Karaburun'da Şiir Günleri - Son Dakika
Güncel

Karaburun'da Şiir Günleri

Karaburun\'da Şiir Günleri

Karaburun'da 1416 yılında zulme karşı başkaldırarak simgeleşen Börklüce Mustafa, şiir günleri ile anıldı.

24.08.2015 17:33  Güncelleme: 17:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2016 yılında etkinliğin uluslararası olacağını duyurdu.

Karaburun'da 599 yıl önce eşitlik, barış, adalet, özgürlük mücadelesi vererek simgeleşen Börklüce Mustafa adına yapılan şiir günlerinin 6.'sı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da katıldığı etkinliklerle başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karaburun Belediyesi işbirliği ile düzenlenen şiir günlerinde bu yıl, Sivas katliamında yitirdiğimiz şair Metin Altıok anıldı. Metin Altıok'un kızı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, DİSK Başkanı Kani Beko, şairler ve Karaburun halkının da katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan. açılışta bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karaburunlular'a bir müjde vererek Börklüce Şiir Günleri'ni 2016 yılında uluslararası boyuta taşıyacaklarını söyledi. Börklüce Mustafa'nın heykelini yapmak için çalışma başlattıklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, " Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa bundan 600 yıl önce haksızlığa karşı mücadele etmiş. Bıçak kemiğe dayandığında bu ülkede de mutlaka Şeyh Bedreddinler, Börklüce Mustafalar çıkacaktır" dedi. Başkan Kocaoğlu, Karaburun ve Mordoğan bölgesinin kalkınması için seferberlik başlattıklarını ifade ederek, "Yarımada'nın kalkınması için öncelikle 10 projeyi hayata geçiriyoruz. 2.etep projelerin de hayata geçmesi için çalışmalar sürdürüyoruz. Birbirimize güvenerek, inanarak başarıyı birlikte göğüslüyoruz" dedi.

Başkan Kocaoğlu'na teşekkür

Bu yıl "Börklüce Şiir Günleri"nin 6.'sını yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Anadolu toprakları üzerinde kılıçla kurulan zulüm düzenine başkaldıran Bedreddinler'in ayaklandığını, Börklüce Mustafa'nın Anadolu örgütlenmesinin başındaki isim olduğunu belirterek, "Bu düşüncelerin mücadelesinin verildiği topraklarda doğmanın ve belediye başkanlığı yapmanın gururunu yaşıyorum. Karaburun ekonomisine katkı koymak için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu bu etkinliğimizi 600. yıldönümünde uluslararası boyuta taşıyacak. Başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Börklüce Mustafa Yılı için UNESCO'ya başvuru

Börklüce Şiir Günleri'ni başlatan ressam Cevdet Yüceer ise Homeros'tan bu yana şiirin bu coğrafyaya bırakılmış en güzel miras olduğunu belirterek, "Bu topraklar çok büyük ozanlar yetiştirmiştir. Anadolu ozanlar yurdudur. Hele Sivas ozanlar kentidir. Fakat ne acıdır ki gerici yobazlar o güzel ozanları katlettiler. Bu yüzden '6. Karaburun Börklüce Şiir Günleri', 'Metin Altıok' yılı olarak kararlaştırıldı. 2016 yılının Börklüce Mustafa Yılı olarak belirlenmesi için UNESCO'ya yaptığımız başvurunun olumlu sonuçlanmasını istiyoruz. Börklüce Mustafa savaşın değil, haksızlığa karşı başkaldırının, paylaşımcılığın, kardeşçe dayanışmanın ve sevginin simgesidir" diye konuştu.

Şiirle iyileşebiliriz

Konuşmaların ardından İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ve şair Sezai Sarıoğlu Metin Altıok'u şiirleriyle andılar. Bugün ortaçağ karanlığından ayakta kalabilmeyi şiire borçlu olduğunu belirten Zeynep Altıok, "Şiirle, sanatla, şarkıyla ruhlarımızı iyileştirebiliriz. Ülkenin bu karanlık günlerinde bir araya gelerek şiirle iyileşebilmemizi sağlayan ve etkinlikleri düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır'a teşekkür ediyorum" dedi.

Karaburunlu sanatçılardan oluşan Grup Mimas Nazım Hikmet'in Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal'in hikâyesini anlatan şiiri "Bedrettin Destanı"ndan bir bölümü izleyicilere sundu.

Etkinlik Pazar günü şair Tuğrul Keskin, Sezai Sarıoğlu, Muzaffer Kale, Ömer Akşahan ve Özgün Ergen'in şiir sunumlarıyla son buldu.

Börklüce Mustafa kimdir?

Türkmen –Bektaşi halk önderi olan Börklüce Mustafa, 1414 – 1416 yılları arasında Karaburun'da Karaburun Yarımadasında etrafına topladığı köylülerle toplanan fahiş vergilere ve yapılan haksızlıklara isyan etti. Mensup oldukları İslam dininin haksızlığı, eşitsizliği, adaletsizliği kabul etmeyeceğini söyledi. Nazım Hikmet, Şeyh Bedrettin Destanı'nda "yarin yanağından gayri paylaşmak her şeyi" dizeleri ile Börklüce Mustafa'nın yaydığı öğretiyi anlattı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Karaburun'da Şiir Günleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu
    01:09 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu. Ceset, kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırıldı. Olayın faillerini yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatıldı.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.


Advertisement