Karaburun Yarımadası Sakinlerinden Santral Tepkisi - Son Dakika
Yerel

Karaburun Yarımadası Sakinlerinden Santral Tepkisi

Karaburun Yarımadası Sakinlerinden Santral Tepkisi

Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Dilli, tüm engelleme çabalarına rağmen, Karaburun Yarımadası halkı olarak, bir yandan sürmekte olan Yarımada’nın 'Özel Çevre Koruma Alanı' ilan edilmesi sürecinin inatçı takipçileri olmaya çalışırken, diğer yandan yerel dinamiklerle birlikte Yarımada’nın doğal ve sosyo-kültürel zenginliklerini talan ve tahrip eden yatırımlara karşı durduklarını belirtti.

26.06.2014 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Dilli, tüm engelleme çabalarına rağmen, Karaburun Yarımadası halkı olarak, bir yandan sürmekte olan Yarımada'nın 'Özel Çevre Koruma Alanı' ilan edilmesi sürecinin inatçı takipçileri olmaya çalışırken, diğer yandan yerel dinamiklerle birlikte Yarımada'nın doğal ve sosyo-kültürel zenginliklerini talan ve tahrip eden yatırımlara karşı durduklarını belirtti.

Bu konuda son olarak Ayen Enerji AŞ.'nin Mordoğan'da kurulu ve çalışır durumdaki 15 adet rüzgar enerji santrali ünitesine 5 adet türbin daha ilave etmek amacıyla, kapasite artırımı için ÇED süreci başlattığını aktaran İpar Dilli, "ÇED başvuru dosyasında belirtildiğine göre, kurulması öngörülen yeni türbinlerden biri olan T20, Mordoğan Merkez Mahallesi'ne 640 m. ve en yakın yerleşime 150 m. mesafededir. Bizler ülkemizin enerji ihtiyacının farkındayız. Yenilenebilir, temiz enerji kaynağı olarak rüzgardan yararlanılmasını da destekliyoruz. Ancak, barındırdığı zengin flora ve faunanın, tükenmekte olan türleri de içermesi, Yarımada'nın hassas doğal dengesinin korunmasını zorunlu hale getiriyor. Bir başka deyişle kurulmuş ve inşası sürenler dışında artık tek bir türbinin daha kurulmasının bölge için çok büyük risk taşıyacağı bir gerçek. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü; '…ekosistem ile biyolojik çeşitliliğin korunmasını ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığıyla ve gelecek nesillere aktarılabilmesi açısından mutlaka 'Özel Çevre Koruma Alanı' olarak ilan edilmesi gereken ulusal ve uluslararası açıdan önemli bir yarımada...' olarak tanımladığı Karaburun Yarımadası'nın, tüm karasal alanı ile çok önemli bir deniz alanının ÖÇKA (Özel Çevre Koruma Alanı) ilan edilmesi için İzmir 'Karaburun Yarımadası' Öneri Özel Çevre Koruma Bölgesi İnceleme ve İlan Gerekçe Raporu'nu Ağustos 2013'te hazırladı. Sayın Bakan İdris Güllüce'yi, kendi kurumunca hazırlanan bu raporun arkasında durmaya ve bu raporun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından da onaylanarak Bakanlar Kurulu'na sunulmasında ısrarcı olmaya davet ediyoruz." dedi.

Yarımada halkının, kalkınmanın, doğal varlıkların ve kültürel yapının korunarak sağlanması konusunda ortak görüşe sahip olduğuna dikkat çeken Dilli, Yarımada'nın, 20-30 yıllık ekonomik ömrü olan tahripkar yatırımlara feda edilmeden, doğal değerleriyle birebir örtüşen çok önemli bir kırsal kalkınma potansiyeline de sahip olduğunu söyledi. Yarımada'da yaşayanlar olarak, gelecek kuşakların emaneti olan Yarımada'yı, onlara doğal değerleri korunmuş, biyolojik çeşitliliği ve sosyo-kültürel yaşamı bozulmadan kalkınmış bir örnek olarak bırakmak istediklerini ifade eden Dilli, "Çok geç olmadan, Doğu Akdeniz havzasının en bozulmamış bölgesi olarak nitelenen Karaburun Yarımadası'na ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluk hisseden herkesi kendilerine destek olmaya davet etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karaburun Yarımadası Sakinlerinden Santral Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement