Kanyonda 3 Günü Anlattılar: Yüzde 2'lik Şarj Hayatımızı Kurtardı - Son Dakika
Güncel

Kanyonda 3 Günü Anlattılar: Yüzde 2'lik Şarj Hayatımızı Kurtardı

Kanyonda 3 Günü Anlattılar: Yüzde 2\'lik Şarj Hayatımızı Kurtardı

Antalya'da çıktıkları doğa gezisinde kaybolmalarından 3 gün sonra kurtarılan 3 öğrenci, dün gece hastaneden taburcu edildi.

20.01.2015 15:10  Güncelleme: 10:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Kemer İlçesi'nde çıktıkları doğa gezisinde kaybolmalarından 3 gün sonra kurtarılan 22 yaşındaki 3 yabancı öğrenci, dün gece hastaneden taburcu edildikten sonra geceyi 5 yıldızlı otelde aileleriyle geçirdi.

Bugün otelde gazetecilere yaşadıklarını anlatan gençler, "Discovery Channel kanalında gördüğümüz gibi kendimizi sıcak tutmamız için şişe içerisine idrar koyup vücutlarımıza tuttuk. Yüzde 2'lik telefon şarjı hayatımızı kurtardı" dedi.

Kemer Kaymakamlığı gençlerin kaybolduğu Likya Yolu ile ilgili önlem alınması amacıyla çalışma başlattı. İngiltere ve Hollanda büyükelçilikleri, kurtarma operasyonu nedeniyle teşekkür etti.

Öğrenci değişim programı kapsamında Türkiye'ye gelen İngiliz David James Alan Mackie ile Hollandalı Marje de Grott ve Frisa Ann Antony de Vries, 14 Ocak'ta Kemer'e bağlı Göynük'teki Likya yolunda doğa yürüyüşüne çıktı.

3 öğrencinin 16 Ocak cuma günü saat 15.30 sıralarında 112 Acil Çağrı Merkezi'ne cep telefonuyla ulaşarak yardım istemesi üzerine arama çalışması başlatıldı. 250 kişinin katıldığı arama çalışmalarında polis helikopterinin termal kameraları, öğrencilerin bulunduğu noktayı tespit etti.

Beldibi Kanyonu'nda bir uçurumun üzerindeki kayalık alanda bitkin halde görülen öğrenciler, pazartesi günü saat 11.15'te Sahil Güvenlik helikopteriyle bulundukları yerden kurtarıldı. 3 öğrenci, önce Kemer, ardından da Antalya'daki hastanelere götürülerek tedavilerinin ardından dün akşam saatlerinde taburcu edildi.

Geceyi aileleriyle birlikte Antalya kent merkezindeki 5 yıldızlı Rixos Downtown Otel'de geçiren 3 öğrenci, bugün öğle saatlerinde kameralar karşısına geçerek yaşadıklarını anlattı.

Hollandalı gençler Marje de Grott ve Frisa Ann Antony de Vries, basın toplantısının yapıldığı otelin havuzbaşına çorap ve terlikle geldi. Grott'un çorap, Vries'in de otel terliği giydiği görüldü. Gençler, su toplayan ve şişen ayakları nedeniyle ayakkabı giyemediklerini söyledi.

Türkiye hakkındaki fikirlerinin değişmediğini belirten İngiliz David James Alan Mackie, "Her şeyden önce Türkiye güzel doğaya sahip. Güzel bir yer olduğu için Antalya'yı tercih ettik. Ayrıca, burayı internette araştırdık ve Antalya'nın çok güzel bir yer olduğuna karar verdik" dedi.

"SÜREKLİ DENİZE ULAŞMAYA ÇALIŞTIK"

Kayboldukları 6 gün boyunca çok yorucu bir yürüyüş yaptıklarını belirten David James Alan Mackie, sürekli olarak denize doğru ulaşmaya çalıştıklarını anlattı. Mackie, şunları söyledi:

"Aç kaldık. Şehrin denize yakın olduğunu biliyorduk ve biz de denize doğru yürüyerek şehre yaklaşacağımızı umut ettik. Denizin olduğu yere ulaşmak için büyük çaba harcadık. Dağda sürekli kendimizi motive ettik. Umutsuzluğa kapıldık ama arkadaş olarak birbirimizi motive ettik. Bizde en çok da ailelerimizi bir daha göremeyecek olmamızın üzüntüsü vardı."

"BÖCEK YİYEREK AYAKTA KALDIK"

Kayboldukları ilk gün çok fazla yağmur olduğu için geriye dönemediklerini ve yollarını kaybettiklerini hatırlatan Mackie, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sonraki günlerde geri dönüş yolunu bulmak için nehri geçmeye çalıştık. Bu esnada da çeşitli böcekler yiyerek ayakta kalmaya çalıştık. Cuma günü sinyal bulduktan sonra acil çağrısı yaptık. Discovery Channel kanalında gördüğümüz gibi kendimizi sıcak tutmamız için şişe içerisine idrar koyup vücutlarımıza tuttuk. Hiçbir şekilde ilk günden itibaren karnımızı doyuracak bir şey yoktu. Gerçek anlamda Survivor oldu."

Hollandalı öğrenci Marje de Grott, çok fazla konuşmazken, sorulan bir soruya arkadaşları gibi aç kaldığında böcek yediğini belirtti. Marje de Grott, en çok da ağaçlardaki meyvelerle karnını doyurmaya çalıştığını söyledi.

YÜZDE 2'LİK ŞARJ HAYATIMIZI KURTARDI

Hollandalı Frisa Ann Antony de Vries ise ilk günden sonra kaybolduklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

"İlk etapta yürüdük. Tahminimizden daha çabuk etraf karardı. Ormanda yürürken kaybolduk. 3 gün boyunca telefonlarımızdan sinyal almaya çalıştık. Şiddetli yağmur nedeniyle bir mağaraya saklandık. Perşembe günü sinyali bulduk. Çağrıyı yaptıktan sonra helikopteri bekledik. Helikopter gelmeyince gittikçe acıkmaya başladık ve harekete geçtik. Daha sonra da telefonlarımızın şarjı bitiği için kullanamadık ve cuma günü tekrar yürümeye başladık. O gün şehri gördük ama oraya ulaşmamız için ya şelaleyi geçmemiz gerekiyordu, ya da uçurumu. Çok aç olduğumuz için bunları yapamadık. Bu arada, arkadaşımın telefonunun şarjı bitmişti. Nasıl olduysa bataryadan yüzde 2'lik şarj geri geldi ve o sırada sinyal bulup bir yerlere ulaşmaya çalıştık. Bu son gelen telefonla hayatımız kurtuldu. Yüzde 2'lik şarj hayatımızı kurtardı."

"BULDUKLARINDA ÇOK MUTLU OLDUK"

Yanlarında çakmak olmadığını, bulunan kibritlerin de ıslandığını, bu nedenle ateş yakamadıklarına vurgu yapan Frisa Ann Antony de Vries, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kurtarma ekiplerini görmemiz biraz zaman aldı. Helikopter üzerimizdeydi ama bizi görmemesine çok üzülmüştük. Davit bizim için çok dua etti. Açıkcası ilk etapta sinyal alıp ulaştığımızda çok iyi koordinasyon kuramadık. O saatten sonra kendimizin yalnız bırakıldığını düşündük. Bu bizi üzmüştü. Kurtarma ekibini gördükten sonra çok sevindik. Kurtarıldığımız gün çok yorgunduk. Ayaklarım çok şiş ve yaralıydı. Bu nedenle ayakkabı ayaklarımı acıtıyordu. Ellerimizi ise zor salladık. Bizi bulduklarında çok mutlu olduk."

OTELDE 2 SAAT KAHVALTI YAPTILAR

Kendilerini kurtaranlara çok minnettar olduklarını söyleyen turistler, helikoptere bindikleri zaman kendilerine kurabiye, su ve çorba verildiğini, verilen bir miktar çorbanın tadının da tuhaf geldiğini belirtti.

3 genç, kurtarıldıkları dün çok yemek yediklerini, bu sabah ise otelde 2 saat boyunca kahvaltı yaptıklarını sözlerine ekledi.

Turistler bugün Antalya'dan ayrılacaklarını, Perşembe günü ise İstanbul üzerinden ülkelerine gideceklerini söyledi. Turistler bir gazetecinin 'Böyle bir gezintiye tekrar çıkar mısınız?' sorusuna, "Kamp yapmayı çok seviyoruz. Bu durum bizi engellemez. Bundan sonra daha tedbirli ve daha hazırlıklı olacağız" yanıtını verdi.

LİKYA YOLUYLA İLGİLİ ÇALIŞMA

Kemer Kaymakamlığı ise gençlerin kaybolduğu Likya yolu ile ilgili tedbirler alınması amacıyla çalışma başlattı. Araziyi ve coğrafi koşulları bilmeyen ve sık sık kaybolan turistler nedeniyle çalışma yapmaya karar veren kaymakamlık, bundan sonra Likya yolunu izleyecek yerli ve yabancı tatilcilerin bölgeye izinle girmesini sağlayacak tedbirler hazırlıyor. Buna göre, Likya yolunu izleyecek doğaseverlerin yolun başlangıç noktası olan kanyondan girişine gerekli teçhizat ve donanıma sahip olmaları halinde izin verilecek. Kaymakamlığın yapacağı çalışmada, güzergahı izleyecek doğaseverlerden, yanlarında gerekli harita ve teçhizata sahip olanlar Likya yolunu kullanabilecek.

Kemer Kaymakamı Serdar Cevheroğlu, kaybolan 3 gencin yanlarında su, parka, battaniye ve bisküvi olduğuna dikkati çekerek, "Ellerinde çakmak bile yok. Kara düzen yola çıkmışlar. Biz 3 gün boyunca sebzeli türlü yemeğin üzerindeki 3 pul biberi tanesini aradık. Polis helikopterinin termali buldu, Sahil Güvenlik helikopteri de aldı. Düşünülen yolun 20 kilometre ilerisinde bulundular. Bulunabilecekleri en son noktadan alındılar. Bu da bizi bir takım tedbirler alınması konusunda çalışmaya yöneltti" dedi.

Kaymakam Cevheroğlu, başarılı arama- kurtarma operasyonu nedeniyle Hollanda Büyükelçiliği'nin Kemer Kaymakamlığı'na ve İngiltere Büyükelçiliği'nin de Antalya Valiliği'ne teşekkür ettiğini söyledi.

KURTARILMA ANLARI KAMERADA

Doğa yürüyüşüne çıktıkları Likya yolunda kaybolan 3 gencin Beldibi Kanyonu'nda farkedilmesinin ardından Sahil Güvenlik helikopteri tarafından kurtarılması, kameralar tarafından da kaydedildi. Gençlerin kurtarılması operasyonunda helikopterde bulunan Sahil Güvenlik ve İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekipleri, çelik halatla gençlerin bulunduğu kayalığa inen görevlinin kendine bağladığı 3 genci sırayla helikoptere çekmesini görüntüledi. Yaklaşık yarım saat süren film gibi operasyonla helikoptere alınan gençlerin yüzündeki mutluluk da kameraya yansıdı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kanyonda 3 Günü Anlattılar: Yüzde 2'lik Şarj Hayatımızı Kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement