Kapadokya'da Adrelaninin Adı: Jetbot - Son Dakika
Yerel

Kapadokya'da Adrelaninin Adı: Jetbot

Kapadokya\'da Adrelaninin Adı: Jetbot

Nevşehir'de, Kızılırmak üzerinde 100 kilometre hıza ulaşabilen jetbotlarla yapılan turlar, adrenalin tutkunlarının ilgisini çekiyor.

15.08.2014 11:42  Güncelleme: 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da, Kızılırmak üzerinde gerçekleştirilen ve 100 kilometre hıza ulaşabilen jetbotlar, adrenalin tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Peribacaları, tarihi kayadan oyma kiliseleri, vadileri ile yılda ortalama 2,5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinde, her geçen gün turizme alternatif aktiviteler kazandırılıyor.

Avanos ilçe merkezinden geçen Kızılırmak'ta yaklaşık 3 yıldan bu yana gerçekleştirilen jetbot ve gondol turları, turistlere farklı bir eğlence imkanı sunuyor.

Jetbot ve gondolların işletmesinden sorumlu Kapadokya Jetbot ve Gondol İşletme Müdürü Ali Sarıyürek, Türkiye'de nehir üzerinde gondol ve jetbot faaliyetini yapan tek işletme olduklarını söyledi.

Yaklaşık 3 yıl önce başlattıkları turlara her geçen gün ilginin arttığını, özellikle yurt dışından gelen turist gruplarının heyecanı yüksek jetbot turlarını tercih ettiğini belirten Sarıyürek, "Avanos'ta gondol ve jetbot turlarını 3 yıl önce başlattık. Şu anda 10 gondol ve 3 jetbotla hizmet veriyoruz. Elimizdeki gondollar Venedik'teki gondolların birebir aynısı, tek farkı turlarımızı ırmakta yaptığımız için elektrik motorlarına sahip olmaları. Onun dışında görüntü olarak, kriter olarak gondollarımız Venedik'tekilerin aynısı" dedi.

Sarıyürek, şu ana kadar turlara katılan yerli ve yabancı turistlerden olumlu geri dönüşümler aldıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 600 metrelik bir mesafede gondol turlarımızı yapıyoruz. Jetbot turu ise 11 kilometrelik bir parkurda yapılıyor. Sahip olduğumuz jetbotlar Türkiye'nin en büyük ve güçlü sürat tekneleri ve bu tura katılanlar, jetbot turlarının sıcak hava balonlarından daha heyecanlı olduğunu söylüyor. Yabancı turistlerin jetbotu tercih etme sebeplerinin başında tur esnasında yaşanılan adrenalin geliyor. Bu keyfi yaşamak isteyenlerden çok uçuk rakamlar istemiyoruz. Jetbot turlarımız kişi başı 50 lira ama 5 kişi olmadan jetbotlarımız tura çıkmıyor. Gondol turlarımızda ise kişi başı ücret uygulaması yapmıyoruz. 6 kişinin binebildiği gondollarda gezintinin ücreti de 50 lira."

Kızılırmak üzerinde hayata geçirilecek farklı aktivitelerle bölgenin doğa turizmine farklı bir boyut kazandırılacağına inandıklarını kaydeden Sarıyürek, "Turizm sektörü dinamik bir sektör, kısa bir sürede gondol ve jetbotlar hem yerli hem de yabancı turistler için en az balonlar kadar ilgi çeken bir turizm alternatifi oldu" dedi.

"100 kilometre hızla giderken 360 derece spin atıyoruz"

Firmada 3 yıldır jetbot kaptanlığı yapan Abdullah Sarıyürek de Yeni Zelanda'dan getirilen jetbotların üzerindeki 16 silindirli motorun 750 beygir güce sahip olduğunu aktardı.

Jetbot turlarını gün doğumu ve gün batımı arasında yaptıklarını dile getiren Sarıyürek, jetbotların çok hızlı giden tekneler oldukları için emniyet ve güvenlik açısından hava karardıktan sonra tur yapmadıklarını, gondollarda ise böyle bir kısıtlama olmadığını bildirdi.

Jetbotların 23 kişilik kapasiteye sahip olduğunu, hızın ve adrelaninin ön planda olduğu jetbot turlarının son derece güvenli olduğunu vurgulayan Sarıyürek, "Elimizdeki jetbotlar özel yapımdır ve Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle güçlü motora sahip tekneler yok. Bu tekneler kısa mesafede çok çabuk hızlanabiliyor ve aynı hızla durdurulabiliyor. Öyle ki jetbot son süratle giderken 360 derece spin atma özelliğine sahip. Elimizdeki jetbotlarla 100 kilometre hıza ulaşabiliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kapadokya'da Adrelaninin Adı: Jetbot - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement