Karacaoğlan'ın Mezarı İçin Yeni Bulgular Bulundu - Son Dakika
Güncel

Karacaoğlan'ın Mezarı İçin Yeni Bulgular Bulundu

Karacaoğlan\'ın Mezarı İçin Yeni Bulgular Bulundu

Sarıveliler Belediye Başkanı Hayri Samur, Karacaoğlan'ın mezarının tespit edilmesi için yapılan çalışmalarda önemli bulgulara rastlandığını söyledi.

01.05.2014 09:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaman'ın Sarıveliler İlçe Belediye Başkanı Hayri Samur, ünlü halk ozanı Karacaoğlan'ın mezarının tespit edilmesi için yapılan çalışmalarda önemli bulgulara rastlandığını söyledi.

Başkan Samur, Karacaoğlan'ın yaşadığı coğrafya, sazıyla sözüyle dile getirdiği şiir ve türküler ve mezarının nerede olduğu konusunda öteden beri bir tartışmanın olduğunun belirterek, "Ancak onun Antep'ten Muğla'ya uzanan Toros Dağları ve eteklerindeki yerleşim yerlerini gezdiği, dolaştığı türkülerinde geçen konu ve yer adlarından hareketle hep söylene gelmekteydi. Hakkında yapılan araştırma ve çalışmalarda ulaşılan sonuçlar, bazı belirsizlikleri barındırsa da, onun Çukurova bölgesinde yaşadığına dair genel bir kanaat mevcuttu. Bugün Karacaoğlan hakkındaki bilgi ve kabulleri tartışmaya açacak, yeni bir bulgu ile karşı karşıyayız. Bu bulgu Torosların eteğinde yer alan Karaman'ın Sarıveliler ilçesinde bulunan yeni bir mezar taşının bizlerde meydana getirdiği çağrışımlarıdır. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Karamanoğlu devrine ait Hacı Salih Ulu Camisi'nin yapılmakta olan restorasyon çalışmaları esnasında, Ulu Cami haziresinde bulunan devrin ve bölgenin önemli şahsiyetlerine ait olduğu tespit edilen bazı mezar taşları üzerindeki yazı ve bilgiler ışığında, bu mezarlardan birinin Karcaoğlan'a ait olabileceği tartışmalarını yeniden gündeme taşımıştır. Başta Vakıflar Bölge Müdürlüğü uzmanları olmak üzere, çeşitli üniversitelerden bilim adamları, Sarıveliler Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı nezaretinde ortaklaşa yürütülen çalışmalar, ilgili mezar taşının Karacaoğlan'a ait olabileceği tezini güçlendirmektedir. Çünkü hazirede bulunan bir mezar taşında 'Karacaoğlanın Ruhuna Fatiha' ibaresi mevcuttur. Bu bilgi bütün ezberleri bozacak türden yeni bir kanıt olarak kabul edilebilir. Ancak mezar taşı hakkındaki nihai bilgilere ise bilim adamlarının yapacağı tarihi ve bilimsel çalışmaların sonunda ulaşılacağı aşikardır" dedi.

Mezar taşının nasıl bulunduğunu anlatan Belediye Başkanı Samur, "Hazirede bulunan mezar taşlarının resmini çekerek arşivleyen Araştırmacı Yazar Mustafa Ertaş, bu tarihi vesikaları Konya Necmeddin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akgül'e aktarmıştır. Mehmet Akgül, mezar taşlarına ait resimleri incelerken bir taşın üzerinde eski alfabe ile 'Karacaoğlan'ın Ruhuna Fatiha' ibaresinin bulunduğuna şahit olmuştur. Bu yeni bulguyu, başta Belediye Başkanlığı ve İlçe Kaymakamlığı ile çeşitli üniversitelerde görev yapan ve alanlarında uzman kişilerin bulunduğu kamuoyu ile paylaşmıştır. Alınan ilk zaman görüşlerine göre, ilgili mezar taşının Karacaoğlan'a ait olabileceği konusunda, özellikle yazı stili ve tarihi göz önüne alınarak, önemli verilere ulaşılmıştır. Bu bilgiler ışığında Sarıveliler Kaymakamı Ömer Faruk İlhan'la birlikte restorasyonu yapılmakta olan Ulu Cami haziresinde tespit çalışmalarında bulunarak mezar taşının korunması için gerekli önlemlerin alınmasını kararlaştırdık. Ulu Cami haziresinde bulunan mezar taşındaki bilgiler doğrultusunda, İlçe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı öncülüğünde Karacaoğlan'ın mezarının Sarıveliler'de olup olmadığı hususunda alanlarında uzman bilim adamları heyeti tarih, halk edebiyatı, sanat tarihi, arkeolog ve hattat oluşturulmuştur. Ayrıca konu Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulu ile paylaşılmış olup, tespit ve değerlendirme çalışmaları başlatılmıştır. Ulaşılacak kesin sonuçlar teşkil edilen heyet tarafından yapılmakta olan çalışmalar sonuçlandığı zaman bir toplantı ile kamuoyuna açıklanacaktır. Yıllardır kamuoyunu Karacaoğlan'ın Sarıveliler havalisinde yaşadığı konusunda uyaran, araştırmalar yapan herkese ve Karacaoğlan adına her yıl şenlikler düzenleyerek konuyu canlı tutan Sarıveliler Belediyesi duyarlılıkları için teşekkür eder, meseleyi kamuoyuna saygı ile arz ederiz" diye konuştu. - KARAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Karacaoğlan'ın Mezarı İçin Yeni Bulgular Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement