Kanser İlaçları Artık Eczanede Satılmayacak - Son Dakika
Güncel

Kanser İlaçları Artık Eczanede Satılmayacak

Kanser İlaçları Artık Eczanede Satılmayacak

27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Mahmut Dolap, kanser ilaçlarının eczanede satılmayacağı ile ilgili düzenlemede sıkıntı olduğunu söyledi.

01.07.2015 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile kanser ilaçlarının 1 Temmuz'dan itibaren hastanelerden satılacağı duyuruldu.

Uygulamaya tepki gösteren 27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Mahmut Dolap söz konusu kararla ilgili net bir düzenlemenin olmadığını söyledi.

Kanser ilaçları bugünden itibaren eczanelerden değil kamu hastanelerinden temin edilecek. Sağlık Bakanlığı'nın aldığı bu kararın beraberinde bazı sıkıntılar getireceğini kaydeden 27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Mahmut Dolap söz konusu kararla ilgili net bir düzenlemenin olmadığını söyledi. Dolap, "Kanser ilaçları 1 Temmuz 2015 yılından sonra tamamen Kamu İhale Kurumunun ihalesiyle satın alınarak hastane eczanelerinden hastalara verilecek. Bu konuda hükümetin ve Sağlık Bakanlığı'nın bir düzenlemesi yok. Çünkü bu ilaçların ihale usulüyle satılması gerekiyor. Bu kanser ilaçları zaten Türkiye'de bulunmayan ilaçlar. Türkiye'de bulunmayan bir ilacın ihalesini nasıl yaparsınız? Bu ihaleye en azından bir veya iki firmanın girmesi lazım. Bu tamamen ihale kanununa aykırı olan bir durum. Bir de bu ilaçların saklanma koşulları, soğuk zincir dediğimiz şekilde gelmesi gereken ilaçlar. Bunlar yurt dışından geldiği için bunların nasıl geleceği şeklinde devletin net bir düzenlemesi yoktur" ifadelerini kullandı.

'İLACIN AYNISI VERİLMİYOR'

Vatandaşların yaşayacağı en büyük sıkıntını muadil ilaç olacağını belirten Dolap, "Vatandaşlara genellik muadil ilaç verilecek. Birebir ilaç verilmediği zaman hem hekim açısından hem de hastalar açısından çok büyük sıkıntılar olacaktır. Çünkü daha önceleri bunu SSK hastanelerinde yaşadık bunları. Elinde hangi ilaç varsa o şekilde ilaç veriyor. İlacın aynısı verilmiyor genelde. Büyük bir sıkıntı olacak vatandaş açısından" diye konuştu. Kanser ilaçlarının genelinin yurt dışından ithal edilen ilaçlar olduğu için bunların daha önceleri Türk Eczacılar Birliği kanalıyla getirildiğini kaydeden Dolap, ilaçların reçetelendirilip satıldığını söyledi. Dolap,"Türk Eczacılar Birliği bunun dışında kalacak ve hastanın o ilaca ulaşımı zor olacak" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kanser İlaçları Artık Eczanede Satılmayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement