Karacabey'de Domates Hasadı Başladı - Son Dakika
Yerel

Karacabey'de Domates Hasadı Başladı

Karacabey\'de Domates Hasadı Başladı

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates hasadının başladığını ifade ederken, dünyanın en iyi aromasına sahip domatesin ilçeden çıktığını belirtti.

03.08.2015 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, domates hasadının başladığını ifade ederken, dünyanın en iyi aromasına sahip domatesin ilçeden çıktığını belirtti. Erdem.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, hasat döneminin yeni başladığını ve eylül ayı sonu kadar devam edeceğini belirtti. Erdem, "Domatesi fabrikalarla yapılan sözleşmeler sonucu 25 kuruşa, ocak vadeli ise 26 kuruşa veriyoruz. Sözleşme haricinde elimizde kalan domatesi ise serbest fiyatlandırmayla satıyoruz. Karacabey'de 100 bin dönüm domates ekiliyor ve yaklaşık 1 milyon ton domates alınıyor. Bunun 6 bin dönümü yemeklik domates oluyor ve 94 bin tonu ise salçalık domates olarak fabrikalara satılıyor. Türkiye'nin yüzde 40 domates üretimini biz karşılıyoruz. İşçi, çiftçi ve sanayici kaliteli domates elde etmek için, el ele vererek hareket etmeliyiz" dedi.

Erdem, "Coğrafi konum olarak ve iklim yapısıyla dünyanın en iyi aromasını sahip domatesi biz üretiyoruz. Domates deki maliyetler çiftçinin en büyük sıkıntısı. Domates de dekar başına bin 800 lira ile 2 lira arasında maliyetimiz var. Buna karşılık dekar başına 8 bin bin ton domates alıyoruz" diye konuştu.

Erdem, "Geçen sene yağışlardan dolayı 300 bin ton domatesi tarlada bırakmak zorunda kaldık ve bu yüzden zor günler geçirdik Bu sene geçen seneyi ve karpuzdan, buğdaydan ettiğimiz zararı çıkarmak istiyoruz. Bu son şansımız. Domates hasadı tüm çiftçilerimize hayırlı olsun" açıklamasını yaptı.

Domates çiftçisi Ferudun Şeker ise, "Geçen yıl domates de çok büyük sıkıntılar yaşadık. Bu sene ise karpuzdan ve diğer ürünlerden sıkıntı çektik. İnşallah domatesle yüzümüz gülecek. Girdilerimiz gübre, işçi, mazot başta olmak üzere çok fazla. Verim aldığımız zamanlar para kazanıyoruz. Maliyeti düşürmek için makineleri çalıştırıyoruz. İşçilik maliyetini bu şekilde düşürüyoruz. Tahahüt fiyatlarına razı olduk. Ancak, açıktan alınacak domatesin fiyatı çok düşük. Bunu fabrikalar bunu göz önüne alırsa daha iyi olur. Yoksa çok zor günler geçiriyoruz" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karacabey'de Domates Hasadı Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement