Karamürsel Alp Sempozyumu Başladı - Son Dakika
Güncel

Karamürsel Alp Sempozyumu Başladı

Karamürsel Alp Sempozyumu Başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ilk Türk amirali olan 'Kara Mürsel Alp- Kocaeli Tarihi' konulu sempozyum başladı.

03.04.2015 17:55  Güncelleme: 18:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ilk Türk amirali olan 'Kara Mürsel Alp- Kocaeli Tarihi' konulu sempozyum başladı. Yerli ve yabancı 173 akedemisyenin katıldığı ve Pazar gününe kadar sürecek sempozyumda ayrıca Osmanlı dönemine ait bazı belge ve eski gemilerin maketleri de sergileniyor.

Başiskele İlçesi sahilinde bulunan Wellborn Luxury Otel'de başlayan sempozyumda, Osmanlı'nın ilk amirali Kara Mürsel Bey'in hayatı ele alınıyor. Sempozyumda ayrıca milli mücadelede Kocaeli, Kocaeli'yi ve Kocaeli bölgesini etkileyen önemli isimler ve olaylar da ele alınacak.

Aynı zamanda Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı da olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin yaklaşık 5 bin yıllık geçmişi bulunduğunu ve bunun çok önemli bir miras olduğunu söyledi.

Karaosmanoğlu, Kocaeli'de yaşayıp bu adın nereden geldiğini birçok kişinin bilmediğini de belirttiği konuşmasında, il adının Akçakoca'dan geldiğini, Kocaeli'nin sadece İzmit ile sınırlı olmadığını, Gebze'den Karamürsel'e kadar olan bölgenin bu adla anıldığını; Kara Mürsel Alp'in de Osmanlı'nın tüm Marmara Denizi'ne hakim olmasını sağlayan ilk amiral olduğunu hatırlattı.

Açılış konuşmalarının ardından Kara Mürsel Alp Salonu'nda 'Karamürsel'den Cebelitarık'a Türk Denizcilik Tarihi' konulu açılış oturumuna geçildi. Şeyh Edebali Üniversitesi'nden Prof. Dr. Azmi Özcan'ın başkanlığını yaptığı oturumda Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Heath W. Lowry ve Prof. Dr. Chakib Benafri yer aldı. Oturum başkanı Özcan, şehir tarihçiliğinin ciddiyetle ele alınmasının çok sevindirici olduğunu kaydederek, bugün başlayan sempozyumun sadece Kocaeli, Türkiye değil dünya tarihi açısından önemli bir yere sahip olacağının altını çizdi.

Prof. Dr. Bostan ise iyi birer denizci olan Karamürsel Bey ve arkadaşları Karasioğulları denizci beylerinden Ece, Fazıl ve Evrenos beylerin çevre denizlerini çok iyi tanıdıklarından, tecrübeleriyle Osmanlı donanmasının kurulmasında ve gelişmesinde büyük rol oynadığını aktardı.

Pazar gününe kadar devam edecek olan sempozyumda yerli ve yabancı bilamadamları 150 civarında bildiri sunacak ve sunulan bu bildiriler de kitap haline getirilecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karamürsel Alp Sempozyumu Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement