Karacahisar Kalesi'ndeki Kazıya Tatil Yok - Son Dakika
Güncel

Karacahisar Kalesi'ndeki Kazıya Tatil Yok

Karacahisar Kalesi\'ndeki Kazıya Tatil Yok

Eskişehir'deki Karacahisar Kalesi'nde Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları sürüyor.

18.07.2014 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'deki Karacahisar Kalesi'nde Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları sürüyor. Prof. Dr. Erol Altınsapan, öğrencilerin yaz tatilinde ailelerinin yanına gitmeyerek kazı çalışmalarına katıldıklarını söyledi. Vali Güngör Azim Tuna da çalışmaları yerinde inceledi.

Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Altınsapan, merkeze bağlı Karacaşehir Köyü'nde bulunan ve Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu yer olan Karacahisar Kalesi'nde arkeolojik kazı çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Kazı çalışmalarının ilk olarak 1999 yılında Prof. Dr. Halil İnalcık ve Prof. Dr. Ebru Parman tarafından başlatıldığını belirten Prof. Dr. Altınsapan, daha sonra çalışmaların Eskişehir Arkeoloji Müzesi ve Anadolu Üniversitesi tarafından yürütüldüğünü kaydetti.

ÖĞRENCİLER TATİLE GİTMEDİ

Sanat Tarihi Bölümü öğrencilerinin yaz tatilinde ailelerinin yanına gitmeyerek kazı çalışmalarına katıldıklarını ifade eden kazı başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan şöyle konuştu:

"Karacahisar Kalesi 1289 yılında Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osmangazi tarafından Bizanslı'lardan fethedildi. Öncelikli hedefimiz kale içindeki yerleşim dokusunu ortaya çıkartmak. Karacahisar Kalesi'nin fethi Osmanlı İmparatorluğu'nun başlangıcındaki en önemli olaydır. Burası ilk hutbenin okunduğu yerdir. Karacahisar Kalesi, Osmanlı'nın İznik'ten Edirne'ye kadar olan fetih sürecinin başlangıcıdır. Kazı sonucunda Osmanlı tarihi de değişebilir. Prof. Dr. Halil İnalcık da Karacahisar'dan Osmanlı'nın ilk başkenti diye söz ediyor."

VALİ TUNA: OSMANLI DEVLETİNİN TEMELİ

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da Karacahisar Kalesi'ndeki arkeolojik kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek Prof. Dr. Erol Altınsapan'dan bilgi aldı. Vali Tuna, "Osmanlı Devletinin temeli Karacahisar Kalesi'nin alınması ile atılmıştır. Burada bir tarih yatıyor. Tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Gelecek nesillere tarihimizi iyi anlatmalıyız. Burada yatan tarih hepimizi ilgilendiriyor. Kazı çalışmalardan çıkacak sonuçlar bizim için çok önemli" dedi.

Vali Güngör Azim Tuna, Karacahisar Kalesi'nde kazı çalışmalarını yürüten Anadolu Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra alandan ayrıldı. - Eskişehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karacahisar Kalesi'ndeki Kazıya Tatil Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement