Kanunlarımız Biyokaçakçılığı Teşvik Ediyor - Son Dakika
Güncel

Kanunlarımız Biyokaçakçılığı Teşvik Ediyor

Kanunlarımız Biyokaçakçılığı Teşvik Ediyor

Türkiye’de biyokaçakçılığın özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yoğun olarak görüldüğü ancak kanunların caydırıcı olmaması nedeniyle bu suçun önüne geçilemediği belirtildi.

10.12.2015 12:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de biyokaçakçılığın özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yoğun olarak görüldüğü ancak kanunların caydırıcı olmaması nedeniyle bu suçun önüne geçilemediği belirtildi.

Türkiye'de gelişmiş ülkelerin aksine biyokaçakçılığın sadece kabahatler kanunu kapsamında değerlendirilmesi ve yabancı kaçakçılara kesilen para cezalarının tahsil edilememesi biyokaçakçılar için Türkiye'yi kaçakçılık cenneti haline dönüştürdü. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde köylüler tarafından yapılan ihbarlar üzerine son yıllarda 17 biyokaçakçılık vakası tespit edildi. Yabancı ülkelerden gelen bu kaçakçılara Kabahatler Kanunu Kapsamında vaka başı 38 bin TL para cezası kesilerek kişiler ülkelerine gönderildi. Para cezaları ise kişiler ülkelerine döndükten sonra yaşadıkları ülkelere tebliğ edildi ancak cezaların tahsilatı gerçekleştirilemedi. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'de geçtiğimiz yıllarda İsrailliler bitki ve böcek kaçırırken, son yıllarda buna Almanlar, Fransızlar, Bulgarlar ve Japonlar da eklendi.

Biyokaçakçılığa karşı duyarlılığın arttırılması için Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü tarafından Rize'de bugün Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı düzenlendi. Bölge Müdürlüğü kapsamındaki Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Trabzon illerinden Emniyet, Jandarma, Milli Parklar ve diğer ilgili kurumların temsilcilerinin katıldığı Çalıştay'da 5 ilin üniversitelerinden seçilmiş 5 bilim adamı da konuyla ilgili bilgiler verdi.

BİYO-KAÇAKÇILIK KABAHAT SAYILIYOR

Çalıştayda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, biyokaçakçılara karşı caydırıcı etkisi olacak yeni bir yasal düzenleme yapıldığını hatırlattı. Bulut "Bölgemiz, Artvin başta olmak üzere biyolojik çeşitlilik bakımından son derece zengin. Maalesef biyolojik kaçakçılık olaylarına da sık sık ev sahipliği yapıyoruz. Bu yıl Gümüşhane ve Artvin'de bu vakaları yaşadık. Geçtiğimiz yıllarda bölgemizdeki tüm illerde benzer vakalar yaşandı. Biyokaçakçılık ülkemizde kabahat olarak görülüyor. Yabancılarda bu suçun ülkemizde kabahatler kanunu kapsamında değerlendirildiğini bildikleri için rahat davranıyorlar. Yakalandıklarında kendilerine para cezası veriliyor. Ancak bu parayı tahsil etmeden onları ülkelerine gönderiyoruz. Ellerini kollarını sallaya sallaya ülkelerine gidiyorlar. Ceza sonradan ülkelerine tebliğ ediliyor. Bu eksiklikle ilgili bakanlığımızın da yürüttüğü bir çalışma ile biyolojik kaçakçılık kabahatler kanunu kapsamından çıkartılıp suç sayılacak. Cezası da tahsil edilmeden kişiler ülkemizi terk edemeyecek" şeklinde konuştu.

DÜNYANIN HER YERİNDEN GELİYORLAR

Bulut, biyokaçakçılık için kaçakçıların dünyanın çok farklı ülkelerinden Türkiye'ye geldiğini ifade ederek "Geçtiğimiz yıllarda genelde biyolojik kaçakçık için İsrail'den ülkemize gelinirken son yıllarda İsrailliler'in sayısı azalırken; Almanlar, Fransızlar, Bulgar ve Japon vatandaşların bilinçli veya bilinçsiz olarak kaçakçılık vakalarına karıştığını tespit ettik. Gelenler daha çok üniversiteler kanalı ile geliyor. İzin almaları gerektiğini biliyorlar ama izine gerek duymadan ülkemizin biyolojik fotoğrafını çekmeye kalkıyorlar. İleride elde ettikleri bilgileri bilimsel veya farklı çalışmalar için kullanmayı planladıklarını düşünüyorum" diye konuştu.

KÖYLÜLERİ KULLANIYORLAR

Çalıştaya konuşmacı olarak katılan Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Salih Terzioğlu, kaçakçıların özellikle koleksiyoncular ve biyolojik ürünlerin sanayisinde faaliyet gösteren firmalar için bitki ve böcek temin ettiklerini, köylülerin ise ücret karşılığı bu kaçakçılar tarafından kullanılabildiğini belirtti. Terzioğlu açıklamasında, "Maalesef köylülerimiz ekolojik denge açısından olayı çok da sağlıklı değerlendiremiyor. 3-5 kuruş karşılığında kandırılarak insanların biyolojik zenginliğimizi temin etmelerine yardımcı olabiliyorlar. Bu bitki ve böceklerden elde edilen bazı enzimler; kozmetik, ilaç ve diğer sanayi alanlarında ekonomik amaçlı kullanılıyor. Bu biyolojik canlılık bizim ülkemizin değerleridir. Öncelikle bu değerden bu ülkenin insanlarının istifade etmesi gerekir" dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde biyokaçakçılık yapan kaçakçıların en çok ilgisini zehri ilaç sanayisinde kullanılan Hopa Engerek Yılanı, yabani arı türleri ve kelebekler çekiyor. - RİZE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kanunlarımız Biyokaçakçılığı Teşvik Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alanya'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Tutuklandı
    15:29 Alanya'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Tutuklandı

    Antalya'nın Alanya ilçesinde jandarma ekipleri, şüphe üzerine arama yaptıkları bir otomobilde uyuşturucu ele geçirdi. Araçtaki 2 şüpheli gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Zanlılar, sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.

  • Niobe Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Şerif Mehmet Kököz ve Yönetimi Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'i ziyaret etti
    15:27 Niobe Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Şerif Mehmet Kököz ve Yönetimi Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'i ziyaret etti

    Niobe Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Şerif Mehmet Kököz ve Yönetimi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik'e düzenledikleri etkinlikler için araç desteği için teşekkür etti. Kököz, Başkan Çelik'i doğa yürüyüşlerinde görmeyi beklediklerini söyledi.

  • Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi
    15:25 Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi

    Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi işbirliğiyle teknik tekstil alanında bir seminer düzenlendi. Seminerde, Spinteks firmasının Genel Müdürü Yalın Aydın, carbon fiber ve kompozit tekstillerin Denizli'deki serüvenini anlattı.

  • Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 'AK Parti belediyeciliği, gerçek belediyeciliktir'
    15:25 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 'AK Parti belediyeciliği, gerçek belediyeciliktir'

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu'da yaptığı konuşmada, AK Parti belediyeciliğinin gerçek belediyecilik olduğunu belirterek, Kastamonu'nun tüm ilçelerinin doğal gaza kavuşması için süreci takip edeceğini söyledi. Yumaklı, yerel seçimler için çalışmalara başladıklarını ve Kastamonu'nun 19 ilçesinin ve merkez ilçenin AK Parti adayları tarafından kazanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Yumaklı hükümetin vatandaşın duasına ihtiyacı olduğunu ifade ederek, duaların en büyük destek olduğunu belirtti.

  • İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü Yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu Türkiye Şampiyonası'nda birinci oldu
    15:24 İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü Yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu Türkiye Şampiyonası'nda birinci oldu

    İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu, Sakarya'da düzenlenen Paletli Yüzme Gençler Türkiye Şampiyonası'nda 50 metre ve 100 metre çiftpalet branşında birinci oldu. 14-17 Mart 2024 tarihlerinde gerçekleşen şampiyonada Koyuncu, 100 metre mesafesinde Türkiye rekorunu kırdı ve milli takım barajını geçti.

  • Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı
    15:23 Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı

    Edirne Belediyesi ile Edirne Pazarcılar Odası arasında kentteki pazar yerlerinin işletilmesine ilişkin protokol imzalandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni protokolün hazırlandığını ve tüm sebze meyve pazarlarının düzeninden odanın sorumlu olacağını belirtti. Protokolün hayırlı olmasını dileyen Gürkan, açılışı geciken Cumartesi Pazarı hakkında da bilgi verdi. Edirne Pazarcılar Odası Başkanı Şeref Hasır ise Gürkan'a teşekkür etti. Ayrıca, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Geleceğin Yazarları Projesi Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

  • Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu
    15:20 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu

    Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, Balıkesir'i ziyaret ederek sporcu gençlerle bir araya geldi. Edremit Gençlik Merkezi'nde gönüllü gençler, sporcular ve öğrencilerle buluşan Bakan Yardımcısı, gençlerin görüş ve taleplerini dinledi. Bakan Yardımcısı ayrıca İvrindi ilçesinde yapılan Yarı Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatı ve Gökçeyazı futbol sahasında çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı.


Advertisement