Kar, Fındık Bahçelerine Zarar Verdi - Son Dakika
Ekonomi

Kar, Fındık Bahçelerine Zarar Verdi

Doğu Karadeniz'de sahil kesiminde 50 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metreyi bulan karın, fındık bahçelerine zarar verdiği bildirildi.

29.01.2016 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Karadeniz'de sahil kesiminde 50 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metreyi bulan karın, fındık bahçelerine zarar verdiği bildirildi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, merkeze bağlı Darıbükü köyündeki fındık bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede son yılların en etkili kar yağışının geçen hafta itibariyle yaşandığını söyledi.

Yağış dolayısıyla fındık bahçelerinin kar altında kaldığını belirten Karan, "Yaptığımız incelemelerde, kar nedeniyle fındık dallarının bir bölümünde kırılma olduğunu, çoğunun ise kar altında kaldığını tespit ettik. Karın oluşturduğu ağırlığa dayanamayan fındık dalları kırıldı, bazıları ise kökünden söküldü" dedi.

Karan, bahçelerde oluşan hasarın tespiti için çalışma başlattıklarını ifade ederek, "Kırılan dalların, karın erimesinin ardından temizlenmesi gerekiyor. Dallar tam kökünden değil de kırılan yerinden kesilmeli. Böylece tekrar sürgün vermesi sağlanabilir" diye konuştu.

Ağaçların yaşlı olması nedeniyle dalların zayıfladığına dikkati çeken Karan, şöyle devam etti:

"Ayrıca, budama hatalarından dolayı da karın oluşturduğu ağırlıkla birlikte dallarda kırılma meydana geliyor. Bu durum, fındık bahçelerinin gençleştirilmesi gerektiğini bize gösteriyor. Devletimizin, bir eylem planı çerçevesinde pilot bölge ilan ederek bahçelerin gençleştirilmesi için çalışma yapmasını temenni ediyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kar, Fındık Bahçelerine Zarar Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement