Kapalıçarşıda 10 Yıl Sürecek Restorasyon Çatıdan Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Kapalıçarşıda 10 Yıl Sürecek Restorasyon Çatıdan Başladı

555 yıllık Kapalıçarşı'nın yeni çatısı Eskişehir'de imal edilen 1 milyon 200 bir adet alaturka kiremit ile kaplanacak. Tüm yapının restorasyonu için öngörülen bütçe 200 milyon lira.

15.07.2016 08:32  Güncelleme: 08:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen 555 yıllık Kapalıçarşı'nın yeni çatısı Eskişehir'de imal edilen 1 milyon 200 bir adet alaturka kiremit ile kaplanacak. Kapalıçarşı Projesi'nin, altyapı, beden duvarlarının restorasyonunu da içeren projesi için öngörülen bütçe 200 milyon lira. Galata Restorasyon Şirketi'nın üstlendiği ve 2017 Aralık ayında bitirilmesi planlanan çatıya ilk kiremiti Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir koydu. Çatı 10 milyon liraya kaplanacak.

"DOKTOR GİBİ TEDAVİYE BAŞLADIK"

Kapalıçarşı'nın çatısında düzenlenen basın toplantısında restorasyon hakkında bilgi veren Demir, Kapalıçarşı'yı bir hekim gözüyle hastaya benzetip, teşhisini koyup tedaviye başladıklarını söyledi. Kapalıçarşı'nın problemini 3 aşamada ele aldıklarını söyleyen Demir, acil olarak, Kapalıçarşı'yı yağmur ve nemden arındırabilmek için restorasyona çatıdan başladıklarını belirtti. Aynı anda altyapı ile çalışmaların da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatıldığını, İSKİ'nin yaptığı projelerin kurul tarafından onaylandığını ve ihale sürecinin de devam ettiğini hatırlatan Demir, "Çatılar bitmeden diğer bölümlerin de ihalesi yapılacak" dedi.

BOND FİLMİ İYİ Kİ ÇEKİLDİ

Demir, çatının James Bond filmi çekimi sırasında zarar gördüğü iddialarına da , "İyi ki James Bond motosikletle buradan geçti. İnsanlar Kapalıçarşı'nın çatısının ne halde olduğunu fark ettiler. Başlattığımız çalışmanın ne kadar doğru olduğunu ve kadar iyi bir yolda olduğumuzu kanıtladı. Çalışmamızın hızlanmasına vesile oldu" sözleriyle yanıt verdi. Demir, Kapalıçarşı'nın yüzde 98 oranında özel mülkiyet olduğuna dikkat çekip, üçüncü aşamayı esnafla gerçekleştireceklerini, bunun için de bir yönetim kurulu oluşturulup, özel yasa çıkarıldığını belirtip, çalışmaların turizmi ve ticareti engellemeyeceğini belirtti.

NELER YAPILACAK?

Kapalıçarşı'nın "Kedi yolları" denilen çatısındaki yürüme yolları korunacak, ancak turistler çatıya çıkamayacak. Merkezi ısıtma sistemi yapılacak, çatıda klima, TV anteni, WC olmayacak. Her şey yeraltın inecek. Esnaf, eşyalarını yine, Karalıçarşı ruhu korunarak, turistlerin yürüme aksına engel olmadan dışarı bırakacaklar.

Kapalıçarşıda 10 Yıl Sürecek Restorasyon Çatıdan Başladı

Son Dakika Ekonomi Kapalıçarşıda 10 Yıl Sürecek Restorasyon Çatıdan Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • - AKSEKILI -: Bu simdilik ongorulen 200 milyon tl butcenin ne kadari cukka onuda bir aciklasaniz ne kadar olsa 17-25 araliklari bu ulkeye yasatmis olan kadro full bicimde ceplerini doldurmak devam icin yoldalar..ve bu carsi sifirdanmi yapiliyorda 10 yil surecek.. 3 1 Yanıtla
  • Svs: Haberin kapak fotosuna bakılırsa bura değil 10 yıla 100 yıla bitmez 0 1 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement