" - Son Dakika
Yerel

Kanser Haftası"

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, "Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir" dedi.

31.03.2015 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, "Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir" dedi.

Kasapoğlu, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün hedefinin bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranlarını 2025 yılına kadar yüzde 25 oranında azaltmak olduğunu belirtti.

Toplumun kansere karşı bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kasapoğlu, "Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır" diye konuştu.

Kanser kontrolünün en önemli aşamasının kanseri önlemek olduğunu belirten Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"Kanser tarama yöntemleri ile kanserin erken evrede tespit edilmesi, kanser oluşumundan sonra kanserin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok önemlidir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından Ulusal Kanser Kontrol Programı kapsamında 3 kansere yönelik tarama programları yürütülmektedir. Bunlar meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseridir. Başta Samsun KETEM olmak üzere Aile Hekimleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığıyla ücretsiz olarak taramalar yapılmaktadır."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kanser Haftası' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement