"Kara Altın" Binlerce Kişinin Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika
Ekonomi

"Kara Altın" Binlerce Kişinin Geçim Kaynağı Oldu

Erzurum'un Oltu ilçesinden çıkarılan, tespih ve takı eşyalarının vazgeçilmez aksesuarlarından olan Oltu taşı, binlerce insanın geçim kaynağı oldu.

02.09.2016 11:17  Güncelleme: 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum'un Oltu ilçesinden çıkarılan, tespih ve takı eşyalarının vazgeçilmez aksesuarları arasında yer alan Oltu taşı, binlerce insanın da geçim kaynağı oldu.

Halk arasında "kara altın" olarak adlandırılan Oltu taşı, ilçedeki dağlarda yer alan maden yataklarından köylüler tarafından çekiç, murç, kazma ve kürek yardımıyla güçlükle çıkartılıyor.

İlkel yöntemlerle kayalar oyularak çıkartılıp teneke kutu ve inşaatta kullanılan el arabalarına konulan Oltu taşı, daha sonra araçlar ile ilçe merkezi ve Erzurum kent merkezindeki atölyelere ulaştırılıyor.

EL EMEĞİ, GÖZ NURU

Burada ustalarca el emeği ve göz nuru ile tespih ve çeşitli süs ve takı eşyalarına dönüştürülen Oltu taşı, hediyelik eşya dükkanlarında satışa sunuluyor.

Madenden çıkartılıp satışa sunulana kadar büyük emek isteyen Oltu taşı, sektördeki binlerce kişiye de ekmek kapısı oluyor.

Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'un Doğu Anadolu'nun merkez ili olduğunu ifade ederek, Oltu ilçesinin de Erzurum'un en önemli ilçelerinin başında geldiğini söyledi.


İLÇENİN SİMGESİ

İlçenin simgesi haline gelen Oltu taşıyla ilgili son yıllarda çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Zengin, "Oltu taşı hem ilçemizin hem de Erzurum'un bir marka değeri olmasının yanı sıra Türkiye'de de artık sınırları aşmış ve dünyada da bilinen bir marka değerine dönüşmüş ürünümüzdür" dedi.

Zengin, Oltu taşıyla ilgili Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi ile Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) birçok çalışması bulunduğunu dile getirerek, bu çalışmalar sonucu Oltu taşının yöre insanı ve ülke ekonomisi açısından çok önemli bir ürün olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Oltu taşının bir marka değerinin olduğuna işaret eden Kaymakam Zengin, Oltu taşının rezervinin tespit edilmesine yönelik de çalışmalarda bulunduklarını kaydetti.

OLTU TAŞINDA REZERV PROBLEMİ YOK

Yöreden yüz yıldan daha fazla süredir çıkartılan Oltu taşının binlerce insana geçim kaynağı olduğuna da işaret eden Zengin, şunları kaydetti:

"Oltu taşı çıkartılmasından, üretilmesine, satılmasından ve Türkiye'ye dağıtılmasına kadar ki süreçte ne kadar insana, ne kadar ekonomiye hitap ettiğini öğrenmek, bilmek ve bilgilerimizi toplamak adına çeşitli çalışmalarımız oldu. Oltu taşının rezervini buradaki fakültemizle, belediye ve kaymakamlığımızla birlikte tespit ettik. Rezerv problemimizin olmadığını gördük. Profesyonel bir Oltu taşı tanıtım filmi hazırladık. Bu tanıtım filmimizi internette paylaştık. Oltu taşı aslında çok bilinmemekle birlikte binlerce insanımızın ekmek kapısı oldu."

Kaymakam Zengin, Oltu taşının dağlardan güçlükle çıkartılıp üretildiğini söyleyerek, "Oltu'da, yüzyıllardır insanlarımız köylerimizdeki belli alanlarda Oltu taşını bin bir zahmetle çıkartıyor. Ardından Oltu taşını getirip ilçedeki ve Erzurum'daki işletmecilere satıyorlar." diye konuştu.

Tespih üretiminin yanı sıra süs ve takı sektöründe de kullanılan Oltu taşının ürünlerin üretiminde tasarım, dizayn ve ARGE çalışmalarının da çok büyük önemi olduğunu anlatan Zengin, "Bir çok üretici eski usullerle yeni tasarım yöntemlerini kullanarak yeni şeyler üretmeye çalışıyor. Daha çok takı boyutunda yeni çalışmalar yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Kara Altın" Binlerce Kişinin Geçim Kaynağı Oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Kara Altın' Binlerce Kişinin Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement