Kara Buğday'ın Tohumu Konya'da Üretilecek - Son Dakika
Güncel

Kara Buğday'ın Tohumu Konya'da Üretilecek

Kara Buğday\'ın Tohumu Konya\'da Üretilecek

Çölyak hastalarının tükettiği, kanser tedavisinde de kullanılan, "Kara Buğday" tohumu Türkiye'de ilk kez Konya'da yetiştirilecek.

18.05.2012 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çölyak hastalarının tükettiği, kanser tedavisinde de kullanılan, "Kara Buğday" tohumu Türkiye'de ilk kez Konya'da yetiştirilecek.

Konya'da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü üretim iznini aldığı, "Gluten" adlı proteine karşı alerji nedeniyle gelişen çölyak hastalığı olan kişiler ve kanser tedavisinde de kullanılan "Kara Buğday" tohumu yetiştirecek.

Mevlana Kalkınma Ajansı'nın desteklediği, 'Kara Buğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba' adı verilen proje kapsamında yetiştirilecek 'Kara Buğday' tohumunun tanıtımı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yapıldı. Toplantıda konuşan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, kara buğday'ın kendisinden un ve unlu mamüller üretilen glutensiz çok sağlıklı bir ürün olduğunu söyledi. Akman, "Toplumumuzda bu ürüne ihtiyacı olan bir zümre var. Çölyak hastalarının mutlaka kara buğdayla ve bunun ürünleriyle tanışması gerekiyor. Yoksa bu hastaların alternatif ürünlerle hayatları zorlaşıyor. Bu bakımdan son derece de ekonomik olan bu ürünle Konya- Karaman bölgemizi tanıştırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yüksel Kaya ise, üretimin istihdam yaratacağını belirterek, çiftçilerin ürün portföyünde kara buğday'ın yer alacak olmasının onların kazancına olacağını kaydetti.

Proje Koordinatörü Dr. Ahmet Güneş de, kara buğday tohumu üretimiyle hem ülkeye hem de bölgeye yeni bir ürün kazandırılacağını anlattı. Yetiştirilecek buğdaydan üretilecek un ve unlu mamüllerin daha sağlıklı olacağını dile getiren Güneş, "Türkiye'de yakın zamanda seksende bir oranına gelmesi beklenen Çölyak hastalığı 'Gluten' olmadan diyet yapması gereken insanlarımıza alternatif bir ürün kazandırdık. Bitkinin yeşil kısmında rutin denilen tıbbi aromatik bir madde bulunmakta. Bu madde şu anda kanser tedavisinde kullanılan en önemli madde durumunda. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında da damar genişletici olarak kullanılmakta. Dünya'da rutin'i en çok bulunduran bitkidir. 90 günlük ömrü boyunca kara buğday çiçekli olarak geçiyor. Bu özelliği ile de arıcılık için de çok önemli bir bitkidir. Bu faktörleri bir araya getirerek ülkemize ve bölgemize yeni bir ürün kazandırdık" şeklinde konuştu. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kara Buğday'ın Tohumu Konya'da Üretilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement