Kapıköy Sınır Kapısı İran'a Takıldı - Son Dakika
Yerel

Kapıköy Sınır Kapısı İran'a Takıldı

Van'ın Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle değerlendirilemiyor.

16.09.2014 12:06  Güncelleme: 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'ın komşu ülkelerle ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirmesi konusunda büyük önem taşıyan Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle değerlendirilemiyor.

Son birkaç yıldan bu yana özellikle turizm alanında İran'la ilişkilerin üst düzeye çıktığı Van'da, sınır ticaretinin de geliştirilerek ekonomik ilerlemenin sağlanması için gerekli çalışmalar yürütülüyor.

Yıllardır açılması beklenen Kapıköy Sınır Kapısı'ndan başta İran olmak üzere Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleriyle ticaretin geliştirilmesinin amaçlandığı Van'da, gerekli tüm altyapı çalışmaları tamamlanırken, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmemesi kapının açılmasını engelliyor.

-"Köy yollarımız İran'ın uluslararası yolundan daha iyi"

Saray Kaymakamı Ahmet Can Pınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmasıyla çok önemli bir gelişmenin yaşanacağını belirterek, İran'ın yapılan anlaşmalar çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmediği için yatırımların askıya alındığını bildirdi.

Türkiye tarafında kapıya giden tüm yolların uluslararası yola dönüştürüldüğünü, tüm altyapı eksikliklerinin giderildiğini ancak İran'da yapılması gereken yolda herhangi bir ilerleme sağlanamadığını kaydeden Pınar, "İran tarafına çok gittim. Bizim köy yollarımız bile İran'ın uluslararası yolunun durumundan çok daha iyi. Pek çok yerde köprü, menfez, tünel yapılması gerekiyor. İran tarafı yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Bu nedenle sınır kapımız çok daha büyük yolcu kapasitesine, yüksek ticaret hacmine sahip olacak ve Van'ın kaderini değiştirebilecek durumdayken şu anda sınırlı hizmet veriyor. Bundan iki taraf da zarar ediyor" dedi.

Pınar, Türkiye olarak gerekli çalışmaların yapıldığını, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin entegre bir sınır ticaret merkezini inşa edeceğini bildirerek, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda ticaret merkezinin kısa sürede tamamlanabileceğini ifade etti.

"GÜVENLİK SIKINTISI DA YAŞIYORUZ''

Hudut kapısının eski olması nedeniyle bazı sıkıntıların da yaşandığına dikkati çeken Pınar, şöyle konuştu:

"Sınır kapısında fiziki şartlar elverişsiz, yeterli denetim ve kontrol yapılamıyor. Ciddi manada elden geçirilmesi gerekiyor. Buranın insanı o kapıya ihtiyaç duyuyor. Oradan ticaret yapacak. Türkiye para kazanacak. Ben de vatandaşlar kadar açılmasını bekliyorum. Güvenlikte bizim için önemli bir olgu. Fiziki şartlar elverişsiz olduğu zaman emniyetin sağlanması konusunda da sıkıntı yaşıyoruz. İnsanların gümrük işlemlerini tamamlayarak geçmesi lazım ama şartlar buna uygun değil."

"İRANLI TURİSTLER DE ŞİKAYETÇİ'

İran'dan Türkiye'ye giriş yapan ve tatil için Van'ı tercih eden İranlı turistler de sınır kapısındaki işlemlerin saatlerce tamamlanmaması nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

Türkiye'ye giriş yaptıkları zaman işlemlerinin 10 dakika içinde tamamlandığını ve sıkıntı yaşamadan kapıdan geçtiklerini anlatan İranlı turistler, İran'a dönüş yaptıkları zaman da kendi ülkelerinde 3 saat beklemek durumunda kaldıklarını ve yoğunluktan dolayı geceyi Türkiye'de geçirdiklerini dile getirdi.

İranlı görevlilerin de Türk görevliler gibi hızlı olmasını isteyen turistler, sınır kapısının da modernize edilmesi gerektiğini ifade etti.

X-RAY CİHAZI ZAMAN KAYBINI ÖNLÜYOR

Ülkeye giriş yapan turistlerin en kısa zamanda geçişlerini sağlamak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade eden Gümrük Muhafaza Memuru Erkan Kızılelma, salı ve perşembe günleri trenle gelen yolcuların bagajlarını x-ray cihazlarıyla kontrol ederek zaman kaybının önüne geçtiklerini bildirdi.

Yolcuların bagajlarında güvenlik riski oluşturabilecek unsurların bulunması halinde yasal işlem yapıldığına değinen Kızılelma, trenle yapılan seyahatlerde yolcu listesinden bagajın kime ait olduğunun kısa zamanda tespit edilerek konuyla ilgili gerekli çalışmaların başlatıldığını sözlerine ekledi. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kapıköy Sınır Kapısı İran'a Takıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement