Karabük'te "Siyah Elmas" Yetişecek - Son Dakika
Yerel

Karabük'te "Siyah Elmas" Yetişecek

Karabük'ün Ovacık ilçesinde, dünyada "siyah elmas" olarak nitelendirilen, türü ve kalitesine göre kilogram fiyatı 200 ile 3 bin avro arasında değişen trüf mantarı yetiştirmek için 150 meşe fidanı toprakla buluşturuldu.

20.10.2015 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük'ün Ovacık ilçesinde, dünyada "siyah elmas" olarak nitelendirilen, türü ve kalitesine göre kilogram fiyatı 200 ile 3 bin avro arasında değişen trüf mantarı yetiştirmek için 150 meşe fidanı toprakla buluşturuldu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in öncülüğünde yapılan çalışma için Ekincik köyünde özel hazırlanan tarlada tören düzenlendi.

Trüf mantarının köklerinde yetiştiği meşe fidanı dikimi törenine, Şahin'in yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanı Emin Şimdi, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, çiftçiler ve köylüler katıldı.

Şahin, burada yaptığı açıklamada, bir İtalya seyahatinde karşılaştığı trüf mantarının, çok aranan ancak az bulunan bir tür olduğunu söyledi.

Karabük bölgesinde yetişebildiğini öğrendiği bu türü yaygınlaştırmak için ön ayak olmak istediğini anlatan Şahin, "Bu mantar Türkiye'de çok bilinen bir tür değil. Orman Bakanlığımız bunu Türkiye'ye getirerek yaygınlaştırmak için, en azından kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımıza ek gelir olsun diye, bir daire başkanlığı kurdu. Fiyatı oldukça iyi olan bir mantar türü" diye konuştu.

Denizli'de bu işi önceden başlatan uzmanlar ve daire başkanlığından destek aldıklarını ifade eden Şahin, "Ürün almak için 4-5 yıl geçmesi gerekiyor. Meşenin köklerinde yetişen ve çok aranan bu mantarın ihracat imkanı da var" dedi.

Emin Şimdi ise köylüye gelir sağlaması amacıyla diktikleri fidanlardan 4 yıl sonra ürün almaya başlayacaklarını kaydetti.

Bu mantara dünyadan çok fazla talep bulunduğunu dile getiren Şimdi, "Özel uğraş verilerek yetiştiriliyor. Bakanlığımız bu konuda çok büyük destekler veriyor. Karabük, bu mantarın yetişmesi için uygun arazilere sahip. Burada bir deneme yapıyoruz, umarız 4 yıl sonra ürün alırız" ifadelerini kullandı.

Törende, türü ve kalitesine göre kilogram fiyatı 200 ile 3 bin avro arasında değişen trüf mantarı yetiştirmek için 150 meşe fidanı dikildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Karabük'te 'Siyah Elmas' Yetişecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement